Externarea din maternitate: ghid pentru părinți
Ce e necesar să conțină bagajul de maternitate?
Febra pregătirii cuibului este poate una din cele mai plăcute senzatii pe care le traim noi, mămicile pe parcursul întregii vieți. Cum să asigurăm puiului nostru tot confortul necesar, cum să ne asigurăm că va avea cele mai bune lucrușoare și, evident, cele mai drăguțe.
Camera, căruciorul, trusoul sunt pe lista de cumpărături în mod evident.
Doar că ce facem cu bagajul de maternitate: Ce e bine să includem și ce e bine să evităm să luăm cu noi.
La Cursurile Fundației Siguranță Auto Copii, medicii pediatri care activează în rândul organizației noastre vă prezintă în detaliu ce anume trebuie să se găsească în bagajul de maternitate, atât în cazul în care nașteți la spital de stat, cât și în cazul în care nașteți într-o instituție privata. Abonandu-vă la canalul nostru de YouTube; veti avea acces la toate aceste informații esențiale: https://www.youtube.com/@sigurantaautocopii9220
Ceea ce au în comun ambele tipuri de bagaj de maternitate (pentru naștere la maternitate de stat sau în sistem privat) este scoica auto.
Criterii de cumpărare:
- În primul rând, scaunul nu trebuie cumpărat cu mult timp, ci după estimarea cât mai aproape de realitate a lungimii și greutății nou-născutului pe baza ultimei ecografii. Aceasta recomandare este bazată pe informații medicale și de antropometrie corecte, mai ales în contextul în care numărul scoicilor corect omologate pentru a putea fi utilizate de la naștere este extrem de mic (în majoritatea cazurilor manechinii folosiți la omologare corespund bebelușilor cu vârsta între 6 și 8 săptămâni- chiar dacă pe etichetă e marcata înălțimea minima de 40 cm).
Chiar dacă timp de 9 luni preocupările părinților sunt cele legate de alegerea căruciorului, sau decorarea camerei bebelușului sau trusou, scoica este cel mai important accesoriu de care copilul mic are nevoie!
Acordă-ți puțin timp, fă niște cercetări de bază sau participă la un curs dedicat siguranței copiilor a micilor pasageri.
- Te sfătuim insistent să nu faci o achiziție la mâna a doua. Nu veți fi niciodată sigur dacă scoica a fost depozitată corect sau mai rău, dacă a fost sau nu implicată într-un accident de mașină.
Un scaun fără accidente, nedeteriorat, poate fi cumpărat/ împrumutat în ultimă instanță, de la prieteni de încredere sau de la membri apropiați ai familiei.
- Prin lege, scoicile trebuie ar trebui să respecte standardul R129, cunoscut și sub numele de i-size,
Acest standard reprezintă de fapt OMOLOGAREA scaunului, adică respectarea unui set MINIM de cerințe necesare punerii pe piața din Uniunea Europeană a unui scaun auto.
- Cerințele UE ar trebui să fie suficiente, dar, din păcate, nu sunt totul, așadar mare atenție: într-o piață nereglementată, de multe ori în spatele etichetei de omologare nu există niciun test de impact care să ateste siguranța respectivei scoici, așa că e de preferat să vă orientați către una din scoicile testate de organizații independente, așa cum sunt ADAC, OAMTC, TCS, Which, NHTSA. De aceea, vă recomandăm să revizuiți rezultatele lor înainte de a cumpăra.
La ce altceva este bine să fiți atenți?
- Un scaun bun pentru nou-născut ar trebui să fie echipat cu un reductor special (inclus în kitul scaunului, fabricat de producător și testat la impact împreună cu scaunul) pentru a împiedica efectul de „scufundare a bebelușului în scaun” , lucru ce se poate solda cu o poziție periculoasă a bărbiei și risc de asifxie pozițională.
În anumite situații însă, acest insert de nou-născut nu a fost creat în colaborare cu un kinetoterapeut sau un neonatolog și de aceea rezultă o poziție extrem de proastă a bebelușui în scoică.
Recent am evaluat o scoică netestată ADAC și inclusa într-un program comercial de stimulare a siguranței micilor pasageri și am descoperit câteva defecte majore de construcție a respectivei scoici și mai ales a insertului pentru nou-născut și a tetierei (cu sistem de urcare. cobărâre a acesteia prin glisare pe o fâșie de material textil, fără asigurarea unei poziții corecte a zonei cervicale și a capului).
Iată câteva exemple în acest sens de AȘA NU:
Cum să îmbraci un nou-născut la externarea din maternitate în funcție de anotimp?
Este o altă problemă care îî ingrijorează pe mulți părinți- îmbrăcarea unui nou-născut la externarea din maternitate.
Iarna un copil mic poate răci, iar vara se poate supraîncălzi cu ușurință.
Hainele ar trebui să fie în mod natural potrivite cu sezonul. Cum ne asigurăm că procedăm corect?
IARNA
- Dacă vremea este foarte rece, îmbrăcați bebelușul cu un body cu mâneci lungi, o salopetă, șosete, un costum de iarnă, mănuși și o căciuliță.
- Pentru orice eventualitate, o pătură groasă ar fi bine sa fie la îndemână.
Foarte important: copilul nu trebuie să poarte o jachetă pufoasă sau o salopetă în timpul călătoriei cu mașina.Îmbrăcămintea groasă duce la distribuirea forței generate în timpul frânării bruște sau a unui accident în mod diferit față de ceea ce presupune producătorul scaunului. Acest lucru poate avea un impact negativ asupra siguranței copilului mic.
VARA
- Pentru externarea bebelușilor născuți vara, când zilele sunt caniculare, treaba este mult mai simplă – tot ce ai nevoie este un body cu mâneci scurte, o căciuliță subțire și șosete.
- Ca măsură de precauție, este o idee bună să aveți la îndemână o pătură subțire sau scutec pentru a acoperi copilul dacă este necesar.
PRIMĂVARA ȘI TOAMNA
- Lunile cu vreme imprevizibilă, cum ar fi martie, aprilie, septembrie și octombrie pot fi problematice.
- Ca set de bază, vă recomandăm un body cu mâneci scurte, salopetă, trening, căciuliță și șosete. Vremea poate varia în timpul acestor luni, așa că fiți atenți la ea.
Alte recomandări utile
- În ziua externării, aveți grijă să nu vă supraîncălziți copilul.
- Îmbracați-l în salopetă sau jacheta numai înainte de a părăsi spitalul deoarece s-ar putea să aveți de așteptat.
- Nu deschideți geamurile laterale ale mașinii în timpul mersului, nu folosiți prea mult aerul condiționat și nu porniți muzică tare la această primă călătorie a micului pasager.
Scoica este elementul vital pentru transpotul copilului cu autovehiculul. O alegere inițială incorectă, bazată pe recomandări neprofesioniste (de la diverși comercianți, influenceri sau cunoscuți) duce la eșecul transportului celui mic în scaun auto din cauza poziției inconfortabile) și la creșterea poverii financiare a familiei care se vede nevoită fie să alegi o a doua scoică, fie să treacă mult prea devreme la un scaun auto.
Vă recomandăm să consultați AICI lista scoicilor recomandate de specialiștii Centrelor Siguranță Auto Copii, toate atent alese pe baza rezultatelor testelor de impact, a ergonomiei și longevității.
Programul Prima Scoică dezvoltat de Fundația Siguranță Auto Copii în parteneriat cu Petrom și ASSMB își dorește să vină în sprijinul proaspeților părinți prin împrumutul de scoici testate la impact de către ADAC (scoici pentru bebeluși cu greutate normală la naștere, dar și pentru bebeluși cu greutate mai mică la naștere sau prematuri). Află mai multe AICI.
Comenteaza