Scaunele Rear-Facing Prelungit (ERF) sunt o categorie din ce in ce mai populara in randul parintilor si cu bucurie constatam ca acest trend devine din ce in ce mai popular si in Romania.

In primul rand trebuie sa stabilim o definitie pentru notiunea de  scaun Rear-Facing Prelungit sau ERF (Extended Rear-Facing).

Legislatia in vigoare impune transportarea copiilor in scaune instalate cu spatele la sensul de mers pana la varsta de 15 luni. Daca folosesti o scoica pentru nou-nascut, nici nu ai cum sa o asezi altfel decat orientata cu spatele la sensul de mers, asa ca majoritatea parintilor care utilizeaza de la inceput scaune auto se conformeaza.

Trendul actual pentru urmatoarea grupa de scaune este ca pozitionarea copiilor cu varsta pana in 4 ani (105 cm conform omologarii R129- i-Size sau 18-19 kg conform omologarii R44.04) sa fie de asemenea transportati cu spatele la sensul de mers. Aceasta nu este o cerinta obligatorie, dar este recomandarea facuta de Academia Americana de Pediatrie, NHTSA si de majoritatea expertilor europeni specializati in Siguranta Auto Copii.

Nici prima si nici a doua grupa de scaune, adica nici scoicile si nici scaunele din grupa 0-4 ani sau 6 luni-4 ani nu pot fi incadrate in aceasta categorie deoarece reprezinta deja “normalul”.

Ce scaune includem atunci in aceasta categorie? Simplu, acele modele care permit transportarea copiilor cu spatele la sensul de mers o perioada cat mai indelungata, adica si dupa varsta de 4 ani, sau dupa ce copiii ating greutatea de 18 kg sau 105 cm.

Va recomandam sa treceti la aceasta grupa de scaune dupa varsta de 1 an- 1 an si jumatate (dupa ce copiii ating inaltimea de minim 75 cm). Pana la aceasta varsta este recomandata utilizarea scoicii.

Scaunele auto  Rear-Facing Prelungit (ERF)  au fost testate Plus, o testare speciala la impact frontal, specifica scaunelor orientate cu spatele la sensul de mers.

Aceasta categorie de scaune auto include cateva modele remarcabile din puncte de vedere al protectiei la impact, chiar daca mare parte dintre ele se instaleaza doar in centuri (nu in Isofix).

Axid Move

Scaunele Rear-Facing Prelungit (ERF)Scaunul auto Rear Facing Axkid Move este pentru cei care caută o soluție accesibilă și sigură. Axkid Move ocupă foarte puțin spațiu în mașină, astfel încât să îl puteți instala atât în mașini mici cât și în mașini mari.

Axkid Move vine cu protecția inovativă împotriva impactului – ASIP (Axkid Side Impact Protection), dezvoltat împreună cu un institut de accidente recunoscut în Germania, oferind cea mai bună protecție posibilă copilului în cazul unei coliziuni de impact lateral. Axkid Move este aprobat la categoria de 9-25 kg și a primit recenzii foarte bune de la mai multe institute de testare independente. Scaunul auto a trecut testul suedez Plus la 25 kg, premiat de Folksam cu premiul “Good Choice 2017” și este aprobat Rollover (în caz de răsturnare a mașinii) de către VCA (UK Approval Authority and Technical Service).

Recomandat pentru copii:

– aflati in categoria 9-25 kg
– care au depasit limitele de utilizare ale scoicii si au inaltimea mai mare de 75 de cm
– pana la varsta de 5-7 ani aproximativ 120 cm (dupa 120 cm vor putea calatori in siguranta intr-un scaun auto inaltator din categoria 15-36 kg – pana la aproximativ 145 cm).

 

Axkid Minikid 2.0

Scaunele Rear-Facing Prelungit (ERF)Scaunul auto Axkid Minikid 2.0, lansat în 2018, a fost proiectat pentru a oferi cea mai bună siguranță și confort atât copiilor mici, cât și copiilor mari, permițând copilului dvs. să călătorească cu spatele la direcția de mers cât mai mult timp posibil.

Noul scaun auto Axkid Minikid 2.0 vine cu protecția inovativă la impact – ASIP (Axkid Side Impact Protection), dezvoltat împreună cu un institut de accidente recunoscut în Germania, oferind cea mai bună protecție posibilă copilului în cazul unei coliziuni de impact lateral. ASIP ar trebui să fie utilizat pe partea laterală a scaunului auto care se află în fața ușii mașinii. De asemenea, are protecțiile de centuri detașabile și înclinare mai mare astfel încăt poate fi utilizat mai devreme: începând cu 6 luni vs. 9 luni, la modelul anterior.

Axkid Minikid este omologat pentru categoria de 0-25 kg (aproximativ 125 cm, 6 ani) și a primit recenzii excelente de la mai multe institute de testare independente. Este aprobat Plus până la 25 kg, a primit premiul “Good Choice 2015” de la Folksam, “Best Cost Value” de la Best-in-Test.se și este aprobat Rollover (în caz de răsturnare a mașinii) de către VCA (UK Approval Authority and Technical Service).
RECOMANDAT PENTRU COPII:
– aflati in categoria 0-25 kg de la 6 luni
– care au depasit limitele de utilizare ale scoicii si au inaltimea mai mare de 61 de cm
– pana la varsta de 5-7 ani aproximativ 125 cm (dupa 125 cm vor putea calatori in siguranta intr-un scaun auto inaltator din categoria 15-36 kg – pana la aproximativ 145 cm).

Atentie: recomandam utilizarea acestui scaun doar din momentul in care distanta masurata de la umeri la sezut este mai mare de 35 cm (inaltime pe care puteti sa o masurati astfel)

Axkid Rekid

Scaunul auto pentru copii Axkid Rekid este conceput pentru a permite călătoria cu spatele la direcția de mers cât mai mult timp cu putință.
Rekid are brațe Isofix care se strâng, permițând astfel instalarea cu spatele la directia de mers intre 9-25 kg astfel:

-9-18 kg cu ISOfix,
-9-25 kg cu centura de siguranta in 3 puncte a masinii.

Rekid este testat Plus (pana la 18 kg)

Rekid are funcții Axkid unice, precum mânerul de reglare pentru o singură mână care permite suportului pentru gât și centurii să se regleze automat în funcție de copilul dumneavoastră prin simpla tragere a curelei de reglare. Rekid mai are funcții unice de instalare, cum ar fi că trebuie doar să atașați curelele inferioare de atașare, după care să apasati pe scaun intr-o parte si in cealalta pentru ca scaunul sa ramana fixat.
Copilul se bucură, de asemenea, de un confort deosebit, mulțumită protecțiilor moi capitonate pentru umăr și pernelor confortabile pentru gât. Design-ul scaunului este conceput în concordanță cu ultimele norme ale siguranței copilului, și în combinație cu noua centură care se auto-ajustează oferă copilului cea mai bună protecție în caz de impact frontal.
Axkid One

Scaunele Rear-Facing Prelungit (ERF)Axkid One seteaza un nou standard in ceea ce priveste siguranta scaunelor auto. Este singurul scaun auto rear-facing cu ISOFIX de pe piata, care este aprobat i-Size pana la 125 cm/23 kg, ceea ce inseamna ca micutul dumneavoastra poate calatori rear-facing cu doi ani mai mult decat in celelalte scaune auto cu ISOFIX de pe piata. Pozitionarea rear-facing este de 5 ori mai sigura pentru copiii cu o varsta de pana la 6-7 ani.

Cel mai sigur scaun auto pe care l-am construit vreodata – scaun auto prevazut cu ISOFIX, exclusiv rear-facing, aprobat pana la 125 cm sau pana la aproximativ varsta de 7 ani (i-Size)

Un singur scaun auto pentru intreaga copilarie – Axkid One poate fi utilizat din prima zi de viata pana la aproximativ 7 ani. Nu este necesar sa mai cumparati un alt scaun auto (este necesara doar o perna insert suplimentara – Axkid One Plus).
Ofera cel mai bun spatiu suplimentar la picioare – Axkid One este spatios, iar modul de reglare al scaunului ofera copilului mai mult spatiu la picioare si acces usor.

Usor de utilizat – noul design culisant pe sine faciliteaza asezarea copilului in scaun.

Design inovator mai usor – cantareste cu 30% mai putin decat celelalte scaune auto de pe piata si este construit cu mai putin plastic.

Axkid Minikid 3 este o actualizare a celui mai bine vândut model al brandului, Axkid Minikid 2 și permite o orientare extinsă cu spatele până la vârsta de 7 ani, mai precis pânî la 125 cm și 36 kg.

Axkid Minikid 3.0 este omologat conform standardului R129 și a fost testat deja testat Plus în laboratoarele VTI (singurele care permit testarea la impact frontal la cererea producătorului exclusiv a modelelor orientate cu spatele la sensul de mers)

Caracteristici Axkid Minikid 3.0:

 • Tetiera care se ajustează automat într-o poziție sigură în funcție de lungimea și mărimea copilului, existând 14 poziții.
 • Sistem de instalare ușoară cu legături inferioare automate
 • Spațiu pentru picioare de până la 30 cm – Datorită designului compact, dar spațios, Minikid 3 poate încăpea chiar și în cele mai mici mașini, dar permite copilului dumneavoastră mult spațiu pentru picioare.
 • Extindere a lungimii spatelui cu aproximativ 10 cm (!!) față de precursorul său, Minikid 2.0. Această creștere uriașă a lungimii spatelui împreună cu limita de greutate impresionantă de 36 kg
 • Minikid 3 poate fi instalat în orice poziție din mașină, nu depinde de conectorii ISOFIX.
 • Designul tetierei este, de asemenea, actualizat într-o formă mai în V și dezvoltat cu o tehnologie de absorbție a forței, oferind copilului tră cea mai bună protecție în cazul unei coliziuni. Designul în formă de V al tetierei permite copilului sî vadă mai bine pe fereastra laterala a autovehiculului.
 • Cu un ghid unic de instalare în 6 pași, cu o singură clemă de centură, cu legături inferioare automate,.
 • Sistemul Sleep Well cu piciorul său multi-înclinabil în față vă ajută să utilizați diferite poziții pentru o înclinare confortabilă și sigură pentru copilul dvs., în funcție de lungimea vârstei și unghiul banchetei din spate.
 • Perna de suport pentru copii mici pentru Axkid Minikid 3 va oferi chiar si celor mai mici copii o pozitie confortabila si sigura. Noul design al pernei vine într-o spumă cu memorie confortabilă, precum și într-o țesătură plasă în spate pentru circulația aerului. Inserția suplimentară este recomandată pentru utilizare atunci când copilul are o înălțime între 61-105 cm.
 • Axkid Side Impact Protection (ASIP) sistem construit pentru a se deforma și a absorbi energia de impact înainte de a ajunge la copil.
 • Preț pe site-ul producătorului 549 €

Avionaut Sky 2.0

Scaunul auto Avionaut Sky 2.0 este omologat R129, i-Size si permite transportul copilului cu spatele la sensul de mers pana la o inaltime de 125 cm (ceea ce corespunde unei varste de 6 ani si unei greutati maxime de 25 kg.

Testat Plus cu rezultate excelente, Avionaut Sky 2.o vine cu niste atuuri speciale in familia scaunelor exclusiv ERF:

 • Ergonomia excelenta gratie proiectatii sale impreuna cu medicii pediatri si kinetoterapeuti- sistem special de aliniere corecta a soldurilor cu coloana copilului
 • Materiale textile premium, husa din bumbac cu proprietati anti-prespirante
 • Protectie la impact lateral
 • Ajustare simultana testiera si centuri
 • Posibilitatea extinderii garantiei pana la 10 ani
 • Sistem de inlocuire a scaunului auto dupa accident
BeSafe Izi Plus X1

Scaunul auto Besafe iZi Plus X1 Metallic Melange este conceput din experienta celor 30 de ani petrecuti in proiectarea scaunelor auto Rear Facing. Scaunul auto poate fi folosit aprox. 5 ani si este compatibil cu majoritatea masinilor, deoarece nu necesita ISOfix. Cele doua caracteristici noi adauga mai multa siguranta si confort

Cea mai noua generatie de protectie suplimentara impotriva impactului lateral (SIP +)

 • absoarbe energia in cazul unui impact lateral, reducand forta aplicata gatului si zonei cervicale cu pana la 20%
 • SIP + este montat pe partea laterala a scaunului (partea dinspre portiera) si functioneaza in doua moduri:
 1. reduce distanta dintre scaun si portiera, reducand astfel miscarea care va avea loc in cazul unui impact lateral. Miscarea redusa inseamna forta si acceleratie redusa.
 2. functioneaza ca o zona de deformare a masinii, care absoarbe din energia impactului lateral.Scaunul auto Besafe iZi Plus X1 
  • Permite utilizarea cu spatele catre sensul de mers pana la aprox. varsta de 5 ani
  • Permanent de 5 ori mai sigur, orientat numai cu spatele catre sensul de mers
  • Testat Plus pana la 25 kg
  • Materiale de cea mai buna calitate
  • Protectie impotriva impactului lateral (SIP) incorporata in structura scaunului
  • Protectie suplimentara la impactul lateral (SIP +) cu un nou mecanism de atasare
  • Creste odata cu micul pasager pana la aprox. 5 ani
  • Insert-ul extra-captusit permite utilizarea incepand de la 5-6 luni
  • Spatiu pentru picioare reglabil, generos si pentru copii mai mari
  • Husa textila detasabila si lavabila in masina
  • Insert moale pentru stabilitate și suport
  • Prin sistemul de magneți inteligenti, centura de umar nu sta in calea micului pasager
  • Trei pozitii de inclinare ajustabile si dupa instalare

BeSafe Stretch este un scaun auto  orientat cu spatele la sensul de mers apare pentru a răspunde cererii părinților care caută un scaun auto o care să reziste cât mai mult, cu o durată de utilizare mai mare de 4 ani și cu mai puține restricții de greutate.

Din cauza percepției lipsei de spațiu în mașină și a credinței eronate că copiii călătoresc inconfortabil, majoritatea părinților renunță la transportul cu spatele al micilor pasageri înainte ca aceștia să împlinească vârsta de 4 ani.

.

Caracteristici

 • Stretch by Besafe este un scaun auto nou aprobat, orientat spre spate, pe care îl putem folosi de la 6 luni până la aproximativ 7 ani.
 • Este un scaun care se adapteaza cu adevarat de la 61 cm la 125 cm, limita de inaltime stabilita de noua  omologare UN R129.
 • Extinderealimită de greutate cu spatele la spate la 36 kg.
 • Conectorii ISOFIX nu sunt necesari pentru instalarea acestui scaun. El se instaleaza cu centura de sigurantain orice vehicul, pe oricare din locurile destinate pasagerilor (evident cu respectarea recomandărilor specific fiecărei poziționării în mașină).

Instalarea Besafe Stretch se face în 4 pași:

 1. Ajustăm spațiul pentru picioare, adaptându-l la una dintre cele 5 pozițiiale sale .
 2. Trecem centura prin ghidajul din partea din față a scaunului și o fixăm în cataramă.
 3. Întoarcem butonulsituat în spatele scaunului până când se aude un click, atât pentru a bloca cât și pentru a strânge centura.
 4. Eliberăm butonul de fixareAcestea au un sistem retractabil care facilitează strângerea centurilor.

Informații tehnice Besafe Stretch

 • Scaun cu instalare cu spatele la sensul de mers de la 61la 125 cm (aproximativ 6 luni – 7 ani ).
 • Limita de greutate de 36 kg.
 • Omologare UN R12
 • Design care permite un spatiu mare pentru picioare, pana la 30 cm.
 • Instalare cu centura de siguranta in 3 puncte.
 • Test de impact Plus (la cererea producătorului).
 • 7 culori disponibile, inclusiv noua țesătură Meshcu plasă 3D respirabilă dezvoltată de BeSafe.
 • Pret pe piața europeană: 625 € – 665 €.

 

BeSafe Stretch prezintă îmbunătățiri excepționale de siguranță , cum ar fi structura Exo care se conectează cu centura vehiculului și cu solul pentru a rezista forțelor în cazul unui impact frontal In acest fel, tine copilul in aceeasi pozitie in cazul unui accident.

Avantajele scaunului auto Besafe Stretch

 • În primul rând, este unul dintre scaunele orientate spre spate care ne permite cel mai lung timp de utilizare de pe piațăastăzi, oferindu-ne o viață medie de peste 6 ani de utilizare.
 • In al doilea rand, ofera spatiu adecvat pentru picioarelecopiilor mai mari, putand ajunge chiar si la 26 cm, spatiu mai mult decat suficient pentru ca cei mici sa se bucure de cea mai confortabila si mai sigura calatorie.

În alte țări cu preocupare reală pentru siguranța micilor pasageri modelul de scaun auto Besafe Stretch NU POATE FI CUMPĂRAT ONLINE deoarece acest brand are un mare angajament față de siguranță dorindu-și o instalare corectă, verificată fiind necesar să mergeți la un într-un Centru specializat pentru a primi sfaturi înainte de cumpărare, precum și pentru a garanta instalarea corectă a acestuia în vehicul.

D

Britax-Romer Max-Way Plus

MAX-WAY PLUS permite o calatorie cu orientarea catre spate extinsa de la 9 kg la 25 kg – cea mai sigura cale de a calatori. In plus, beneficiaza de o protectie avansata la impact lateral (SICT) reglabila pentru a fi utilizata pe partea cea mai apropiata de usa. Multitudinea de pozitii de inclinare impreuna cu centura ajustabila, va permit sa adaptati scaunul la necesitatile in schimbare ale copilului dumneavoastra in crestere, in timp ce tetiera si captuseala moale ofera confort. Toate intr-un scaun compact, permitand mai mult spatiu pentru alti pasageri.

MAX-WAY PLUS a fost testat si a obtinut in 2018 Testul Plus (Suedez).

Specificatii

ORIENTARE EXTINSA CU FATA SPRE SPATE

 • Scaunele cu orientare spre spate ofera cea mai buna protectie in cazul unei coliziuni frontale – cel mai frecvent tip de accident pe sosea. Intr-o coliziune frontala cu un scaun orientat spre spate, fortele de lovire sunt indreptate catre spatele scaunului, in timp ce energia ramasa este imprastiata uniform pe cap, gat si corpul superior. Cu un scaun orientat in fata, energia impactului este distribuita diferit intre structura scaunului si sistemul de retinere – ceea ce poate avea ca rezultat o mai mare influenta asupra corpului copilului.
 • Recomandam ca toti copiii sa calatoreasca cu fata spre spate cat mai mult timp posibil.

Pozitii multiple de inclinare

 • Mentinerea confortabila a copilului in timpul calatoriilor este o necesitate. De aceea, acest scaun a fost proiectat cu mai multe pozitii de inclinare pe care le puteti ajusta cu usurinta – oferind o calatorie fara stres cu un copil fericit.

Indepartarea rapida a husei

 • Lucrurile pot deveni destul de murdare pe drum. Bauturile se pot varsa, iar copiii pot avea rau de masina. De aceea am conceput o husa de scaun ce se poate baga la masina de spalat si este usor de desprins fara a scoate centura.

Protectie avansata la impact lateral – SICT

 • SICT-ul ofera o protectie superioara copilului dumneavoastra in eventualitatea unei coliziuni laterale. Reduce fortele de impact prin minimizarea distantei dintre masina si scaunul auto si se deformeaza pentru a absorbi energia inainte de a ajunge la cel mic. Pentru a beneficia de protectie, reglati pur si simplu SICT-ul pe partea laterala a scaunului de masina cea mai apropiata de usa.

Aripi laterale de protectie

 • Aripile late, moi si captusite actioneaza ca un cocon de protectie care ajuta la absorbtia fortei dintr-un impact lateral, reducand riscul ranirii copilului dumneavoastra.

Britax-Romer Multitech III

Versatilul MULTI-TECH III permite o deplasare extinsa a orientarii spre spate de la 9 kg pana la 25 kg, cu optiunea pentru instalarea si cu orientarea spre fata. Tetiera si centura de siguranta ajustabile, precum si pozitiile ajustabile ale latimii ce permit scaunului sa creasca impreuna cu copilul. Cu ajutorul indicatorilor de instalare si protectiei optime la impactul lateral, MULTI-TECH III ofera parintilor siguranta totala de siguranta.

Specificatii :

PROTECTIE SUPERIOARA LA IMPACT LATERAL

 • SICT-ul imbunatatit ofera o protectie superioara in cazul unei coliziuni laterale in doua etape. Iti tine copilul departe de impact intr-o miscare controlata si apoi se deformeaza pentru a absorbi energia exercitata asupra copilului dumneavoastra. Pentru a beneficia de protectie, ajustati si adaptati pur si simplu SICT-ul pe partea laterala a scaunului cat mai aproape de usa.

ORIENTARE SPRE SPATE EXTINSA

 • Scaunele auto orientate spre spate ofera cea mai buna protectie in cazul unei coliziuni frontale – cel mai frecvent tip de accident pe sosea. Intr-o coliziune frontala cu un scaun orientat spre spate, fortele de lovire sunt indreptate catre spatele scaunului, in timp ce energia ramasa este imprastiata uniform pe cap, gat si partea superioara a corpului. Cu un scaun orientat spre fata, energia impactului este distribuita diferit intre structura scaunului si sistemul de retinere – ceea ce poate avea ca rezultat o mare influenta asupra corpului copilului. Recomandam ca copiii sa calatoreasca cu fata spre spate cat mai mult timp posibil.

ARIPI LATERALE DE PROTECTIE

 • Aripile late, moi si captusite actioneaza ca un cocon de protectie care ajuta la absorbtia fortei dintr-un impact lateral, reducand riscul ranirilor copilului dumneavoastra.

PERNITE TORACICE PERFORMANTE

 • Pernitele toracice performante ofera confort si reduc miscarea spre fata a copilului intr-o coliziune frontala, cu ingrijire suplimentara si atentie la gatul delicat al copilului. De asemenea, acestea ajuta la raspandirea fortelor dintr-un impact frontal uniform pe umerii si pe pieptul copilului.

INDEPARTAREA RAPIDA A HUSEI

 • Lucrurile pot deveni destul de murdare pe drum, de aceea am conceput o husa de scaun ce se poate baga la masina de spalat si este usor de desprins fara a scoate centura.

CENTURA DE SIGURANTA IN 5 PUNCTE

 • Noi credem ca centura de siguranta in 5 puncte reprezinta cel mai sigur mod de a va asigura copilul intr-un scaun de masina pentru ca va tine copilul in siguranta. In caz de coliziune, centura distribuie fortele impactului in 5 puncte, doua la umeri, doua la solduri si una in care centura se strange intre picioare. Acest lucru va ajuta sa va protejati copilul de toate directiile de impact.

TETIERA SI CENTURA DE SIGURANTA AJUSTABILE

 • Tetiera si centura de siguranta pot fi ajustate cu usurinta cu o singura mana pentru a se potrivi inaltimii copilului. Inainte de a-l asigura pe cel mic in centura de siguranta in 5 puncte, asigurati-va ca tetiera se afla in pozitia corecta – chiar deasupra umerilor.

POZITII AJUSTABILE PE LATIME

 • Pe masura ce copilul dumneavoastra creste, scaunul auto al lor creste cu ei. Nu numai in inaltime, ci si in latime. Pentru a va mentine copilul confortabil si sigur, latimea scaunului pentru copii poate fi reglata rapid si usor pentru a se potrivi perfect.

Toate aceste modele de scaune din categoria Rear-Facing Prelungit (ERF) pot fi testate si instalate in Centrele Siguranta Auto Copii din Bucuresti si Constanta, singurele centre acreditate de Fundatia Siguranta Auto Copii.  Va recomandam ca prima instalare a unui model din aceasta categorie sa fie facuta in mod obligatoriu de un consultant specializat deoarece este o operatiune mai laborioasa, iar o instalare defectuoasa duce la preotectia inadecvata a copilului in cazul unui impact.