Copilul meu vomita in masina. Ce sa fac? Ce scaun sa ii iau? Rear-Facing, Forward Facing? Este scaunul auto cauza?

Sunt zeci de parinti care ne pun aceasta intrebare in ultimele luni si care vor sa afle ce anume pot face pentru a preveni aceasta situatie, adica transformarea unei calatorii cu masina intr-o experienta neplacuta pentru intreaga familie.

Raul de masina face parte din categoria de afectuni incadrate ca „rau de miscare” sau „motion sickness” in limba engleza.

In aceasta categorie a raului de miscare se inscriu si raul de avion sau raul de mare.

Nu se stie exact de ce anumiti copii sau adulti sunt mai predispusi sa dezvolte astfel de simptome, niciunul din studiile efectuate pana acum neaducand informatii concludente in acest sens.

Ce se intampla de fapt: simptomele raului de masina se declanseaza atunci cand creierul primeste informatii contradictorii de la urechea interna. ochi, receptorii proprioceptivi de la nivelul sisitemului articular si musclar (sistem proprioceptiv)

 

Atunci cand un copil mic calatoreste cu masina, asezat pe bancheta din spate, neputand sa vada pe fereastra, sau atunci cand un copil mai mare citeste o carte, sau sta cu ochii pe tableta sau telefon, desi urechea interna percepe miscarea masinii si transmite aceasta informatie, creierului, ochii si restul corpului nu transmit la randul lor aceleasi date. Practic, desi urechea interna spune: „ne aflam in miscare”, ochii si receptorii propioceptivi de la nivelul articulatiilor si muschilor spun: „nu e adevarat, de fapt stam pe loc”.

 

Care sunt simptomele acestui rau de masina in ordinea aparitiei lor:

 

  • Transpiratii reci
  • Oboseala nejustificata
  • Cascat
  • Greata
  • Pierderea poftei de mancare
  • Varsaturi

 

Deși problema nu pare să afecteze majoritatea sugarilor și toddlerilor, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani sunt in mod special afectati de acest gen de rau de miscare.

Un studiu amplu efectuat in anul 2019 a aratat faptul ca raul de miscare are rar in cazul copiilor mai mici de 1 an, cel mai frecvent in randul copiilor cu varsta  intre 4 si 13 ani, simptomele cele mai severe avandu-le copiii cu varsta intre 6 si 9 ani. Dupa pubertate, incidenta acestei afectiuni scade semnificativ.

Pentru a incepe intr-o nota mai putin dramatica trebuie sa stiti ca raul de miscare a fost prima oara descris in anul 300 AD, in China antica, fiind vorba in acel caz de „rau de caruta”.

Daca am constatat ca ai nostri copii sunt afectati de raul de masina, iata ce metode de preventie si tratament avem la dispozitie.

Preventia non-medicamentoasa:

 

  • Reduceți suprasolicitarea senzoriala, incurajand copilul sa priveasca pe fereastra si sa nu se concentreze atat de mult pe carti sau eranul tabletei sau telefonului.
  • Incercati sa porniti la drum in apropierea orei de somn a celui mic deoarece somnul se pare ca atenueaza efectele raului de masina.
  • Asigurati-va ca scaunul auto ofera o pozitie suficient de inalta pentru cel mic, astfel incat aceasta sa poata privi pe fereastra in mod corespunzator- adica pe (luneta masinii in cazul copiilor mici care calatoresc Rear-Facing). Cu alte cuvinte, atat un scaun orientat Forward-Facing, cat si unul orientat Rear-Facing trebuie sa asigure o vizibilitate buna pentru micul pasager pentru ca raul de masina sa nu se instaleze.

 

 

 

 

 

 

  • Planificați cu atenție mesele dinaintea călătoriei. Nu oferiti copilului o masa consistenta imediat inainte sau in timpul călătoriei cu masina. Daca este vorba de o calatoria mai lungă sau copilul dumneavoastră trebuie să manance, oferiti-i o gustare usoara (biscuiti simpli, apa) inainte de plecare.
  • O buna ventilatie a masinii, mai ales pe timp de vara, previne raul de miscare. Evitati fumatul in masina.
  • Distragerea atentiei celui mic pe timpul calatoriei este o alta metoda excelenta de prevenire a raului de masina. Ascultarea unor melodii potrivite sau cantatul de cantecele pentru copii impreuna cu cel mic s-au dovedit a avea efecte miraculoase in combaterea raului de masina.
  • Foarte important: nu intrati in panica si nu transmiteti temeri sau sentimente anticipative negative celui mic in cazul in care sufera de rau de miscare. Tratati lucrurile cu calm, ca pe ceva nesemnificativ si cumva normal, inducandu-i astfel o stare de bine celui mic.

 

Preventia medicamentoasa

Va recomandam sa optati pentru astfel de metode de tratament doar daca metodele expuse mai sus nu functioneaza in cazul copilasului vostru si doar la recomandarea medicului pediatru.

 

De regula se folosesc medicamente de tipul antihistaminicelor, acestea administrandu-se cu o ora inainte de efectuarea deplasarii cu masina si apoi la fiecare 6 ore.

Trebuie neaparat sa respectati doza indicata de medicul pediatru si sa retineti ca printre efectele adverse cel mai des intalnite ale acestei clase de medicamente se afla somnolenta.

Antihistaminicele recomandate in aceasta situatie sunt de  tipul Dramaminei (Dimenhydrinate) sau Diphenylhydramine (Benadryl).

 

Remedii naturiste

 

  • Ghimbirul are rol demonstrat prin studii clinice de incetinire a miscarilor musculaturii stomacului, avand astfel efect demonstrat in combaretea raului de miscare. Puteti incerca sa ii dati copilasului sirop cu ghimbir cu jumatate de ora inainte de inceperea calatoriei.

 

 

 

 

 

  • Aromoterapia cu ulei de lavanda poate avea de asemenea efecte pozitive in combaterea raului de miscare

 

  • Bratarile de presopunctura de tipul Sea Band sunt incadrate ca dispozitive medicale si actioneaza prin stimularea unor zone care controleaza reflexul de voma, starea de greata. Aceste bratari trebuie pozitionate la ambele incheieturi ale mainilor bebelusului sau copilului, la 3 latimi de deget degetul celui mic) fata de articulatia pumnului.

 

 

 

 

 

 

 

Dacă in ciuda acestor metode de preventie, copilasul incepe sa prezinte simptome de rau de masina, va recomandam sa opriti masina cat mai repede (in conditii de siguranta- parcare, benzinarie) si sa il lasati pe cel mic sa iasa si fie sa se plimbe, fie sa se intinda pe spate cateva minute, cu ochii inchisi. Daca aveti cum, e bine sa puneti o compresa udata cu apa rece (esarfa) pe fruntea celui mic.

Un alt sfat util ar fi sa evitati deplasarile de durata cu masina in cazul in care copilul se afla sub tratament cu medicamente care au ca efect secundar cunoscut greata, precum antibiotice (azitromicina, metonidazol, eritromicina, biseptol), antiparazitare, analgezice (ibuprofen, codeina), antidepresive (fluoxetina, sertralina)

Daca aceste sfaturi de preventie nu dau rezultate in cazul copilasului dvs si greata si varsaturile pe timpul deplasarii cu masina continua sa fie o problema, va recomandam sa va sfatuiti cu medicul dvs pediatru pentru a vedea daca exista o alta cauza responsabila de aceste simptome.

Pentru mai multe sfaturi legate de transportul copiilor cu autovehiculul, va rugam sa contactati specialistii Centrelor Siguranta Auto Copii Romania.

Va uram drumuri placute si in siguranta alturi de cei mici!