16 Iunie 2013

16 Iunie 2013: ziua in care viata noastra s-a schimbat definitiv.

Copiii nostri, Sorana 4 ani si Ionut 17 luni si cumnata mea au murit cu totii intr-un accident rutier produs de un sofer grabit si neatent.

Ceea ce stiu acum este ca viata copiilor mei ar fi putut fi salvata daca as fi respectat un lucru simplu: limita maxima de greutate a scaunelor auto pe care le foloseam pentru ei. Acum stiu ca atat Sorana cat si Ionut ar fi trebuit sa stea in masina in scaune orientate cu spatele la sensul de mers. Acum…

Chiar si in momentul in care prietenii mi-au spus ca sunt suficient de inalti si pregatiti sa mearga in scaune pentru varsta mai mare, ar fi trebuit sa ma documentez mai bine.

Poate ca, daca as fi stiut atunci la ce forte este expusa in cazul unui impact maduva spinarii unui copil, care e ritmul in care se osifica coloana vertebrala, poate ca nu m-as fi grabit sa ii mut in scaune orietntate cu fata la sensul de mers si poate ca acum nu as scrie acest text.

In fiecare an de atunci imi vizitez copii la cimitir. Zile de nastere, Craciun, toate sarbatorile speciale le petrecem acolo.

Dar ceea ce ma termina ingrozitor e momentul in care Radu ma intreaba cand poate sa mearga sa se joace cu fratii lui mai mari.

Tu, ca parinte ai sansa pe care eu nu am avut-o: poti preveni o astfel de nenorocire.

Nu vreau sa spun ca esti un parinte mai putin iubitor sau mai putin responsabil si nici nu vreau sa iti dau sfaturi despre cum sa iti cresti copii.

Vreau doar sa iti impartasesc experienta tragica prin care eu si familia mea am trecut si sper ca iti va fi de folos pentru ca tu sa faci acum alegerea potrivita pentru copilul tau. Incearca sa nu te iei dupa prieteni, reclama cu bling-bling sau persoane care nu au nicio legatura cu siguranta si sanatatea si alege sa iti transporti copilul in scaunul potrivit cat mai mult cu spatele la sensul de mers. Cat mai mult…

Foloseste scaunul auto pana la limita maxima de greutate sau inaltime pentru care acesta a fost proiectat. Nu te grabi sa muti copilasul intr-un scaun de varsta mai mare. Aloca 30 de minute din timpul tau unei verificari a instalarii corecte a scaunului auto. Asigura-te ca inainte de a porni la drum copilul este bine fixat in centurile scaunului si nu porni de pe loc daca nu e asa.

Fa astfel incat cea mai pretioasa amintire despre copilul tau sa fie primul scancet pe care l-a scos cand a venit pe lume si nu ultima respiratie pe care i-ai auzit-o dupa ce a suferit un traumatism fatal de coloana cervicala, traumatism care putea fi prevenit atat de simplu.

Fa astfel incat sa nu existe si pentru tine un 16 Iunie 2013…

Acest text este preluat. Din respect pentru autorul textului si copiii sai, am modificat numele si data in care tragicul eveniment a avut loc. In rest povestea e asa cum a spus-o autorul ei: tragica si atat de simplu de prevenit. Un gest au poate doua au despartit viata de moarte.

Noi, Fundatia Siguranta Auto Copii si Centrul National Siguranta Auto Copii Romania suntem oricand alauri de tine cu cele mai bune si mai documentate sfaturi privitoare la transportul copiilor in autovehicul.

Afla mai multe de la expertii nostri medicii, paramedici, tehnicieni siguranta auto-copii cum se transforma scheletul osos al copilului de-a lungul anilor, care sunt zonele cele mai vulnerabile in functie de varsta si de ce recomandam transportarea copiilor cu spatele la sensul de mers, rear-facing cat mai mult posibil. Afla totul despre testarile de impact ADAC, OAMTC, Plus sau Which si alege scaune care confera cu adevarat protectie in cazul unui impact.

Daca ai fost implicat intr-un accident rutier, iar scaunul auto al celui mic s-a dovedit SALVATOR, contacteaza Fundatia Siguranta Auto Copii pentru a afla cum poti intra in programul nostru de inlocuire a scaunelor auto avariate.

Pentru ca da: SIGURANTA AUTO A COPILULUI TAU NU ESTE OPTIONALA!

16 Iunie 2013

6 Comentarii
  1. toti copiii stau in scaund daca nu li se permite altceva. masina nu ar trebui sa plece de pe loc daca copilul nu este in siguranta. nu copiii nu vor, parintii nu vor, copiii doar trebuie sa invete reguli

    • Corect! cei care spun ca copilul nu sta in scaun folosesc asta ca o scuza! Daca copilul e de mic pus in scaun si nu i se permite sa fie liber prin masina atunci stie ca asta e regula. Plus nu exista ca e prea mic pentru scaun…., e prea mic atunci exista scoica.

  2. Dar ce ne facem cu copiii care au vârstă sub 12 ani ( 7 ani fata cea mică) și cam este la limita greutăți 34kg? De ce nu se modifica standardul de greutate care este pana la 36 kg la 12ani?!! La 12 ani fata cea mare are 50 kg

    • Acesta este unul din motivele pentru care noul standard de omologare pentru scaunele auto nu mai face referire la greutate ci la inaltimea copilului. Astfel exista scaune i-Size de grupa mare care pot fi folosite pana la 150 cm (inaltimea de la care copilul poate fi asigurat doar cu centura autovehiculului)

  3. De ce există limitarea acesta de greutate și de vârstă? 36 kg, 12, 1.50cm? De nu se poate modifica greutatea, fetiței mele îi place foarte mult în scaunul de mașină să stea, îi diminuează răul de mișcare și de cele mai multe ori adoarme până la destinație. Actualul scaun auto este la limita greutăți ei, nu aș vrea să renunț la el ( scaunul este 15-36 kg). Trist

    • Pentru ca asa se face omologarea scaunelor. Teoretic, daca copilul depaseste limita de greutate pana la care scaunul a fost omologat de producator, el nu mai reprezinta un element de siguranta. In privinta inaltmii, v-am raspuns mai jos: de la 1.5 m copiii pot fi asigurati cu centura autovehiculului.

Lasă un răspuns