Cum transport 3 copii intr-o masina este o intrebare care ne-a fost pusa din ce in ce mai des in ultima perioada, semn ca familiile binecuvantate cu 3 ingerasi sunt din ce in ce mai numeroase si la noi in tara.

Raspunsul nu este deloc unul simplu deoarece de cele mai multe ori am constatat ca problema principala a parintilor este aceea ca autoturismul in care doresc sa instaleze aceste scaune, desi aparent mare uneori, nu a fost conceput pentru a transporta in siguranta 3 copii asezati in scaune auto speciale.

ADAC a evaluat 332 de autovehicule din baza sa de date pentru a vedea care sunt cele mai potrivite optiuni pentru parintii cu 3 copii, iar pe lista scurta au ajuns doar cateva modele.

De cele mai multe ori, din considerente de siguranta, bancheta din spate este gandita pentru 2 locuri si jumatate si nu pentru 3 pasageri.

Scaunele auto de generatie noua sunt mai voluminoase, pentru cresterea sigurantei copilului, asa ca nu exista fizic posibilitatea de instalare a 3 scaune pe 2 locuri si jumatate, chiar daca vorbim despre scaune cu prindere in centuri, nu Isofix.

Iata care modele de autoturisme care permit totusi instalarea (gratie dimensiunilor speciale ale habitaclului) a 3 scaune pe bancheta din spate. Veti observa de asemenea in lista cateva modele care au si un al doilea rand de locuri in spate, locuri pe care, de asemenea mai pot fi instalate 2 scaune auto.

Daca dorim insa ca toate aceste 3 scaune sa fie prinse in sistem Isofix, lista noastra se schimba si vorbim de alte modele si anume:

Unii producatori auto declara scaunul din spate din mijloc pentru siguranta copilului drept „ nepermis ” (de exemplu Opel Zafira Tourer), deci trebuie să urmati recomandarile din Manualul de Utilizare al autoturismului respectiv.

In unele cazuri, scaunele pentru copii ISOFIX cu picior anti-recul (sau dispozitiv anti-rotatie) sunt permise numai cu restrictii (de exemplu nu se pot folosi in autoturisme cu compartimente de depozitare pe podea).

Cu toate acestea, soferul este obligat de legislatie să asigure toți copiii in dispozitive de retentie adecvate. Dacă manualul vehiculului o permite, scaunul pentru copii poate fi montat și pe scaunul pasagerului din față, cu anumite recomandari speciale, cum ar fi dezactivarea airbagului si impingerea cat mai in spate a scaunului pasagerului din dreapta fata.

Recomandarea speciala a expertilor de la ADAC este ca parintii care au 3 copii si intentioneaza sa achizitioneze un autoturism nou pentru familie sa mearga cu scaunele auto ale copiilor atunci cand vor sa probeze masina pentru a se asigura ca fac cea mai buna alegere si ca pe langa celelalte criterii extrem de importante precum siguranta, dar mai ales bugetul, noul vehicul este suficient de incapator pentru toti membrii familiei.

Informatiile sus-mentionate sunt preluate si adaptate dupa recomandarile ADAC si reprezinta rezultatul cercetarilor efectuate de expertii germani.

Va asteptam cu drag in Centrul Siguranta Auto Copii Romania, unde specialistii nostri va stau cu drag la dispozitie cu sfaturi si recomandari in privinta alegerii si instalarii scaunelor auto protrivite pentru copiii vostri.