ADAC test mai 2023

Astăzi, 23 Mai 2023 au fost publicate mult-așteptatele rezultate incluse în Testarea ADAC Mai 2023.

20 de scaune din grupe diferite au fost supuse exigentelor cerințe ale Automobil Clubului German, 11 modele primind calificativul BUN, 8 calificativul SATISFACATOR și un singur model fiind descalificat.

De remarcat că la această sesiune nu au mai fost staruri absolute așa cum s-a întâmplat anul trecut când modelul Cybex Anoris T i-Size a reușit de depășească toate așteptările obținând cel mai bun scor pentru un model multi-grupa: scor total 1.5 și scor de siguranță 1.2) , dar este de apreciat faptul ca niciunul din modelele verificate nu a performat slab la testele de siguranță. ceea ce înseamnă că producătorii au înțeles că un scaun auto trebuie să fie cu adevărat un dispozitiv care face diferența între viață și moarte.

Hai să trecem în revistă modelele și să începem cu cel care a obținut cel mai bun scor și anume Cybex Solution G i-Fix, un scaun din categoria înălțătoarelor cu spătar, omologat R129.03, de la 100 la 150 cm, al cărui scor a fost de 1.7, ceea ce ce îl plasează în topul categoriei sale.

 

Solution G i-Size

În grupa scoicilor, rezultatele nu au fost la fel de spectaculoase comparativ cu edițiile precedente, modelele incluse în testare având scoruri medii de 1.7 si 2.2, rezonabile, dar nu la înălțimea scorurilor obținute de modelele din anii precedenți precum Maxi-Cosi Jade+3Way Fix sau Silver Cross Dream (1.5 scor total cu scoruri de siguranță de 1.2 pentru Jade și scor total 1.5 cu scor de siguranță 1.3 pentru Silver Cross Dream).

manechin testare ADAC

O altă remarcă importantă este cea legată de scaunele auto din categoria RF prelungit omologate R129.03 până la 125 cm: Avionaut Sky 2.0  (scor total 3.4 cu 1.8 scor de siguranță) sau BeSafe Stretch B (scor total 2.9 și scor de siguranță 1.2). Aceste modele, în pofida scorurilor bune și  foarte bune de siguranță au fost depunctate asemeni modelelor  din această categorie a RF prelungit incluse în testările precedente (Axkid Minikid 3.0 sau BeSafe Stretch) la capitolul ușurință de utilizare. O dată în plus reiese necesitatea instalării acestor scaune strict de către persoane specializate, deoarece ele pot funcționa corect doar dacă sunt corect instalate și reglate. Ambele modele fac parte din recomandările Centrelor Siguranță Auto Copii dar strict cu instalare asigurată de unul din experții noștri.

Această sesiune de testare a avut și un model care nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor: BeSafe Izi Twist M, model RF exclusiv omologat de la 61 la 105 cm, model care, în pofida scorului de siguranță excelent (1.5) a avut un scor foarte slab dpdv al toxicității și anume 4.6. Materialul toxic a fost depistat în compoziția unei etichete de omologare și era reprezentat de naftalină. Producătorul a notificat prin site-ul oficial că a oprit fabricarea respectivului model cu eticheta în cauză din toamna anului 2022.

Iată AICI lista completă a modelelor incluse în testarea ADAC.

rezultate ADAC Mai 2023

Este important de reținut faptul ca prezența unui rezultat bun sau foarte bun la testele de impact si le reamintim aici pe cele mai importante: ADAC, OAMTC, Which, NHTSA, Plus, TCS, RACE, reprezintă doar unul din cele 3 criterii de alegere a scaunului auto pentru copil, toate fiind la fel de importante:

  1. Compatibilitatea cu vârsta, înălțimea și greutatea copilului
  2. Compatibilitatea verificată cu autovehiculul în care scaunul auto urmează să fie instalat.

 

 

Sursa Foto: ADAC

Lasă un răspuns