Scaunele auto: erori de instalare si utilizare

Un scaun auto este unul din articolele esentiale pe care un parinte le achizitioneaza inainte de nasterea bebelusului si pe care il va folosi in mod constant, incepand cu acele luni fantastice in care 2 ore de somn legate intre ele pot parea uneori un vis. Poate acesta este si motivul pentru care unii parintii private de odihna fac adesea greseli periculoase de instalare si utilizare a scaunului auto.

Dr Benjamin Hoffman, pediatru si technician specializat in siguranta auto a copiilor spunea: “din 4000 de scaune auto verificate, doar 13 au fost corect instalate”.

Pare ciudat, nu? Cum s-ar putea ca cineva sa instaleze gresit un scaun auto? Ce greseli ar putea fi facute intr-o operatiune atat de simpla?

Partea buna este ca, atunci cand sunt corect alese si instalate, scaunele auto sunt extrem de eficiente in protejarea vietii micilor pasageri, asa cum afirma Dr. Dennis R. Durbin, director al Departamentului de Cercetare in Medicina de Urgenta la Spitalul de Copii din Philadelphia: “Cand folosesti corect un scaun auto, poti fi sigur ca copilul tau va supravietui unui accident cu foarte putine leziuni, sau chiar fara nicio leziune”.

Sa o luam pas cu pas si sa identificam impreuna cele mai frecvente erori comise de parinti atnci cand folosesc un scaun auto:

  1. Montajul scaunului cu prindere in centuri nu este ferm

Cum verifici: apuca cu ambele maini baza scaunului. In cazul in care scaunul este instalat corect, baza acestuia nu trebuie sa se miste in lateral mai mult de 2.5 cm dreapta- stanga. Daca se misca, inseamna ca nu este sufficient de ferma prinderea. Aceasta este cea mai frecventa greseala constatata de expertii in siguranta auto copii.

Care este pericolul: intr-o coliziune, copilul asezat intr-un scaun auto fixat prea slab, poate fi proiectat in scaunele din fata, rezultand ranirea grava a celui mic in zona capului si fetei

2. Centurile propria ale scaunului nu sunt stranse suficient

Cum verific: daca dupa ce copilul a fost asezat in scaun si securizat cu centurile, poti ciupi materialul textile al acestora, inseamna ca acestea nu sunt sufficient de tensonate.

Care este pericolul: Un copil care nu este securizat cu centurile propria ale scaunului poate fi proiectat afara din acest dspozitiv in momentul impactului. In aceasta situatie rezulta atat ranirea grava a copilului, cat si a celorlalti pasageri din masina, corpul celui mic transformandu-se intr-un proiectil.

3. Asezarea copilului cu fata la sensul de mers prea devreme

Suntem adesea tentati sa supra-evaluam varsta copilului si progresele pe care acesta le face. Ii vrem prea repede “oameni mari”.

In cazul sigurantei auto, acest lucru poate fi extrem de periculos, consecintele fiind din cele mai grave.

Cum verific: conform Academiei Americane de Pediatrie, copii trebuie sa calatoresca cu spatele la sensul de mers pana cand limita maxima de greutate sau inaltime a scaunului auto folosit permit acest lucru. Pana nu demult, expertii Academiei Americane de Pediatrie recomandam varsta de 2 ani ca varsta pana la cel mic sa calatoreasca cu spatele la sensul de mers., dar recomandarea curenta nu mai specifica o varsta maxima anume.

Care este pericolul: Oasele care protejeaza maduva spinarii copilului sunt inca in formare. Cand un copil calatoreste in masina cu spatele la sensul de mers, spatele lui, care este cea mai solida parte a trupului lui micut, poate absorbi mai bine forta imensa generate intr-un impact. Atunci cand un copil mic este asezat prea devreme cu fata la sensul de mers, capul sau este pur si simplu catapultat in fata, ceea ce poate duce la fracturarea coloanei spinarii si sectionarea maduvei cu risc de paralizie sau chiar deces.

4. Scaunul auto montat cu spatele la sensul de mers sub un unghi incorect

Cum verific: poti sa te asiguri ca unghiul de montaj este corect atunci cand capul celui kic nu cade in fata. Verifica instructiunile de instalare a scaunului auto pentru a afla care este unghiul corect de montaj si cum se poate ajusta corespunzator.

Specialistii din Centrul Siguranta Auto Copii au dezvoltat un program de verificare a unghiului corect de instalare a scaunului auto, program util in cazul scaunelor care nu sunt prevazute din fabrica cu boloboc (cum sunt de pilda modelele noi de scaune auto Besafe: Izi Twist si izi Turn).

Care este pericolul: tractul respirator al copilului este foarte ingust, avand aproximativ diametrul unui pai. Daca scaunul auto este  instalat cu spatele la sensul de mers sub un unghi incorect, capul copilului (care este greu si reprezinta la varste mici cam 25% din totalul greutatii celui mic), poate cadea in fata, obstruind calea traheea si rezultand sufocarea bebelusului.

5. Centurile scaunului auto pornesc din pozitia incorecta

Cum verific: majoritatea scaunelor auto evolutive au la nivelul spatarului 3 fante prin care pot fi trecute centurile acestuia. Cele doua inferioare sunt pentru pozitia Rear-Facing (adica scaune instalate cu spatele la sensul de mers) sic el de sus pentru montajul Forward-Facing: cu fata la sensul de mers. Numai fanta sperioara, destinate trecerii centurilor in pozitia cu fata la sensul de mers are o ranforsare speciala care mentine centurile sigure in cazul unei coliziuni. Multi parinti insa, intorc scaunul si uita sa mute si centurile.

Care este pericolul: cand copilul este asezat in scaun cu fata la sensul de mers, fantele inferioare ale husei scaunului, prin care trece centura, se pot rupe in timpul coliziuni, rezultand catapultarea copilului din scaun cu accidentarea grava a acestuia si a celorlati pasageri.

6. Renuntarea timpurie la folosirea scaunului auto sau a unui inaltator.

Centura auto a masinii este gandita pentru un adult cu o inaltime mai mare de 150 cm. Multi parinti se gandesc ca scaunele sunt destinate doar bebelusilor si renunta la folosirea acestora foarte devreme, pe la varsta de 4-5 ani.

Cum verific:in mod corect centura masinii trebuie sa treaca pe la mijlocul claviculei si al soldului.

Care este pericolul: in cazul unui imapc, copilul al carui corp este prea mic pentru centura masinii poate suferi leziuni severe ale organelor interne, capului, maduvei spinarii sau poate fi chiar catapultat din autovehicul.

7. Folosirea unui scaun Second-Hand

Preturile de la care pornesc scaunele auto bune, cele are reprezinta cu adevarat sisteme de siguranta si nu doar sisteme de fentat amenzile date de Politie sunt destul de mari, ceea ce limiteaza cumva accesul parintilor la ele.

Astfel, multi sunt tentati de ofertele site-urilor care vand produse second-hand. Daca pentru un carucior acest lucru nu este ceva periculos, in cazul unui scaun auto trebuie sa fim extrem de atenti.

Cum verific: ideal ar fi sa cumparam scaunul auto de la o persoana cunoscuta, despre care stim ca a fost sau nu implicata in accidente rutiere.

Care sunt pericolele: in cazul in care scaunul auto a fost implicat intr-un accident (si cu si fara copil asezat in el), structura din plastic a acestuia este posibil sa f fost compromisa si scaunul sa nu mai ofere protectia necesara sau chiar sa devina periculos in cazul unui nou impact. De asemenea, structura din plastic poate crapa (insesizabil cu ochiul liber) dara scaunul este expirat (adica daca a deposit termenul pentru care este garantat de producator) si din nou nu mai ofera protectia necesara.

Scaunele auto: erori de instalare si utilizare este un articol care se doreste a veni in sprijinul parintilor constinciosi, care au achizitionat deja un scaun auto si isi doresc sa il utilizeze in mod corect, astfel incat acesta sa isi indeplineasca scopul pentru care a fost creat si anume acela de a proteja micul pasager in timpul calatoriei cu autovehiculul.

Va asteptam cu drag in Centrul Siguranta Auto Copii pentru a va ajuta sa instalati corect scaunul auto sau sa faceti ajustarile necesare pe masura ce copilasul creste, astfel incat sa puteti sta linistiti ca cel mic calatoreste  cu masina cu adevarat in siguranta.