Scaunele auto și coloana vertebrală a copilului

Multe s-au scris despre poziția de somn, despre poziția respiratorie sau despre răul de mișcare asociat transportului copilului cu autovehiculul.

Modul în care poziția copilului în scaun poate influența dezvoltarea coloanei vertebrală a micului pasager și poate contribui la apariția unor afecțiuni ale spatelui, este un lucru mai puțin cunoscut de părinți și în multe cazuri total ignorat de producătorii și vânzătorii de scaune auto.

Au trecut deja suficient de mulți ani de când astfel de dispozitive de siguranță sunt utilizate și de aceea considerăm important să discutăm despre relația dintre dezvoltarea coloanei vertebrale, eventualele afecțiuni ale acesteia și poziția în scaunul auto.Coloana vertebrală a copilului se dezvoltă treptat în funcție de etapele în care se dezvoltă musculatura paravertebrală, pe măsură ce crește mobilitatea articulațiilor, iar cel mic învață mișcări complet noi și își asumă noi poziții.

Trei termeni sunt cheie: lordoza cervicală, cifoza toracică și lordoza lombară

Lordoza cervicală este curbura anterioară (în față) a coloanei vertebrale în regiunea cervicală. Ea se dezvoltă în jurul varstei de trei luni, când bebelușul isi poate ridica capul din ce in ce mai sus, în timp ce sta culcat pe burta.

Cifoza toracică – este o curbă posterioară (spre spate) a coloanei vertebrale în regiunea toracică. Se dezvoltă în etapa de vârstă dintre 6 până la 10 luni, în timp ce  bebelușul învață să stea în picioare neasistat.

Lordoza lombară – este o curbură anterioară (spre față) a coloanei vertebrale în regiunea lombară.  Această curbură se dezvoltă din a 6-a până în a 10-a lună de viață când bebelușul începe să se târască. Apoi se adâncește în etapa în care bebelușul începe să stea în picioare (din a 10-a până în a 14-a lună) și în timp ce învață să meargă (din a 12-a până în a 18-a lună).   

Relația dintre poziția în semi-șezut într-un scaun auto și dezvoltarea distorsionată a curburii coloanei vertebrale

Utilizarea unui scaun special pentru transportul copiilor cu autovehiculul este absolut obligatorie pentru protejarea acestora în cazul unui eveniment rutier neașteptat.

Trebuie să rețineți însă faptul că aceste dispozitive sunt destinate EXCLUSIV utilizării în mașină, de aceea se numesc scaune auto.

Aceasta înseamnă că ar trebui să fie folosite cu moderație și numai atunci când este absolut necesar, adică atunci când bebelușul cplătorește cu mașina.

Din păcate, unii părinți par să uite de acest lucru și tratează scaunul auto ca pe un accesoriu universal, pătuț sau leagăn.

Acest lucru, poate însă afecta dezvoltarea coloanei vertebrale a copilului și postura optimă a copilului.

Copiii care sunt transportați prea des în scaunele de mașină au o vizibilitate mai bună în această poziție, decât atunci când stau întinși pe burtă sau pe spate, adică experineța e mai mult decât interesantă și provocatoare pentru micuț.

Acesta e unul din motivele care stimulează bebelușul de câteva luni să încerce să se ridice atunci când îl apuci de mâini.

Unii părinți interpretează greșit acest lucru și consideră că micuții lor sunt pregătiți să se stea îm șezut și, prin urmare, își așează fericiți copilul pe un scaun sau îl țin în poală sau îi așează mult prea devreme în scaune orientate cu fața la sensul de mers, scaune care îi forțează pe cei mici să stea într-o poziție incorectă.

Din păcate, aceasta este o mare greșeală: mușchii abdominali și mușchii spatelui nu sunt încă suficient de dezvoltați la un copil atât de mic, așa că nu pot menține în mod activ o poziție verticală și, prin urmare, poziția este asimetrică.Din această cauză, asimetriile coloanei vertebrale sunt accentuate, iar riscul de a dezvolta defecte de postură crește și activitatea organelor interne este perturbată.

Recomandările profesioniștilor cu privire la scaunele auto pentru copii

1.  Copilul trebuie să stea în scaunul auto maxim 2 ore pe zi.

2. Scaunul trebuie construit astfel încât să fie mai ușor pentru copil să se țină capul drept (fără riscul de a cădea în față). Această poziționare îmbunătățește mecanica respiratorie a bebelușului (diafragma nu este sub presiunea organelor interne) și reduce frecvența retractiilor gastrice, ceea ce minimizează riscul ca cel mic să vomite în timpul călătoriei.

3. Capul copilului trebuie fixat în lateral, dar fără a bloca umerii.

4. Bazinul, trunchiul și capul trebuie să fie în linie dreaptă.

5. Nu adăugați accesorii suplimentare pe scaun pentru a-l face mai confortabil pentru copil (de exemplu nu adăugați perne).

6. Asigură-te că scaunul auto pentru copil este montat corect și ferm în mașină – numai atunci își va îndeplini funcția.

7. Asigură-te că scaunul este potrivit pentru copilul tău; verifică ce teste de siguranță a trecut și ce standarde îndeplinește.

 

Caracteristicile unui scaun auto ergonomic 

Un scaun auto bun oferă suport pentru coloana vertebrală și mușchi datorită designului său ergonomic:

• datorită sprijinului în zona gâtului (sub forma unei perne confortabile), secțiunea gâtului și partea superioară a coloanei vertebrale sunt stabilizate

• Datorită secțiunii lombare conturate, durerile de spate din aceste zone sunt eliminate

• Forma scaunului și umpluturile suplimentare sunt menite să prevină amorțeala picioarelor

• Scaunul trebuie să reducă presiunea asupra coccixului, protejând astfel coloana vertebrală a copilului împotriva scoliozei.

Vă recomandăm ca pe lângă rezultatele testelor de impact să consultați lista scaunelor auto aprobate de AGR, Asociația Germană pentru Sănătatea Spatelui.

Această certificare a unui scaun auto înseamnă că el protejează perfect spatele copilului și este, de asemenea, util în tratarea  și prevenția afecțiunilor sistemului musculo-scheletic.

Vă invităm la Cursul de Siguranță Auto în data de 2 martie 2022, la BabyBoom, pentru a afla de la unul din cei mai cunoscuți medici ortopezi specializați în patologia coloanei vertebrale a copilului, dl. dr Alexandru Thiery, cât de importantă este ergonomia scaunului auto între criteriile de alegere pentru acest dispozitiv de siguranță și a ănțelege lagătura dintre Scaunele auto și coloana vertebrală a copilului:

https://docs.google.com/forms/d/1Y-cECQRToSBGte70lsYvteHtFSHHFxigvAibp_KMPMw/edit

Vă invităm să  utilizați noua aplicație: Ghid Alegere Scaun Auto descoperiți categoria de scaune auto potrivite pentru vârsta, înălțimea li greutatea copilașului tău, urmând apoi să testezi din modelele propuse varianta optimă.

Lasă un răspuns