Dilema landoului este una din cele mai complicate dileme pe care viitorii parinti se pare ca le au in fata.
Pe de o parte, asa cum ne amintim din filmele vechi, un bebelus trebuie plimbat musai in landou: landou cu roti mari, elegante, manevrat cu emfaza de o bona cu bonetica alba.
Pe de alta parte insa, masina a devenit o realitate cotidiana, asa ca nu prea putem vorbi de viata cu bebe, fara a vorbi de viata cu bebe transportat in masina.
Si de aici dilema: cu landou sau in scoica? Landou e musai pentru parc si nu poate fi folosit fara partea sport a caruciorului, deci ramane clar pe lista. Dar scoica? De ce ne-ar mai trebui oare si o scoica? Nu cumva ne putem descurca si in masina doar cu landoul?
Evident, calculele artimetice nu vor lucra in favoarea sigurantei auto pentru ca pretul unei scoici testate este intr-adevar destul de marisor, pretul unui pachet 3 in 1 cu scaun testat fiind cu aproximativ 30% pana la 45% mai mare comparativ cu cel al unui carucior 2 in 1 cu landou (atentie vorbim doar de acele sisteme 3 in 1 cu scoici testate la impact, nu de cele care au scoici doar de forma).
Cu toate acestea, alte calcule, de data aceasta statistice, ne arata ca prin folosirea scoicii, riscul de deces intr-un accident rutier al copilasilor mai mici de 1 an scade cu 71%. O fi mult? O fi putin? Va las pe voi sa judecati.
Dar oare de ce nu e potrivit un landou pentru transportul copilului in masina? Simplu, deoarece in cazul unui accident toata forta rezultata din impact este trasferata corpului copilului, iar in anumite cazuri, landoul poate functiona ca o mini-catapulta pentru bebelus:
In scoica, energia impactului este absorbita de scaunul auto, iar corpul bebelusului mic e protejat ca o platosa.
Iata cum se comporta intr-un test de impact o scoica, adica un scaun auto pentru bebelusi:
Intr-adevar e un efort financiar mare pentru un parinte coplesit dintr-o data cu o avalansa de cheltuieli neasteptate, dar e o investitie care merita. Pana la urma landoul poate fi si ceva mai simplu, mai putin falos pentru ca rolul lui e exclusiv de recreere, cata vreme scoica e cea care poate face cu adevarat diferenta intre viata si moarte pentru sufletelul pe care cu atata dragoste l-ai asteptat timp de 9 luni.
Pe blogul nostru poti afla mai multe despre scoicile auto cu rezultate bune la testele de impact ADAC precum si despre cum sa alegi corect un scaun auto pentru nou-nascut (adica nu pentru ca e la moda, ca e promovat de x sau de y sau pentru ca asa are si vecina, ci pentru ca acel scaun se potriveste varstei copilasului tau si masinii in care va fi folosit).
Si pentru ca dilema landoului ar trebui sa dispara de pe lista dilemelor parentale, va invitam sa descoperiti si sa apelati la programul „Prima Scoica” parte din #MisiuneZeroPetrom program gratuit gandit sa vina in sprijinul proaspetilor parinti care trebuie sa isi aduca in siguranta acasa de la maternitate bebelusii de abia veniti pe lume.
In articolul urmator va promitem mai multe „Tips and Tricks” referitoare la folosirea si intretinerea corecta a unei scoici auto, asa ca fiti pe faza.
Daca v-a placut articolul, nu uitati sa dati like si share pentru ca informatiile vitale legate de siguranta auto a copiilor sa ajunga la cat mai multi parinti si viitori parinti.
Comenteaza