Scaunul auto: alegere și utilizare corecta este o temă de actualitate, mai ales prin prisma implicării tot mai active a medicilor în această nouă specializare: Siguranța Auto a Micului Pasager.
Alegerea corectă a scaunului auto este esențială atunci când te gândești cu adevărat la viața copilașului tău și când consideri acest dispozitiv ca fiind unul de siguranță și nu ca pe un accesoriu de fashion sau unul menit să țină departe amenda de la Poliție.
Anul trecut am avut cel puțin 5 cazuri de părinți care au avut neșansa de a fi implicați într-un accident auto suficient de serios și care au descoperit cât de important a fost scaunul auto ales corect, după criteriile Siguranță Auto Copii:
- Compatibilitate cu vârsta, înălțimea și greutatea copilului
- Compatibilitate reală cu mașina
- Prezența unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, TCS, NHTSA, Which, RACE) sau a testului Plus (test de impact frontal efectuat strict pentru scaunele Rear-Facing la cererea producătorului)
Award Winning Produce
Pe lângă aceste criterii de alegere a scaunului auto, egal importantă este utilizarea corectă, poziționarea copilului în scaun în mod ergonomic, asigurarea acestuia prin poziționarea adecvată a centurilor de siguranță și verificarea prinderii în centura de siguranțî sau prin conectorii Isofix.
Aceste cazuri și mai ales ultimul, petrecut săptămâna trecută pe DN 13, în apropiere de Brașov, ne motivează în misiunea noastra de îndrumare a părinților în privința alegerii și instalării corecte a unui scaun auto.
Iată pe scurt cazul: impact lateral (din dreapta), mașină foarte bună, 5 persoane accidentate (4 adulți și un copil de 2 ani).
From Farm to Table
2 adulți cu multiple fracturi, inclusiv pasagerul aflat pe scaunul din dreapta, pe partea unde s-a produs impactul), iar copilul pasager, transportat corect într-un scaun auto recomandat de una din colegele noastre si instalat in diagonala cu locul șoferului, a scăpat nevătămat.
Meritul absolut pentru finalul fericit al acestui accident în are MAMA, cea care a înțeles, s-a informat corect, din surse avizate, a luat la timp decizia de a schimba scoica cu un scaun potrivit și l-a avut instalat corect în autovehicul.
Piciorul anti-recul și baza s-au deformat, dar scaunul, un model omologat real și testat suplimentar la impact NU s-a rupt, protejând viața micului pasager în acest impact sever.
Acest accident este în antiteză cu cel petrecut anul trecut, produs la o viteză mult mai mică, accident soldat cu rănirea copilașului transportat într-un scaun auto aparent omologat R44.04, dar netestat la impact.
Este foarte important să faceți corect alegerile, adecvat fiecărei vârste, să nu săriți etape, urmând acest parcurs ilustrat grafic mai jos:
Vă recomandăm să consultați și Ghidul de Alegere a Scaunului Auto, singurul ghid bazat pe recomandări validate medical și tehnic de experții Fundației Siguranță Auto Copii.
Așadar, alegeți scaunul auto în mod corect, documentați-vă din surse non-comerciale, cereți asistentă specializată la prima instalare a scaunului auto și asigurați copilașul la fiecare drum, chiar dacă e vorba de o distanță scurtă.
Vă așteptăm cu drag într-unul din cele 3 Centre din România lui Centrul din Chișinau acreditate de Fundația Siguranță Auto Copii pentru a testa, instala sau verifica instalarea scaunului auto în care călătorește micuțul vostru pasager.
Comenteaza