Ohio

Instalarea corecta a scaunului auto este o problema care ii framanta pe multi parinti si la care oamenii de stiinta cauta raspunsuri pertinente si bazate pe evidenta.

Expertii de la Ohio State University of Medicine spun ca dupa instalarea initiala, multi parinti modifica pozitia scaunului auto pentru a obtine un unghi mai bun al scaunului pe bancheta. Acesta e motivul pentru care parintii folosesc diverse improvizatii cum ar fi tuburi din spuma, burete sau prosoape rulate pentru a umple golul dintre baza scaunului si bancheta masinii.

 

John Bolte  este director la  Injury Biomechanics Research Center , din cadrul Ohio State University College of Medicine. El este autorul acestui articol publicat in LiveScience’s Expert Voices: Op-Ed & Insights.

 

Pentru parintii, scaunul auto este un articol necesar din prima zi. Pentru parintii aflati la prima experienta, poate fi extrem de dificil sa aleaga cel mai bun model de scaun auto. Decizia de cumparare este influentata adesea de pret, caracteristicile de siguranta, iar pentru unii parinti cluarea este importanta.

In Statele Unite ale Americii tloate scaunele auto prezente pe piata sunt conforme cu standardele federale de siguranta, asa ca orice scaun auto nou este sigur din punct de vedere tehnic. Dar ceea ce multi parinti nu stiu este ca unele scaune nu sunt cele mai bune sim ai sigure alegeri pentru fiecare tip de autovehicul in parte.

 

Un nou studiu efectuat de John Bolte de la  Ohio State University College of Medicine  arata ca nu toate scaunele auto se potrivesc cu toate modelele de autoturisme. Bolte sugereaza ca trebuie efectuate masuratori in masina inainte de achizitia scaunului.

 John Bolde

Deoarece sunt atat de multe diferente intre banchetele autoturismelor, producatorii de scaune auto pentru copii au nevoie ca parintii sa evalueze fiecare sitiatia sa particulara. Studii anterioare au aratat ca intre 73 si 90% din scaunele auto sunt instalate incorect, in unele cazuri existand erori de instalare deoarece exista o incompatibilitate intre scaunul auto si autovehicul.

Uneori producatorii de scaune auto recomanda efectuarea de modificari la nivelul scaunului pentru o instalare mai corecta in masina, cum ar fi punerea unui prosop rulat, un rulou de spuma sau burete. Multi parinti se intreaba daca folosirea unui produs “after-market”, adica produc care nu a fost fabricat de producatorul scaunului auto este cu adevarat sigura.

Atata vreme cat parintele poate obtine unghiul corect de inclinare, instalarea ramanand totodata ferma (fara deplasarea scaunului mai mult de 2.5 cm fata de punctul de atasare), atunci scaunul ar trebui sa se comporte in caz de impact asa cum a fost create.

Marea problema cu produsele after-market precum prosoape sau suluri de spuma este ca prin utilizarea lor, toata responsabilitatea este transferata asupra consumatorului (parintelui) si ca nu toti parintii vor pozitiona corect aceste improvizatii. Achiziionarea de la inceput a unui scaun care se potriveste bine masinii si care se instaleaza unor reprezinta o sansa mai mare ca acest scaun sa fie utilizat corect de fiecare data.

Iata de ce o instalare ferma este atat de importanta: majoritatea leziunilor copiilor in urma accidentelor rutiere sunt rezultatul coliziunii dintre corpul copilului si o suprafata dura din interiorul vehiculului. O instalare prea laxa permite capului, bratelor si picioarelui copilului sa  nu ramana stranse in carcasa scaunului, ci sa se loveasca de portiere masinii, de consola centrala sau de scaunele din fata.  O instalare ferma, corecta mentine corpul si extremitatile copilului protejate in carcasa scaunului auto.

Prof John Bold impreuna cu membrii echipei sale de la, Ohio State University College of Medicine si colegii de la Center for Child Injury Prevention Studies  de la Spitalul de Pediatrie din Philadelphia,  au studiat compatibilitatea dintre diferite tipuri de masini si scaune auto. In efortul de a crea un set de ghiduri pentru parinti, bunici  si alte persoane implicate in achizitia unui scaun auto, cercetatoarea Julie Bing  si o echipa de studenti au studiat dimensiunile a 54 de tipuri de autovehicule si 59 de modele de scaune auto comercializate pe piata si au identificat cele mai frecvente cause de incompatibilitate. Au fost analizate date de la 3186 combinatii scaun auto/ autovehicul.

Echipa de cercetatori a descoperit ca in cee ace priveste unghiul dintre baza scaunului si bancheta masinii pentru scaunele Rear-Facing 43.6% din combinatii erau inacceptabile. Acest unghi este de fapt luftul dintre baza scaunului si bancheta masinii.  Echipa de cercetatori a descoperit ca unghiul poate varia cu 15 grade la diverse combinatii scaun auto-autovehicul.  Inclinatia banchetei este extrem de importanta deoarece ea determina unghiul in care sta un scaun auto Rear-Facing.

Julie Bing

Daca un autoturism are un unghi de inclinare al banchetei foarte ascutit , parintele va avea cu siguranta dificultati in a-l instala sub ungiul de inclinare recomandat de producator. Majoritateascaunelor auto sunt construite astfel incat capul copilului sa aiba o inclinare intre 30 si 45 de grade fata de verticala. Variatia de 15 grade intre ungiul diverselor banchete de autovehicule de pe piata face ca multe scaune sa ajunga sa fie instalate intr-o pozitie incorecta(in afara acelui unghi intre 30 si 45 de grade recomandat pentru pozitionarea copilului).

Orice scaun auti comercializat pe piata din Statele Unite trebuie sa fi trecut niste testari impuse de legislatia federal Producatorii de scaune auto au obtinut aceste certificari testand aceste scaune instalate in unghiul corect de instalare. Orice deviatie fata de acest unghi poate rezulta in risc de ranire a copilului. Cee ace inseamna ca parintii pot avea dificultati in instalarea pe bancheta a scaunului auto astfel incat acesta sa fie perfect montat

Inainte de a cumpara un scaun auto este foarte important sa masura masina. Sa fim atenti la unghiul de inclinare al banchetei din spate, la latimea acesteia si la pozitia tetierei scaunului din fata.  Daca tetiera scaunului din fata are o anumita pozitie, iar scaunul dvs este inalt, acest scaun nu va putea fi corect montat deoarece tetiera va impiedica acest lucru.

Este foarte important ca parintii sa se asigure ca baza scaunului se aliniaza perfect cu bancheta masinii. Parintii trebuie sa atenti a stratul gros de spuma al sezutului scaunului auto. De obicei, spuma scaunului poate fi im;pinsa in partea inferioara astfel incat baza scaunului sa se poata alinia cu bancheta, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil.

Acest articol a fost publicat initial in revista Live Science, iar Siguranta Auto Copii a reprodus continutul acestui articol, toate concluziile apartinand autorilor studiului.

Cititi mai multe despre probleme de instalare frecvent intalnite in practica in sectiune Centru de Informare Siguranta Auto.