Cum folosim scaunele auto pentru copii in avion?

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum folosim scaunele auto pentru copii in avion?– iata o intrebare pe care o primim frecvent de la parinti, mai ales inainte de vacantele de vara sau vacantele de iarna.

Evident, anul acesta, numarul calatoriilor cu avionul s-a redus substantial, dar problema utilizarii sau neutilizarii unui scaun auto in avion va ramane mereu de actualitate.

Avionul este poate cel mai sigur mijloc de transport si cu siguranta a contribuit enorm la globalizare, dar trebuie sa stim ca si in avion, in cazul unei aterizari de urgenta, a unor turbulente puternice, copiii mici sunt mai bine protejati intr-un scaun special si nu in bratele unui adult sau in sistem de purtare (cum am citit pe unele bloguri).

 

 

 

 

 

 

 

 

Primul lucru pe care trebuie sa il stiti este ca, pentru a folosi un scaun auto in avion, trebuie mai intai sa achizitionati un loc separat pentru copilas, loc pe care sa fie instalat acest scaun auto. In functie de compania aeriana si varsta copilului, pretul acestui loc variaza.

Atunci cand selectati locul in avion pentru copilas, aveti grija sa nu optati pentru acele locuri situate langa iesirile de urgenta ale aeronavei. Va recomandam  sa selectati un loc langa fereastra, iar locul insotitorului copilului sa fie obligatoriu situat langa locul celui mic.

Evident, in avion, puteti utiliza doar acele scaune auto cu prindere in centuri, nu scaune cu prindere in Isofix.

Latimea scaunului nu trebuie sa depaseasca 45 cm (pentru a putea sa incapa pe locul din avion). E bine sa optati pentru un scaun mai putin voluminos, usor de transportat pe culoarul aeronavei. Pentru bebelusi, puteti sa alegeti de pilda o scoica de greutate redusa precum Cybex Aton M, Maxi-Cosi Pebble sau o scoica cu roti precum Doona+ (entru a rezolva in acest mod si problema caruciorului de calatorie).

Pentru copiii mai mari alegeti de asemenea un scaun ce se poate transporta mai usor si care se instaleaza simplu in avion (selectati unul din modelele evidentiate in lista TUV).

Scaunele ce pot fi luate in avion trebuie sa aiba o certificare speciala, certificare TUV, iar aceasta informatie o puteti regasi pe o eticheta speciala aplicata respectivului scaun auto:

 

 

 

 

 

Desigur, inainte de a ajunge la aeroport, va recomandam sa studiati cu atentie politica fiecarei companii aeriene in privinta transportului cu avionul al micilor pasageri. Asta pentru a preintampina situatii neplacute, nervi sau chiar pierderea unui zbor.

Atat companiile de linie, cat si companiile low-cost afiseaza pe site-urile lor politica referitoare la transportul micilor pasageri in avion.

Iata cateva exemple utile privitoare la model de cautare al acestor politici:

 

 

Lufthansa are o lista speciala in care sunt enumerate scaunele auto ce au certificarea speciala ce permite utilizarea lor in avion si va recomandam sa consultati aceasta lista deoarece este cumva universal valabila (cel putin in cazul companiilor de linie).

In privinta instalarii scaunelor auto in avion, iata doua filmulete utile, atat pentru cazul in care scaunul este instalat Rear-Facing (cu spatele la sensul de mers).

Iata ce pasi trebuie urmati pentru instalarea in avion a unui scaun auto Rear-Facing

Installing a Rear-facing Diono Convertible Car Seat on an Airplane - YouTube

Iata si un exemplu de instalare in avion a unui scaun auto Forward-Facing:

 

 

 

 

 

Si pentru ca o calatorie cu avionul poate dura mult, va recomandam sa gasiti o activitate placuta, impreuna cu cel mic: fie sa jucati un joculet potrivit varstei, fie sa ii cititi din cartea preferata. O lectura excelenta, amuzanta, intractiva, in directa legatura cu subiectul Sigurantei Micilor Pasageri (in autoturism sau in avion), pe care v-o recomandam cu toata dragostea, este proaspat lansata carte „Bebe Nu Sta in Scaun”, prima publicata din seria celor 3 carti scrise cu”multa grija si iubire”de Zana Scutecel, mamica de 3 copilasi si unul din cei mai iubiti bloggeri din zona de parenting, primul blogger care s-a aplecat cu atentie, seriozitate si dedicare si mai ales pro-bono unui proiect major de siguranta: proiectul Fundatiei Siguranta Auto Copii.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sper sa va fie de folos articolul nostru privitor la : Cum folosim scaunele auto pentru copii in avion?. Specialistii din cadrul Centrelor Siguranta Auto Copii Romania va stau cu drag dispozitie cu orice alte informatii legate de calatoria cu avionul alaturi de cei mici si va ureaza  Zbor Placut!, oricare ar fi destinatia aleasa.

 

Lasă un răspuns