In acesta sectiune va oferim informatii despre Instructiuni Generale de Instalare a scaunelor auto.

 • Urmati intotdeauna instructiunile producatorului. Manualul de utilizare vine impreuna cu scaunul auto.
 • Pastrati Manualul de utilizare al scaunului auto in masina.
 • Daca ati pierdut instructiunile, verificati site-ul producatorului.
 • Nu riscati o instalare “dupa ureche” pentru ca puteti face multe greseli pe care nu le banuiti.
 • Daca sunteti nesiguri, puteti sa ne contactati la adresa: expert@siguranta-auto-copii.ro
 • Nu faceti niciodata modificari ale centurii masinii sau ale scaunului din dorinta de a potrivi scaunul intr-o anumita masina pentru care de fapt nu este potrivit (de exemplu NU UTLIZATI PRELUNGITOARE DE CENTURA).
 • Daca ati scos scaunul din masina, asigurati-va ca l-ati potrivit corect la loc de fiecare data cand il reinstalati.
 • Este mai sigur sa aveti un scaun de masina instalat pe bancheta din spate, decat pe scaunul pasagerului din dreapta.
 • Nu montati niciodata un scaun RearFacing (orientat cu spatele) pe scaunul pasagerului din dreapta daca airbag-ul este inca active.
 • Daca instalati un scaun orientat ForwardFacing (orientat cu fata) pe scaunul pasagerului din dreapta, asigurati-va ca acesta este mutat cat mai in spate, iar airbag-ul pasagerului este activ..
 • Verificati in manualul masinii (sectiunea destinate scaunului auto al copilului) daca exista instructiuni specific legate de scaunul copilului si asezarea pe scaunele autovehiculului.

Inainte de Cumparare 

Va sfatuim ca intotdeauna sa faceti o verificare fizica a potrivirii scaunului in masina pentru a vedea  daca este compatibil cu masina.

Asigurati-va ca scaunul este compatibil cu masina si ca poate fi fixat corect. Producatrii de scaune pauto pentru copii ofera in manual o sectiune numita: Lista de Compatibilitati”, dar aceasta lista este pur orientativa deoarece nicun producator de autoturisme nu poate verifica un scaun  pe orice marca de autoturism, model si an de fabricatie enumerate in aceasta lista.

Daca un scaun auto este instalat incorect sau nu este compatibil cu masina in care este instalat, acesta nu se va comprta corect in caz de impact, putand deveni chiar periculos.

Verificati daca masina dvs este prevazuta cu sistem Isofix sau cu sistem suplimentar de prindere a centurii de fixare suplimentare “Top Tether”? Daca nu aveti asa ceva, atunci in mod automat vor fi eliminate toate optiunile de scaune cu prindere in Isofix.

Daca fixam un scaun cu centura autoturismului, cat de importanta este lungimea acestei centuri?

Aveti o masina mica, un SUV, un microbuz sau o masina sport?

Inaltimea soferului si a pasagerului din fata vor influenta spatial disponibil pentru scaunul auto al copilului.

Toate acesti factoru vor determina tipul de scaun selectat si pozitionarea acestuia in masina.

Forma si inclinarea banchetei autoturismului vor influenta performanta si pozitionarea scaunului auto al copilului.

 Instructiuni Generale de Instalare

Scaunele auto cu prindere in centurile masinii

Cand instalam un scaun auto cu centura masinii, trebuie sa stim ca exista doua tipuri de ghidaje pentru centuri prezente pe scaunele auto: unul de culoare albastra care indica instalarea cu spatele la sensul de mers si unul de culoare rosie care indica montajul cu fata la sensul de mers. Daca stiti acest lucru, va  va fi  ai usor sa instalati un scaun auto evolutiv (care poate fi montat si cu fata si cu spatele la sensul de mers) deoarece aceste scaune sunt prevazute cu ambele tipuri de ghidaje colorate pentru centuri.

Asigurati-va ca centurile masinii NU SUNT RASUCITE. O centura rasucita nu poate fi tensionata corespunzator.

Cand scaunul este asezat pe pozitie, va recomandam sa va lasati cu toata greutatea pe scaun si sa trageti de centura cat de tare puteti. Asta inseamna ca scaunul va fi fixat stabil pe bancheta.

‘Strivirea Cataramei’ este acel fenomen care are loc atunci cand cand catarama centurii si nu chinga centurii este in contact cu scaunului. Intr-o coliziune, catarama centurii se poate sparge sau se poate deschide accidental. Acest fenomen se ointalneste frecvent la masinile la care opritorul centurii (partea care are butonul de deblocare) este la capatul unei bucati lungi si flexible de chinga. Alternativ se poate intampla ca zona in care e opritorul  sa fie foarte scurta. In acest caz, trebuie sa scimbati scaunul auto cu unul care ofera o varianta alternative de fixare.

 

Instalarea scaunelor auto cu ISOFIX

Instructiuni Generale de Instalare

 

Scaunele auto cu ISOFIX par mult mai simplu de fixat. Atasarea celor doua puncta ISOFIX in autoturism se face de cele mai multe ori prin utilizarea unui picior de support sau a unei centuri suplimentare de prindere “Tether Strap”, doua tipuri de dispositive care impiedica rotirea scaunului in cazul unui accident. Scaunele au indicatoare de culoare ca isi schimba culoarea din rosu in verde in momentul in care instalarea este corecta.

Nu toate scaunele masinii sunt prevazute cu sistem ISOFIX. Un exemplu poate fi acela ca baza scaunului este prea lata pentru bancheta autoturismului, sau ca scaunul masinii este conceput pentru un adult, iar copilul nu ar putea avea o pozitie confortabila daca este asezat acolo.

 

Instalarea Piciorului de Fixare 

 

Cand instalam un scaun auto cu picior de fixare, trebuie sa verificam daca exista compartiment de depozitare in partea inferioara a podelei autovehiculului. Acest lucru este extrem de important deoarece, in cazul in care masina e implicata intr-o coliziune, iar piciorul de fixare se prijina pe zona cu compartimentul de depozitare, acesta poate sa se destabilizeze, cee ace destabilizeaza spre lateral scaunul auto al copilului. Pentru a Evita aceasta situatie trebuie sa contactati producatoruk autoturismuluil pentru un filler special pentru compartimentul de depozitare inferior sau sa optati pentru un alt tip de scaun auto, unul cu centura suplimentara de fixare, “Tether Strap”.

 

 Instalarea unei centuri suplimentare de fixare

 

Zona de prindere a acestei centuri suplimentare de fixare poate fi localizata daca consultam manualul autoturismului. Nu presupuneti unde e acest punct de fixare, ci cautati in manualul masinii.

Noile modele de autoturisme produse dupa 2012 sunt in principiu prevazute cu un punct de fixare suplimentar in Isofix numit “Top Tether”.

 

Instalarea scaunelor I-Size

 

Acest nou concept a aparut in ultimii ani, dar tendinta este ca toate in toate masinile i-Size sa poata fi montat un scaun i-Size.

Cu toate acestea, va recomandam in continuare sa faceti o verificare la un centru de instalare scaune auto pentru a vedea cat spatiu ocupa respectivul scaun in masina, cat de mult influenteaza pozitia banchetei unghiul de inclinare a scaunului auto.

 

CONCLUZII 

Siguranta Auto Copii recomanda ca intotdeauna sa verificati scaunul auto pe masina inainte de a-l cumpara. Acesta este cel mai bun mod de a confirma faptul ca scaunul este potrivit pentry copil si este compatibil cu fiecare pozitie din autoturism.

Aceste informatii reprezinta doar niste Instructiuni Generale de Instalare, deoarece fiecare scaun auto si fiecare autoturism au particularitatile lor.

Pentru orice scaun auto instalat de centru nostru, beneficiate de consultanta si support nelimitat.