Scaunele auto second hand sunt periculoase? Este o intrebare pe care multi parinti ne-o adreseaza, mai ales atunci cand descopera diverse oferte de genul:

„Vand scaun auto copii.
Stare excelenta, neimplicat in accidente rutiere, folosit ocazional timp de 7 ani.”

„Ofer scoica bebe putin folosita. Data fabricatiei 06.07.2002.”

Suna cunoscute mesajele de acest tip?

Scaunele auto second-hand, indiferent de tentatia pretului mic sau de oferta gratuita nu trebuie sa fie o optiune daca avem cu adevarat in vedere siguranta copilasului in autovehicul si nu simpla evitare a unei amenzi.

Iata cateva motive pentru care Fundatia Siguranta Auto Copii NU recomanda utilizarea scaunelor auto second hand:

1. Structura scaunului auto pentru copii este realizata in proportie de 80-90% din plastic, material care devine casant in cazul variatiilor termice produse prin succesiunea anotimpurilor. Ce inseamna asta: vara, plasticul se dilata, iar iarna se contracta. In timp, ca urmare a acestot modificari, el „imbatraneste”, devine casant si nu mai face fata in cazul produceri unui impact, adica se sparge. Fiecare producator in parte declara durata maxima de utilizare in siguranta (termenul de valabilitate) al modelului de scaun. In general acest termen este de 4-5 ani, dar pentru producatorii din tarile scandinave sau din Statele Unite, Australia termenul poate fi de 7 pana la 10 ani.

2. Acelasi plastic, daca respectivul scaun a fost implicat intr-un accident auto, poate suferi microfisuri, iar de cele mai multe ori acestea nu se vad cu ochiul liber. In cazul producerii unui nu accident, scaunul cu structura astfel afectata, se poate rupe, sparge in bucati, iar copilasul nu numai ca nu mai este protejat de scaun, dar poate fi chiar ranit de fragmentele rezultate din spargerea acestei carcase din plastic.

3. Centurile in 5 sau 3 puncte ale scaunului sunt produse dintr-un material tip chinga, care in timp imbatraneste la randul sau si trebuie inlocuite (aceeasi procedura se aplica de pilda scaunelor masinilor de curse)

4. Husa textila a scaunului, prin spalare repetata nu se mai aseaza corct pe carcasa acestuia, permitand alunecarea copilasului din scaunel.

5. Exista situatii in care anumite modele de scaune auto au fost retrase ivoluntar de pe piata de catre producator deoaece au avut anumite proble identificate prin teste de impact. In cazul achizitiei second hand, vanzatorul nu va poate pune la dspozitie aceasta informatie referitoare la modelul scaunului vandut.

6. Scaunele auto second hand nu beneficiaza de garantie, astfel incat in cazul producerii unui nou accident, nu veti avea cum sa solicitati fimei asiguratoare despagubiri.

In cazul in care aveti scaune auto vechi, uzate, implicate in accidente rutiere, va asteptam cu drag in Centrele Siguranta Auto Copii pentru a le putea include in proiectul nostru de reciclare sustenabila „Verde pentru Siguranta” si a ne asigura impreuna ca aceste scaune isi vor continua „misiunea”.
Daca ati fost implicat intr-un accident rutier, iar scaunul auto a fost prezent in masina, va rugam sa ne contactati telefonic sau prin email pentru a va indruma in privinta procedurilor de urmat pentru a putea beneficia de inlocuirea scaunului auto de catre firma asiguratoare si pentru a va pune la dispozitie un scaun auto de schimb pana la rezolvarea cazului.

Fundatia Siguranta Auto Copii este membra a European Transport Safety Council si Euroapean Road Safety Charter.