Fundatia Siguranta Auto Copii® este o organizatie non-profit care si-a propus o misiune de pioneriat in Romania si anume aceea de a schimba atitudinea parintilor, si educatorilor  din Romania referitor la modul de transport al copiilor in autovehicul, modificand astfel statisticile negative care pleaseaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de accidente cu victime din randul pasagerilor copii.

Datele statistice disponibile pentru anul 2018 indica o  mortalitate produsa ca urmare a unui accident rutier in randul copiilor cu varsta sub 15 ani de 27  la 1 milion de locuitori, mult peste media Uniunii Europene (9 decese la 1 milion copii sub 15 ani) sau fata de media unor state precum Marea Britanie, Suedia sau Norvegia (4 decese la 1 milion copii sub 15 ani). E Numai in ultimii 5 ani s-au produs peste 900 de decese in randul copiilor, victim ale accidentelor rutiere.

Tot statica internationala arata ca, in cazul unui accident rutier, 85% dintre copii transportati in scaune auto speciale scapa nevatamati.

La nivel Mondial, accidentele rutiere sunt considerate principala cauza de deces in randul copiilor cu varsta intre 5 si 14 ani.

Activitatea Fundatiei Siguranta Auto Copii® a debutat in anul 2019 prin infiintarea primului Centru de Siguranta Auto Copii®, (in acest moment existand 3 astfel de Centre in Romania- Bucuresti, Constanta, Brasov si unul in Republica Moldova) in care parintii pot testa scaunele auto potrivite in functie de varsta, greutatea, inaltimea copilului precum si in functie de marca, modelul si anul de fabricatie a masinii pe care o conduc. Tot in cadrul Centrelor Siguranta Auto Copii®, am initiat un program de cursuri gratuite pentru parinti, cursuri la care acestia invata cum trebuie instalat, folosit si intretinut un scaun auto pentru copii, cand este momentul sa fie schimbat, cum trebuie procedat in cazul unui accident rutier minor in care a fost implicat si un autoturism in care este transportat un copil. Cursurile sunt sustinute de medici, paramedici,  psihologi, specialisti din cadrum Politiei Rutiere si Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Acreditarea specialistilor Centrelor Siguranta Auto Copii se desfasoara dupa un training de 1 luna de zile si sustinerea unui test teoretic si a 3 probe practice. 

Proiectul este initiat si coordonat de Dna. Dr. Alice Dona-Mitu, expert in Siguranta Copii, fost ofiter medical in cadrul United States Peace Corps si a doamnei Roxana Sotreanu psiholog clinician specializat in psihologia copilului.

Tot in 2019, am realizat primul site informativ dedicat exclusiv informatiilor legate de transportul in siguranta al copiilor in autovehicul, site care este updatat permanent cu cele mai noi date din acest domeniu, cu sfaturi pertinente. Alaturi de site, pagina de Facebook Siguranta Auto Copii® a reusit sa adune o comunitate extrem de activa de peste 34.000 de parinti implicati.

Un alt proiect de mare success initiat de Fundatia Siguranta Auto Copii® la finalul anului 2019 este Caravana Nationala Siguranta Auto Copii®.  Caravana se deplaseaza in diverse orase din Romania si ofera testare si instalare gratuita a scaunelor auto precum si sesiuni gratuite de informare si training pentru parinti si viitori parinti in privinta utilizarii scaunelor auto.  In fiecare oras in care ne deplasam, specialistii nostril fac echipa cu specialist din cadrul Politiei Rutiere, psihologi medici pediatri, specialisti din cadrul Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Pana in luna februarie, Caravana Siguranta Auto Copii ®a ajuns in Bucuresti, Iasi, Arad, Popesti-Leordeni, Constanta.

Fundatia Siguranta Auto Copii® are in desfasurare si proiecte comune in parteneriat cu Academia Titi Aur si Cercetasii Romaniei, Politia Rutiera din Bucuresti, proiecte prin care ofera sesiuni informative, materiale educative pentru parinti si viitori parinti.

Centrul Siguranta Auto Copii® Bucuresti

Splaiul Unirii 47, sector 3 Bucuresti

Web: www.siguranta-auto-copii.ro

Email: expert@siguranta-auto-copii.ro

Puteti afla mai multe despre proiectele noastre si de la Zanana Ambasadorul Oficial al Fundatiei Siguranta Auto Copii®

Telefon: 0771.799.312

Facebook: https://www.facebook.com/siguranta-auto-copii

9 Comentarii
  1. Ce frumos! Nu știam că există o asemenea fundație, dar e foarte utilă. 🙂

Lasă un răspuns