Toti participatii la trafic trebuie informati cu privire la Legislatie pentru a circula in siguranta pe drumurile publice.

Este indicat ca cei mici sa poarte centura de siguranta in masina?
Oare aceasta este o intrebare? Ca parinte te gandesti la ce este mai bine pentru copilul tau, iar centura de siguranta sau scaunul auto pentru copii trebuie sa reprezinte elemente obligatorii. Nu este vorba doar de legislatie si de faptul ca poti fi pedepsit si cu o amenda, ci este mai mult vorba de siguranta voastra si de linistea familiei.
Iata totusi mai jos extrase din Legislatia Rutiera din Romania. Existenta articolelor care fac referire la transportul minorilor in masina ar trebui sa ne faca si mai constienti ca  pericolul in cazul unui accident poate fi unul ridicat. Nu va ganditi la un accident doar ca la o vina a dumneavostra ca sofer ci si ca un eveniment nedorit cauzat de un alt sofer sau situatie din trafic, unde dumneavoastra nu aveti un rol decisiv si puteti fi doar martori dar si victime.

OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, Republicata si Actualizata 2017

Capitolul V: Reguli de Circulatie

SECTIUNEA 1: Obligatiile participantilor la trafic

Articolil 36

(12) Conducatorii de autovehicule avand locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta au obligatia sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transpoertati numai in dispozitive de fixare  in scaune pentru copii omologate, in conditiile prevazute de regulament.

(13) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii in varsta de  pana la 3 ani in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata, in conditiile prevazute in regulament. Copiii cu varsta de peste 3 ani, avand inaltime de pana la 150 cm, pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta doar daca ocupa, pe timpul transportului orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

Articolul 108

9. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul de se asigura ca persoanele minore poarta centuri de siguranta sau sunt transportate in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate, in conditiile prevazute de regulament;
10. nerespectarea dispozitiilor art. 36 alin. (13) sau a conditiilor prevazute de regulament privind transportul copiilor in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta;