In sectiunea Testele de Impact Explicate trecem in revista cele 4 teste de impact importante, independente de testarile de siguranta care confera omologarea unui scaun: R44.04 si i-Size (R129).
ADAC prescurtarea numelui unui club fondat in Germania pe 24 Mai 1903 de motociclisti. In 1903, un club german de motociclisti si redenumit apoi ca Clubul German General de Automobilism in anul 1911.
In anul 2012, clubul avea peste 18 milioane de membri, fiind astfel cel mai mare club automobilistic din Europa.
Practic este o companie de asigurari in domeniul transportului care se implica in promovarea sigurantei transportului si atestarilor diverselor autovehicule sau dispositive asociate transportului rutier.
O astfel de grupa de produse e reprezentata de scaunele auto pentru copii.
Testarea ADAC a scaunelor auto
Selectia scaunelor
ADAC nu poate testa toate scaunele auto. Acestea sunt selectate in functie de popularitate, volumul vanzarilor si inovatie, un exemplu recent fiind scaunele rotative sau cele gonflabile.
Metoda de Testare
Scaunele sunt testate in functie de standardul dupa care au fost construite. Totusi, in ceea ce priveste impactul frontal, testarea ADAC se face la 64km/h, fata de testarea din cele doua standarde care se face la 50 km/h.
Din 2015 la testul ADAC se foloseste parte dintr-ul Volkswagen Golf VI montat pe un tren de testare. Testul simuleaza o coliziune frontala la o viteza de 64 km/h pentru scaunele construite conform standardului R44 si un impact lateral al 50 km/h pentru scaunele construite conform R129.
Performanta scaunului sau valorile de incarcare sunt determinate cu ajutorul mai multor manechini asezati in sezut sau pozitie inclinata.
Testele statice monitorizeaza stabilitatea scaunului, a centurilor si a ghidajelor pentru centuri precum si ajustarea pe inaltime a scaunului si a tetierei.
Din 2011 ADAC a masurat si ergonomia scaunului pentru pozitia copilului, dar si pentru spatial ocupat de scaun in autovehicul. Pentru a determina aceste lucruri de folosesc autoturisme cu 2 si 4 usi precum si un microbz.
Scaunele sunt de asemenea testate pentru identificarea substantelor chimice poluante in husa textile. Sunt evaluate vopselurile folosite precum si prezenta metalelor grele.
Una din regulile de baza ale testarii ADAC este aceea ca, indiferent de pozitia publica a unui producator referitor la rezultatul acestei testari independente, adica in situatia in care producatorul crede ca scaunul nu a fost instalat bine si de aceea testul de siguranta nu a avut un rezultat bun, aceasta testare pentru modelul in cauza nu va fi refacuta. Se va testa insa un nou model pe care producatorul in va pune pe piata si care are evident alte caracteristici.
Producatorii seriosi tin cont de rezultatele testarilor ADAC si de cele mai multe ori retrag de pe piata modelele cu note slabe, investind mai mult in cercetarea si dezvoltarea unor modele mai bune, mai sigure, non-toxice si mai usor de folosit.
In Centrul Siguranta Auto Copii am afisat in mod vizibil, langa fiecare scaun testat ADAC scorul obtinut de respectivul model, precum si notele date pentru fiecare din criteriile urmarite: siguranta, ergonomie, usurinta de instalare, toxicitate materiale si usurinta intretinere.
Which este numele unei asociatii a Consumatorilor din Marea Britanie, asociatie fondata in anul 1957. Aceasta asociatie a inceput sa testeze scaune auto pentru copii din 1967.
Produsele pentru testare sunt selectate in mod anonim de la diferiti retaileri. Sunt folosite laboratoare independente si case de testare care efectueaza testele pentru WHICH
Fiecare scaun este testat pentru siguranta, confort si aspectele legate de ergonomie.
In urma testarii , scaunele auto primesc note in procente si calificative, unele fiind incadrate ca produse cu alerta de siguranta in cazul in care procentul obtinut este mai mic de 45%.
Un scaun auto bun in interpretarea WHICH are un scor mai mare de 68%.
Un factor cheie de care se tine cont este claritatea instructiunilor si usurinta instalarii atat a scaunului in masina, cat si a copilului in scaun.
WHICH marcheaza scaunele testate cu marcajul BEST BUY (pentru scaune cu scor mai mare de 68%) sau DO NOT BUY (pentru scaune cu scor mai mic de 45%).
Testarea STIFTUNG WARENTEST
Stiftung Warentest este o fundatie constituita in anul 1964 de catre Parlamentul Federal German pentru a sprijini consumatorii cu informatii impartiale si obiective bazate pe rezultatele investigatiilor comparative ale bunurilor si serviciilor.
Aceasta fundatie cumpara in mod anonim scaunele auto de la diversi retaileri.
Pentru testare ei folosesc case de testare independente care testeaza scaunele auto conform specificatiilor Stiftung Warentest.
Ei publica verdictul care poate varia de la Foarte Bun la Nesatisfacator, iar acest verdict este bazat pe rezultate 100% obiective.
Testul de impact Plus isi propune sa verifice daca corpul copilului asezat in sacunul auto este supus sau nu unor forte mortale in cazul unei coliziuni frontale. Acest test se face in Suedia, tara care este lider in materie de siguranta auto copii.
Tommy Pettersson, seful Laboratorului de Testare de la VTI in Linköping a creat acest standard in anul 2009, scopul fiind de a verifica modul in care un scaun auto protejeaza fortele imense ce actioneaza asupra zonei gatului copilului in timpul unui impact.
Testul de impact Plus este un test suplimentar facut de VTI, Institutul National de Cercetare pentru Drumuri si Transport din Suedia si este aplicat scaunelor auto destinate pietei din Suedia. Scaunele auto sunt testate pe toate locurile disponibile pentru instalare in masina, iar testarea se face in doua versiuni: pentru scaunele cu Isofix pentru grupele pana la 18 kg si pentru scaunele cu prindere in centuri pentru grupele pana la 25 kg.
Cee ce multa lume nu stie e ca acest standard este extrem de dur si ca multe scaune auto se fac praf in cursul testului. Iata care sunt cei 3 factori care fac din Plus un test de impact foarte greu de trecut:
- Viteze mai mari decat vitezele folosite pentru testarile de omologare ale standardelor europene ECE R44. 04 si R129 sau i-Size.
- Distanta foarte scurta de franare, cee ace face ca impactul asupra scaunului sa fie brutal. Cu cat distanta de franare este mai scurta, cu atat sunt mai intense fortele ce rezulta din impact.
- Pentru a face testul Plus si mai dificil, nu numai ca se folosesc viteze mai mari si o distanta mai scurta de franare, dar se masoara cu atentie si fortele rezultate in zona gatului prin niste senzori speeciali instalati pe manechinul de testare. Acesta este motivul pentru care un scaun orientat cu fata catre sensul de mers nu are nicio sansa sa treaca testul Plus din cauza ca fortele de impact asupra zonei gatului, zonei cervicale sunt mult prea mari.
Un scaun auto care a trecut printr-un test de impact Plus va ofera siguranta ca gatul celui mic (zona cervicala) nu este expus niciunei forte periculoase in timpul unei coliziuni frontale. Niciun scaun orientat cu fata la sensul de mers, un scaun evolutive sau un inaltator nu este supus testului Plus deoarece nu functioneaza asa.
Testul de impact Plus este un test voluntar si este la latitudinea producatorului daca vrea sa il faca sau nu.
Scaunele care au trecut testul Plus au preturi mai mari decat cele testate prin restul testelor de impact.