Ce scaun auto alegem pentru nou-nascut este o intrebare pe care specialistii in siguranta auto a copiilor o primesc frecvent.

Legea spune ca utilizarea scaunului auto, sau “dispozitivului de retentie”este recomandat pentru calatoria cu autovehiculul, adica la orice drum, inclusiv drumul de la maternitate acasa.

Viitorii parinti, asaltati de oferte, reclame, informatii si sfaturi mai mult sau mai putin bine documentate, este firesc sa se simta cumva pierduti si de cele mai multe ori sfarsesc prin a lua decizii nu tocmai potrivite.

Scopul articolului este acela de a aduce putin lumina in privinta acestei categorii de scaune auto, popular numite “scoici

Un scaun auto poate fi omologat (adica certificat spre a fi vandut pe piata) conform a doua criterii:

  1. Greutatea copilului (standard vechi de omologare, asa-numitul R44.04 sau R44.03)
  2. Inaltimea sau lungimea copilului (noul standard, numit R129 sau i-size)

Scaunele de noua generatie sunt in general omologate conform noul standard, i-Size, lucru mult mai practic mai ales cand vine vorba de schimbat scaunul deoarece parintii sunt obisnuiti sa cumpere hainutele orientandu-se dupa etichetele cu lungimea acestora in cm, neffind atat de practic sa stea sa cantareasca copilul de fiecare data.

Bebelusii mici, care pot sta in siguranta in pozitie semi-inclinata, trebuie transportati in mod OBLIGATORIU in pozitie orientata cu spatele la sensul de mers, asa numita pozitie “rear facing”. Asta inseamna ca scoicile se monteaza OBLIGATORIU numai cu spatele la sensul de mers. Unghiul de montaj al scoicii trebuie sa fie intre 30 si 45 de grade, acesta variind in functie de model si fiind de regula specificat in manualul de utilizare al scaunului auto respectiv si verificat de specialistii Centrului Siguranta Auto Copii.

Ce ne facem insa daca bebelusul s-a nascut prematur (adica inainte de 37 de saptamani), sau s-a nascut la termen si este foarte micut (are o greutate mai mica de 2.5 kg sau lungime mai mica de 45 cm)?

Majoritatea scoicilor au o limita inferioara de greutate de 3.5 kg si de lungime de 45 cm. Din pacate, majoritatea producatorilor omit informatia referitoare la limita inferioara de la care aceste scoici pot fi folosite, punand generic in descriere: de la nastere si mentionand apoi limita superioara de greutate (10 sau 13 kg) sau lungime (85cm).

Academia Americana de Pediatrie recomanda observarea bebelusilor prematuri in scaun auto inainte de externare. Acestia sunt asezati in scoica adusa de parinti la spital, monitorizand-se frecventa cardiaca, saturatia oxigenului. In cazul in care se constata scaderea frecventei cardiace (bradicardie- frecventa cardiaca sub 80 batai/minut), sau a saturatiei oxigenului (sub 90%), atunci medicii recomanda parintilor sa se orienteze catre un alt tip de scoica care sa ofere o pozitie mai buna. Acest test se numeste “Testul tolerantei la scaunul auto”, se aplica tuturor bebelusilor nascuti inainte de 37 saptamani, are o durata de 90-120 minute, sau durata calatoriei de la maternitate pana acasa (care perioada e mai lunga).

Am selectat pentru voi cateva modele de scoici care, dincolo de marketing, chiar sunt potrivite in cazurile speciale ale bebelusilor foarte mici sau a bebelusilor nascuti prematur:

1.Maxi Cosi Jade i-Size este primul landou omologat si testat la impact de catre ADAC cu rezultate exceptionale (scor 1.5). Recomandarea generala a specialistilor este ca bebelusii sa se transporte cu spatele la sensul de mers, dar acest landou spcial permite transportarea la 180 grade, lucru necesar pentru prematuri si copii cu greutate mica la nastere. Este recomandat pentru copii cu lungimea intre 40-70 cm, iar ca interval de varsta de la nastere pana la 8 luni.

Mai multe informatii despre acest excelent landou care face parte din lista recomandarilor Centrului Siguranta Auto Copii. Aici aveti si flimuletul de instalare pentru Maxi Cosi Jade

https://youtu.be/6UiG-YdNRfQ

2. Maxi-Cosi Coral

Ne-am indragostit a prima vedere de acest scan auto ingenios, usor ca un fulg si cu toate acestea atat de sigur si confortabil pentru bebelus

Proiectat pentru a va mentine aproape.

Primul cos auto modular respecta cel mai inalt standard de siguranta I-Size R129, este recomandat de la 40 cm la 75 cm, aproximativ 0-12 kg, ultra-usor, cu poziții ergonomice multiple de transport, o capotina solara foarte mare.

Cosul detasabil cantareste doar 1.7 Kg, manerele acestuia sunt retractabile și asigură o utilizare confortabilă atât pentru părinți, cât și pentru nou-născut.

Cosul detasabil se blocheaza cu usurinta, intuitiv in carcasa de siguranta care face click rapid pe baza isofix facand astfel instalarea usoara.

3. Cybex Aton M i-size

Un scaun auto foarte cunoscut si extrem de apreciat, cu rezultate excelente la testele de impact ADAC.

Scaun Auto Aton M i-Size de la Cybex

Aton M continua povestea de succes a scaunelor din familia Aton Grupa 0 luni +, premiate de mai multe ori, Aton M obtinand un scor excelent de 1.6 puncte (good) in cadrul testelor efectuate de catre organizatia independenta Stiftung Warentest (Test 06/2014).

Caracteristici Scaun Auto Aton M i-Size de la Cybex:

• Sistem telescopic de protectie in caz de impact lateral (L.S.P. System).
• Ajustare automata a scaunului pe inaltime.
• Ajustarea tetierei pe inaltime cu ghid integrat de ajustare a hamurilor de siguranta.
• Copertina de soare integrata si pliabila de dimeniuni sporite.
• Sistem de calatorie impreuna cu carucioarele CYBEX si nu numai.

Tetiera ajustabila pe inaltime 11 pozitii, pentru adaptibilitate perfecta si protectie maxima.
Cele 11 pozitii de ajustare ale tetierei pe inaltime permit scaunului sa creasca impreuna cu copilul si ofera posibilitatea utilizarii o perioada indelungata de timp.
Noul sistem telescopic de protectie lineara in caz de impact lateral (L.S.P. System) absoarbe forta unui impact lateral in caz de coliziune, iar carcasa absoarbe din energie.

 

4. Graco Snugride i-Size este o alta scoica ce poate fi folosita pentru bebelusi nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere.

Este recomandata pentru copii cu lungimea intre 40 si 85 cm (18 luni) si are pozitie aproape orizontala in montaj cu spatele la sensul de mers, “rear-facing”. Rezultatul obtinut la testele de impact efectuate de ADAC este de 2.3.

Iata si cum se instaleaza:

https://www.youtube.com/watch?v=RCE_X5c6V3A

5. Maxi-Cosi Pebble Pro

Un alt scaun foarte bun de la un campion al sigurantei auto pentru copii, Maxi-Cosi, Pebble Pro este cu adevarat un model potrivit de la nastere si usor de istalat in autovehicul.

Recomandat 0-75 cm (de la nastere pana la aprox.1 an)

Pebble Pro respecta cerintele celui mai nou standard de siguranta I-Size (R129) in combinatie cu baza auto 3wayFix.

Reductorul inclus ofera o pozitie mult imbunatatita pentru nou nascut.

Peretii laterali din zona capului sunt din material absorbant de impact, asigurand confort si siguranta sporita in cazul unui impact lateral.

Simplu si rapid de instalat:

• in autovehicul, impreuna cu baza Maxi-Cosi 3wayFix.

• pe toate sasiurile de pe majoritatea carucioarelor existente.

Sistem inovator de prindere a copilului cu centurile de siguranta, care reduce la jumatate timpul de fixare a acestuia in scaunul auto.

Confort maxim pentru o calatorie placuta, in siguranta.

6. Baby Jogger City Go i-Size este un alt model de scoica potrivit pentru bebelusii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere, oferit acea pozitie aproape orizontala, cu avantajul instalarii cu spatele la sensul de mers, “rear facing” pe care il au scoicile versus ladouri.

Si acest model se foloseste pentru copii cu lungimea intre 40 si 85 cm si a obtinut scorul 2.3 la testarile de impact efectuate de ADAC .

Iata si cum se instaleaza: https://www.youtube.com/watch?v=L44rVFxHmqs

7. Bugaboo Turtle by Nuna sau Nuna Pipa Icon sunt alte modele de scoica recomandata de noi pentru bebelusii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere.

Si aceste modele se foloseste pentru copii cu lungimea intre 40 si 85 cm, iar scorul obtinut la testarea ADAC este de 1.8.

Iata si cum se instaleaza:

https://www.youtube.com/watch?v=QLICSP-FDLA

Aceasta este selectia de scoici, sau scaune auto pentru bebelusi nascuti prematur, sau cu greutate mica la nastere recomandate de specialistii Centrului Siguranta Auto Copii.

Alte modele care sunt marketate de vanzatori sau producatori ca scaune pentru prematuri au limita inferioara de la care pot fi utilizata de 45 cm (adica neconforma definitiei) si de aceea nu am considerat utila includerea lor in acest articol.

De principiu, sfatul nostru catre viitorii parinti este sa cantareasca foarte bine alegerea scaunului auto si chiar daca o oferta de sistem 3 in 1 poate sa para tentanta, trebuie verificate cateva aspecte legate de scaunul inclus in aceste pachete:

  1. Lungimea/ greutatea de la care este omologat scaunul, in acest caz noi recomandam acele modele care au specificat clar car se pot folosi de la o lungime de 40 cm
  2. Rezultatele testelor de impact ADAC (una din putinele testari independente- adica neinfluentate in vreun fel de producatorii de scaune auto). Iata rezultatele testarilor ADAC pentru aceasta grupa de varsta.
  3. Probarea scoicii la iesirea din maternitate- in masura in care exista aceasta posibilitate
  4. Daca bugetul familiei nu este foarte mare (se de cele mai multe ori cheltuielile legate de nastere si celelalte lucruri pentru bebe sunt mari), va recomandam sa inchiriati o scoica buna cu pozitie optima pentru nou nascut (din cele enumerate mai sus) pentru iesirea din maternitate si sa va orientati ulterior catre un scaun auto bun (asta daca nu estimati ca veti face multe drumuri cu masinacu nou-nascutul in primele saptamani de viata). Recomandari de inchiriere gasiti aici.
  5. Va recomandam ca o persoana adulta sa calatoreasca intotdeauna pe bancheta din spate, alaturi de nou-nascut pentru a-l supraveghea.
  6. Niciodata nu alaptati sau nu hraniti cu biberonul bebelusul in timpul calatoriei cu masina.
  7. Important legat de drumurile cu nou-nascutul: nu exagerati cu durata deplasarilor in primele luni- adica faceti pauze la fiecare 20-30 minute in primele 6 luni, iar ulterior la fiecare 2 ore.
  8. De principiu, nu folositi scoica altundeva decat in masina (aceste dispozitive au fost gandite si testate exclusiv pentru a fi utilzate in masina.

In Centrul Siguranta Auto Copii din Bucuresti. precum si in Centrul Siguranta Auto Copii din Constanta (Bd. Mamai nr. 213) specialistii nostri testeaza la cerere saturatia oxigenului bebelusului nou-nascut asezat in scaunul auto, precum si unghiul corect de inclinare a scaunului auto in functie varsta copilului, acest program de monitorizare fiind parte a proiectului FUNDATIEI SIGURANTA AUTO COPII ROMANIA si parte a CARAVANEI NATIONALE SIGURANTA AUTO COPII.

 

3 Comentarii