Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand imi aduc aminte de copilarie, nu pot sa nu ma gandesc la obligativitatea somnului de dupa-amiaza. La vremea aceea nu intelegeam neam de ce tata ma obliga sa dorm dupa-amiaza, care e faza cu atata somn cand eu aveam atatea lucruri de facut afara, la joaca, alaturi de prietenii mei, atatea aventuri fantastice ma asteptau.

Atata de tare ma sacaia treaba asta cu somnul, incat, intr-una din zile am decis sa fug de acasa. Mi-am facut bagajele, mai precis 2 papusi si 3 eugenii si am plecat hotarata sa ma instalez intr-un cires din vecini – era vara si mi se parea ca acolo era locul cel mai potrivit pentru pribegia mea. Revolta a tinut undeva pe la 15-20 de minute, dupa care mi-am re-evaluat proiectul si m-am furisat inapoi in casa si in pat – ca sa nu ma prinda tata ca nu dormeam de dupa-amiaza.

Anii au trecut si nu stiu cum, dar as mai da timpul inapoi pentru orele alea de somn de dupa-amiaza, cu adevarat revigorante pentru corp si minte.

Iata de unde a venit si ideea acestei mini-serii de articole despre magia somnului.

Somnul copiilor

🌙✨Un pic de teorie: Cum funcționează somnul?

Somnul copilului devine asemănător cu cel al unui adult abia în jurul vârstei de 4-5 ani. Până atunci, înțelegerea mecanismului somnului la adulți ne poate ajuta să înțelegem mai bine și somnul copiilor.

Ciclurile somnului: zi și noapte

Atât ziua, cât și noaptea, corpul nostru funcționează pe baza unor cicluri naturale. O ceasornică internă reglează perioadele de atenție crescută, urmate de momente de oboseală.

Somnul este, la rândul său, alcătuit din cicluri succesive.

Cum se desfășoară somnul?

🌙 Fiecare noapte include 4-5 cicluri de somn
⏳ Fiecare ciclu durează, în medie, 1 oră și 45 de minute
🔄 Somnul copilului evoluează treptat, până devine similar cu cel al unui adult

Înțelegerea acestor mecanisme ne ajută să respectăm ritmul natural al copiilor și să creăm obiceiuri sănătoase pentru un somn odihnitor.

Somn-Bebe

Fazele unui ciclu de somn

Fiecare ciclu de somn este compus din mai multe etape, fiecare având un rol esențial în refacerea fizică și psihică a organismului.

  1. Adormirea 🌙

Corpul semnalează că este timpul de somn. Apar diferite semne:
✔️ Frisoane ușoare
✔️ Pleope grele
✔️ Senzație de oboseală

🔄 Acest moment apare, de obicei, la aceeași oră în fiecare seară. Dacă îl ratăm și nu ne culcăm, intrăm într-o nouă fază de activitate, iar somnul poate fi amânat chiar și cu câteva ore.

  1. Somnul lent 😴

Somnul lent are două etape:
🔹 Somnul ușor – Încă putem auzi zgomotele din jur, dar suntem pe cale să ne deconectăm.
🔹 Somnul profund – Suntem complet izolați de mediu. În această fază, corpul se odihnește și se recuperează fizic.

  1. Somnul paradoxal (REM) 🌀

🔹 Numit și somnul agitat, REM vine de la Rapid Eye Movement (mişcări rapide ale ochilor).
🔹 Este faza viselor – în timpul acesteia, fața noastră poate avea expresii, putem chiar vorbi în somn.
🔹 Pare că ne vom trezi, dar de fapt dormim profund. În această etapă, sistemul nervos se reface și informațiile din ziua precedentă se organizează în memorie.

Somn Copil

Mini-trezirile dintre cicluri 🔄

La sfârșitul fiecărui ciclu, apare un mic moment de trezire. De 3-4 ori pe noapte, un zgomot, o senzație de frig sau un sforăit  pot perturba somnul.

➡️ Dacă totul este calm, ne culcăm rapid  la loc, fără să ne amintim acest moment.
Dacă ceva ne deranjează, putem rămâne treji timp de câteva ore.

Aceste etape ale somnului ne ajută să ne refacem complet și să ne trezim odihniți. 🌙✨

Noaptea, la fel ca ziua… 🌙☀️

Respectarea ritmului natural al corpului – cheia unei vieti sănătoase și echilibrate!

🕰️ Ascultăți organismul și respectă-i nevoia de somn și veghe.
💡 Un somn regulat îmbunătățește sănătatea, concentrarea și starea de bine.
💤 Un somn de calitate inseamnă să trăiești mai bine!

Acesta articol este primul dintr-o serie dedicata somnului copiilor.

In articolul urmator vom aprofunda somnul bebelusilor si despre cateva Tips and Trick de Noapte Bună

Va recomandam sa consultati pentru mai multe detalii si pagina partenerilor nostri de la Mami Doarme unde veti gasi intotdeauna sfaturi bine documentate.

 

Bibliografie

  1. Carskadon, M. A., & Dement, W. C. (2011). Normal Human Sleep: An Overview. In Kryger, M. H., Roth, T., & Dement, W. C. (Eds.), Principles and Practice of Sleep Medicine (5th ed., pp. 16-26). Elsevier.

  2. Mindell, J. A., Sadeh, A., Kohyama, J., & How, T. H. (2010). Parental behaviors and sleep outcomes in infants and toddlers: A cross-cultural comparison. Sleep Medicine, 11(4), 393-399. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2009.11.013

  3. Hirshkowitz, M., Whiton, K., Albert, S. M., Alessi, C., Bruni, O., DonCarlos, L., & Croft, J. B. (2015). National Sleep Foundation’s sleep time duration recommendations: Methodology and results summary. Sleep Health, 1(1), 40-43. https://doi.org/10.1016/j.jmwh.2015.06.016

  4. American Academy of Sleep Medicine (AASM). (2016). Recommended Amount of Sleep for Pediatric Populations. Journal of Clinical Sleep Medicine, 12(6), 785–786. https://doi.org/10.5664/jcsm.5866

  5. Matricciani, L., Bin, Y. S., Lallukka, T., Kronholm, E., Dumuid, D., Paquet, C., & Olds, T. (2017). Past, present, and future: Trends in sleep duration and implications for public health. Sleep Health, 3(5), 317-323. https://doi.org/10.1016/j.sleh.2017.07.006

  6. Ferber, R. (2006). Solve Your Child’s Sleep Problems: New, Revised, and Expanded Edition. Simon and Schuster.

  7. World Health Organization (WHO). (2019). Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age. Geneva: WHO Press. https://www.who.int/publications/i/item/9789241550536