Cum transport 3 copii intr-o masina

Cum transport 3 copii intr-o masina este o intrebare care ne-a fost pusa din ce in ce mai des in ultima perioada, semn ca familiile binecuvantate cu 3 ingerasi sunt din ce in ce mai numeroase si la noi in tara.

Raspunsul nu este deloc unul simplu deoarece de cele mai multe ori am constatat ca problema principala a parintilor este aceea ca autoturismul in care doresc sa instaleze aceste scaune, desi aparent mare uneori, nu a fost conceput pentru a transporta in siguranta 3 copii asezati in scaune auto speciale.

ADAC a evaluat 332 de autovehicule din baza sa de date pentru a vedea care sunt cele mai potrivite optiuni pentru parintii cu 3 copii, iar pe lista scurta au ajuns doar cateva modele.

De cele mai multe ori, din considerente de siguranta, bancheta din spate este gandita pentru 2 locuri si jumatate si nu pentru 3 pasageri.

Scaunele auto de generatie noua sunt mai voluminoase, pentru cresterea sigurantei copilului, asa ca nu exista fizic posibilitatea de instalare a 3 scaune pe 2 locuri si jumatate, chiar daca vorbim despre scaune cu prindere in centuri, nu Isofix.

Iata care modele de autoturisme care permit totusi instalarea (gratie dimensiunilor speciale ale habitaclului) a 3 scaune pe bancheta din spate. Veti observa de asemenea in lista cateva modele care au si un al doilea rand de locuri in spate, locuri pe care, de asemenea mai pot fi instalate 2 scaune auto.

AudiQ7 SUV3 
CitroënBerlingo Hatchback3 
CitroënC4 Picasso (produs pana in 9/16)Van3 
CitroënGrand C4 Picasso (produs pana in 9/16)Van32
Citroën C5 AircrossSUV3 
CitroënJumper (II, produs pana in 08/18)Bus33
CitroënSpacetourer Bus3 
DaciaDocker (produs pana in 3/17)Hatchback3 
DaciaDuster (I, produs pana in 12/17)SUV3 
DaciaLodgyVan22
DaciaLogan (I, produs pana in 06/10)Berlina3 
FiatDoblò HKB3 
FordGalaxy (II, produs pana in 5/15)Van3 
Modele de autovehicule care permit instalarea a mai mult de 3 scaune pe bancheta din spate sau pe randul 2 de scaune.

Daca dorim insa ca toate aceste 3 scaune sa fie prinse in sistem Isofix, lista noastra se schimba si vorbim de alte modele si anume:

Unii producatori auto declara scaunul din spate din mijloc pentru siguranta copilului drept „ nepermis ” (de exemplu Opel Zafira Tourer), deci trebuie să urmati recomandarile din Manualul de Utilizare al autoturismului respectiv. In unele cazuri, scaunele pentru copii ISOFIX cu picior anti-recul (sau dispozitiv anti-rotatie) sunt permise numai cu restrictii (de exemplu nu se pot folosi in autoturisme cu compartimente de depozitare pe podea).

Cu toate acestea, soferul este obligat de legislatie să asigure toți copiii in dispozitive de retentie adecvate. Dacă manualul vehiculului o permite, scaunul pentru copii poate fi montat și pe scaunul pasagerului din față, cu anumite recomandari speciale, cum ar fi dezactivarea airbagului si impingerea cat mai in spate a scaunului pasagerului din dreapta fata.

Cum transport 3 copii intr-o masina

Recomandarea speciala a expertilor de la ADAC este ca parintii care au 3 copii si intentioneaza sa achizitioneze un autoturism nou pentru familie sa mearga cu scaunele auto ale copiilor atunci cand vor sa probeze masina pentru a se asigura ca fac cea mai buna alegere si ca pe langa celelalte criterii extrem de importante precum siguranta, dar mai ales bugetul, noul vehicul este suficient de incapator pentru toti membrii familiei.

Informatiile sus-mentionate sunt preluate si adaptate dupa recomandarile ADAC si reprezinta rezultatul cercetarilor efectuate de expertii germani.

Va asteptam cu drag in Centrul Siguranta Auto Copii Romania, unde specialistii nostri va stau cu drag la dispozitie cu sfaturi si recomandari in privinta alegerii si instalarii scaunelor auto protrivite pentru copiii vostri.

1 Comentariu
  1. Acum 1 an m-am lovit si eu de aceasta problema pentru ca mi s-a nascut al 3 lea copil. Am cautat pe toate forumurile posibile din Romania si din afara, am cautat scaune de copii cat mai inguste. Am gasit si o varianta din Marea Britanie, care vine ca o bancheta aditionala peste cea existenta a masinii si poate sa aibe intre 3 si 4 locuri. Varianta cu 3 locuri poate fi montata si intr-un Mini de exemplu. Se numeste Multimac dar este destul de costisitor.
    Eu am gasit solutia cea mai buna cu schimbarea masinii, si am cumparat cu VW Passat B8 break. Este o masina foarte lata si spatioasa, cu unul dintre cele mai mari portbagaje de pe piata (650 L). Scaunele clar nu mai pot fi montate pe ISOFIX din moment ce spatiul din mijloc nu ar mai acomoda un alt scaun. Si atunci am mers pe varianta de scaune pe centura. Modelele le-am studiat si am cumparat unele care nu depasesc 45 cm in latime: 2 x Britax Romer King II si 1 x Britax Romer Discovery. Trebuie mentionat faptul ca daca masina are Airbag-uri cortina spate atunci intre scaune si fata usii pe interior treb sa aibe cativa cm distanta astfel incat Airbagul in caz de deschidere sa incapa pe acolo ci nu peste capul copilului.
    Alt aspect care trebuie avut in vedere este prelungirea centurilor pentru copiii peste 4 ani. Acestia se prind cu centura masinii in scaun si atunci nu ar mai putea ajunge cu mana la bancheta astfel incat sa-si prinda centura si atunci exista niste extendere de centuri.
    Scaunele trebuie sa fie de firma si testate pe site-ul ADAC altfel puteti ajunge sa cumparati niste no-name-uri care nu sunt sigure.
    Aceasta este varianta pentru a ramane pe o masina de familie compacta si a nu trece la monovolume, pe care nu le agreez ca si aspect, performante etc.

Lasă un răspuns