Nu este o metafora, conform statisticilor, Romania este tara Ne-Sigurantei Auto Copii

Zilnic emisiunile de stiri ne informeaza ca s-au mai produs unul, doua, trei, zece accidente auto pe drumurile din Romania.

E o stire atat de banala, incat nici macar nu mai reactionam atunci cand auzim informatiile, de parca coarda noastra sensibila a devenit imuna, la fel cu bacteriile ce au devenit imune la antibioticele traditionale.

Si totusi, o statistica realizata nu de noi, ci de Uniunea Europeana, parca ne-a mai miscat, ne-a mai impresionat putin: suntem in sfarsit pe primul loc. Da, suntem si noi pe un prim loc: cel al MORTALITATII RUTIERE.

Daca cuvantul „mortalitate” ar avea in limba romana grade de comparatie, Romania ar putea fi numita: „tara cu drumurile cele mai mortale”. Din pacate, corect gramatical putem spune doar: „tara cu drumurile cele mai periculoase”- dar conotatia nu e la fel de puternica pentru cuvantul periculos.

 

 

Numarul total al persoanelor decedate pe sosele a fost anul trecut de 1867, ceea ce inseamna cam 5 persoane decedate pe zi.

Iata si statisticile in ceea ce priveste copiii. Din pacate, nimic imbucurator nici aici.

Anul 2017, Romania, copii cu varsta intre 0-18 ani:

Numar decese in randul copiilor: 62, din care doar 5 erau transportati in scaun auto

Numar raniri grave in randul copiilor: 367 din care doar 20 erau transportati in scaun auto.

 

Anul 2018, Romania, copii cu varsta intre 0-18 ani:

Numar decese in randul copiilor: 47, din care doar 1 era transportat in scaun auto

Numar raniri grave in randul copiilor: 343 din care 22 erau transportati in scaune auto.

 

 

Motivul pentru care copiii pot muri in accidente, chiar daca sunt transportati in scaune auto, tine in principal de instalarea defectuasa a acestora, lipsa fixarii corecte a centurilor sau folosirea de scaune necertificate (periculoase).

Iata statistica greselilor de utilizare:

86% din familii au pozitionat nou-născutul în mod incorect în scaun.
77% din parinti au instalat incorect scaunul.
Două din cinci scaune sunt montate sub un unghi de înclinare incorect.
1 din 3 scaune avea centurile lasate din fanta incorecta
Unul din 5 parinti foloseste un scaun necertificat

 

Acestea sunt motivele pentru care Comisia Europeana sau ADAC recomanda instalarea scaunelor auto de catre un expert.

 

Misiunea echipei de la Siguranta Auto Copii este simpla: nu vrem sa ne mai uitam la astfel la statistici, nu vrem sa mai numaram decesele si copiii grav raniti. Daca noi, adultii ne facem singuri alegerile, copiii nu pot sa aleaga si nu au absolut nicio vina.

Va invit sa deveniti Parinti Responsabili, sa va informati, sa achizitionati si sa folositi corect un scaun auto certificat si testat, sa conduceti prudent si sa nu uitati niciodata: Siguranta Auto a Copilului NU este optionala!

Hai sa devenim si noi parte a initiativei Europene in domeniul Sigurantei Rutiere: Vision Zero, adica sa avem 0 decese pe sosele!