Copilul meu nu sta in scaunul auto – asa incepe de foarte multe ori conversatia dintre noi si multi dintre parintii care trec pragul Centrului Siguranta Auto Copii.
Esti un parinte responsabil care stie cat de importante sunt scaunele auto in protejarea vietii copilasului. Ti-ai propus sa il transporti cu spatele la sensul de mers cat mai mult posibil, pentru ca stii ca este cel mai sigur mod de transport. Ai petrecut ore in sir cautand scaunele auto cu cele mai bune rezultate la testele de impact, ba chiar ai batut drumul pana la Centrul Siguranta Auto Copii pentru a te asigura ca scaunul este corect instalat, iar copilasul corect asezat.
Ramane o singura problema: copilul nu mai vrea sub niciun chip sa stea in scaunul auto! Ce faci in acest caz? Sfaturi peste sfaturi: de la prieteni, din grupuri de mamici mai experimentate si tot nimic…. Situatia este cumva DISPERATA!
Inseamna ca a venit momentul sa te specializezi in Arta Persuasiunii asezarii in Scaunul Auto (nu rade😊)
De fapt, nu e vorba despre scaunul auto, ci despre varsta la care cel mic a ajuns, adica cea la care a inceput sa inteleaga semnificatia lui “vreau”. Si, adresea, acel “vreau” al lui nu coincide cu ce vrei tu.
Cel mic se joaca acum cu tine si, totodata, testeaza limitele. Incearca sa afle cum te poate convinge sa faci ceea ce vrea el. Iar la varsta asta degeaba ii tii prelegeri despre siguranta si risc de accidente, orice ai incerca, metodele de convingere sunt limitate, mai mult fizice si de multe ori prea vocale. Scaunul auto este cumva inceputul luptelor cu permanentul “nu vreau”, asa ca ne-am gandit sa venim in intampinarea ta cu cateva avantaje tactice.
Una din cele mai bune metode este aceea de a-i oferi copilului optiuni, cum ar fi: atunci cand va apropiati de masina sa il intrebi: “Vrei sa te asez eu in scaun sau vrei sa te urci singur in el, ca un copil mare ce esti?”
In plus, lasa-l sa te ajute sa ii prinzi centurile, ca sa se simta responsabil cu o sarcina atat de importanta. Trebuie sa ai rabdare in acest punct, mai ales ca prinderea centurilor nu este ceva foarte simplu. Dupa ce tu le-ai cuplat una peste alta, este momentul ca el sa apese, ca sa obtina acel “tac”, pe care va sugeram sa il hiperbolizati folosindu-va vocea, impreuna, la unison, spunand: “Tac!”
Oricum, dupa ce va ajuta cel mic sa strangeti centurile, e musai sa verificati si sa resecurizati prinderea – exact asa cum fac insotitorii de bord in avion, nu?
O alta idee ar fi sa le oferim copiilor ceva interesant de privit – o jucarie speciala, bine atasata de tetiera banchetei din spate (pentru scaunele orientate cu spatele la sensul de mers) sau de tetiera scaunului din fata pentru scaunele instalate cu fata catre sensul de mers. Mare atentie, insa, la tipul jucarie – este indicat sa fie dintr-o singura bucata, fara piese mici pe care copilul le-ar putea scoate in mers, nesupravegheat fiind, si sub nicio forma sa nu fie grea sau cu margini ascutite.
Un alt truc grozav este cel cu masina stricata. La o varsta frageda, copiii habar nu au cum functioneaza o masina. Asa ca daca le spunem ca masina nu poate porni de pe loc decat daca ei sunt asezati in scaun si cu centurile bine prinse, vor accepta mai usor ideea.
Sau le puteti spune ca in masina este un spiridus simpatic care vede si simte daca cel mic este asezat si securizat in scaun. Daca da, atunci spiridusul se bucura si danseaza miscand din umeri “Dansul veseliei”. Iar daca nu, spiridusul se supara si nu da voie masinii sa porneasca de pe loc.
Tot la varsta mica, copiii se transforma in adevarati maestri ai evadarilor. Voi ii fixati bine in centuri si cu toate astea, in mod absolut miraculos, ei reusesc sa scoata manutele si sa alunece din scaun. In situatia aceasta, va fi nevoie de un pic mai mult decat arta persuasiunii. Este vorba de un device special, testat recent ADAC care impiedica marile evadari ale micilor pasageri.
Daca insa copilul vostru este un bebelus, aceste metode nu va vor fi utile. Ceea ce va sugeram este ca, la inceput, sa faceti drumuri scurte pe care sa le cresteti treptat ca durata. Cel mai important este sa le vorbiti inca din prima zi. Din respect pentru micile fiinte si cu blandete, relatati-le ce urmeaza sa li se intample: “Vom merge cu masina in anume loc. Te voi pune in scaunul auto, pentru ca acolo esti in siguranta. Mami si/sau tati sunt alaturi de tine.” Pe bebelusi ii mai pot ajuta suntele albe, care le amintesc de perioada intrauterina, cand auzeau zgomotele produse prin curgerea sangelui prin vasele din burtica mamei.
Sper ca va vor fi de folos aceste cateva sfaturi practice. Pentru informatii mai detailate si sedinte de consiliere specializata, va invitam sa faceti o programare la dna psiholog Roxana Sotreanu, mamica si experta in arta de a convinge cu blandete copii sa stea in scaunelul auto. Va va pune la dispozitie instrumente practice, personalizate, in functie de varsta si preferintele copilului dvs. O gasiti pe www.roxanasotreanu.ro, pe pagina de facebook cu acelasi nume sau pe Instagram.
Va dorim Vacante Frumoase si Drumuri Fara Incidente!
Comenteaza