Cum instalez corect scaunul auto pentru copii este una din intrebarile pe care le primim frecvent de la parintii care ne contacteaza.

Este o intrebare fireasca, mai ales daca tinem cont de faptul ca studiile indica ca peste 70% dintre scaunele prezente in masini sunt incorect instalate si atunci rolul lor de protejare a celor mici in cazul unui accident este mult redus.

Atunci cand se produce un impact intre doua autovehicule, un autovehicul si un corp fix, sau o decelerare brusca, obiectele aflate in masina se deplaseaza, iar leziunile pe care pasagerii, adulti sau copii le sufera sunt rezultatul impactului dintre corpul lor si aceste obiecte aflate in miscare.

De la aceasta idee de miscare post-impact pornesc si inginerii marilor firme producatoare de scaune auto pentru copii atunci cand se pregatesc sa lanseze pe piata un nou model.

Spatiul dintre scaunul din fata sau bord si pasagerul masinii fie el adult, fie copil asezat in scaun auto special este numit de specialisti „spatiu de supravietuire” (Crash survival space: : Franchini, E., „The Crash Survival Space,” SAE Technical Paper 690005, 1969, https://doi.org/10.4271/690005.)

Ce inseamna practic prezenta acestui „Spatiu de supravietuire”- ineamna ca in cea de a doua faza a impactului, daca scaunul pasagerului din fata, obiectele atasate eventual de tetiera acestuia sau bordul masinii daca e vorba de un scaun instalat pe locul pasagerului din dreapta se afla suficient de departe de corpul copilasului astfel incat sa nu existe risc de strivire sau accidentare grava a acestuia (trebuie sa stim ca greutatea obiectelor creste exponential cu viteza, adica nu e relevant ca inainte de impact un telefon mobil de pilda cantarea 200 grame, daca intr-o decelerare de la viteza de 50 km/k ajunge sa cantareasca 49.2 kg). Pentru a exersa si a afla ce inseamna greutatea corpurilor de diverse greutati in cazul decelerarii de la diverse viteze de rulare, cu sau fara centura de siguranta, iata un link util: https://www.omnicalculator.com/physics/car-crash-force.

In cazul unui scaun auto instalat cu spatele la sensul de mers s-a calculat ca spatiul de supravietuire este de 25 cm (la fel cu distanta intre volan si pieptul soferului trebuie sa fie tot de 25 cm).

 

 

 

 

 

 

In cazul scaunelor auto instalate cu fata la sensul de mers, studiile indica un spatiul de supravietuire trebuie sa fie de 55 cm (pentru ca in cazul acestor scaune, miscarea in fata a zonei capului si a membrelor inferioare  a copilului pasager ca urmare a inertiei port-impact este mult mai mare).

 

 

 

 

 

De retinut insa este faptul ca exista scaune auto din categoria Rear-Facing Prelungit (acele scaune ce se folosesec exclusiv cu spatele la sensul de mers pana la varsta de 5-6 ani), la care producatorii, in urma testelor efectuate, recomanda sprijinirea tetierei scaunului copilului de scaunul pasagerului din fata sau care se instaleaza la mai putin de 25 cm de scaunul din fata.  Majoritatea acestor scaune sunt dosebit de sigure, fiind testate  la impact  (testare Plus sau ADAC) si avand sisteme suplimentare de absorbtie a socurilor. In cazul in care detineti un scaun auto din categoria Rear-Facing Prelungit este bine sa verificati existenta recomandarilor de instalare in manualul scaunului si daca sunteti nesiguri, asteptam cu mare drag sa ne consultati.

Expertii Centrelor Siguranta Auto Copii Romania va stau la dispozitie cu informatii la zi in privinta standardelor de omologare, a testelor de siguranta efectuate pentru scaunele auto pentru copii si accesoriilor pentru scaune auto si sunt gata oricand sa va raspunda la intrebarea: Cum instalez corect scaunul auto

Iata si cateva sfaturi generale de utilizare a scaunelor auto pentru copii:

 

 

 

 

 

 

 

 

Va uram drumuri sigure in 2021 alaturi de micii pasageri, indiferent de destinatia aleasa!