Regula celor 2 ore este un concept recomandat de toti consultantii si expertii in Siguranta Auto Copii.

Cu toate acestea, un studiu recent a aratat faptul ca 58% dintre proaspetii parinti nu au auzit niciodata despre aceasta regula. La acest procent alarmant se adauga sfaturile „pseudo-expertilor” in puericultura care recomanda utilizarea scaunului auto ca substitut pentru landou.

In acest articol incercam sa facem lumina in privinta acestui subiect atat de interesant si sa oferim explicatia medicala din spatele recomandarilor tehnice.

Un lucru esential pe care trebuie sa il retineti este acela ca un scaun nepotrivit pentru copil sau un scaun incorect instalat nu protejeaza in cazul unui impac sau mai rau poate deveni periculos atat pentru copilas, cat si pentru restul pasagerilor din autovehicul.

Un alt lucru care este mai putin cunoscut este ca bebelusii si copii mici trebuie transportati in aceste scaune auto pe o perioada de timp si ca scaunul auto se foloseste strict in asina, nu pe post de patut sau balansoar in casa deoarece consecintele acestei utilizari inadecvate pot fi extrem de periculoase, putand fi responsabile chiar de decesul celui mic.

In anul 2014 a fost efectuat un studiu care a investigat 1465 de cazuri de moarte subita a sugarilor.  In 14 dintre aceste cazuri s-a demonstrate clar drept cauza a mortii utilizarea incorecta a scaunului auto. Poate ca nu va impresoneaza procentul, dar intr-o sitautie dramatica precum moartea subita a unui sugar, situatie in care de cele mai multe ori cauza nu este cunoscuta, aceste 14 decese de cauza clara inseamna mult.

Studiile de data mai recenta au venit cu rezultate si mai clare si concluzii utile pentru parintii care trebuie sa inteleaga cum trebuie utilizate in mode corect scaunele auto pentru copii.

Academia Americana de Pediatrie (AAP) a recomandat ca in momentul externarii din maternitate a bebelusilor premature, acestia sa fie monitorizati in scaunul auto adus de parinti pentru a se identifica eventualele episode de apnee, bradicardie, scadere a saturatiei oxigenului. Testul se numeste “Infant Car Seat Challenge” si este utilizat pe scara larga de si  maternitati din Marea Britanie si alte state europene.

Studiile publicate in reviste precu Pediatrics si The Journal of Paediatrics  sugereaza faptul ca bebelusii nascuti inainte de termen prezinta un risc mai mare de complicatii respiratorii sau cardiace atunci cand stau intr-un scaun auto. Acest lucru se datoreaza pozitiei semi-sezande impuse de unele scoici care pot impiedica respiratia normala a bebelusului, asta deoarece beblusii respire cu treimea inferioara a plamanilor, iar aceasta pozitie impiedica efortul respirator normal.

Testul “Infant Car Seat Challenge” evalueaza bebelusii intr-un scaun auto static (adica asezat in cabinet, nu in masina cum va fi de fapt folosit), asta insemnand ca acest test nu ia in calcul vibratiile produse atunci cand masina se afla in deplasare. Un nou studiu finantat de Lullaby Trust (2016)  a evaluat impactul miscarii si pozitiei in semi-sezut atat asupra bebelusilor premature, cat si asupra copiilor nascuti la termen.

Pentru ca testul sa fie cat mai realist posibil, a fost construit un simulator capabil sa reproduca vibratiile in plan vertical exercitate asupra unui scaun instalat cu spatele la sensul de mers la o viteza de 50 km/h.

Cercetatorii au descoperit pe parcursul acestui studiu ca atat bebelusii prematuri, cat si cei nascuti la termen prezentau semnele unei potentiale afectari cardiovasculare atunci cand erau asezati in scaun intr-un unghi de 40°.  Mai pe scurt, atunci cand nou-nascutii la termen sau bebelusii prematuri stateau in scaun in acest unghi de 40°, frecventa cardiaca si respiratorie crestea, iar saturatia de oxigen si in sange scadea. Acest lucru se intampla deoarece copii mici nu isi pot tine capul drept si de aceea in pozitie semi-sezanda caile respiratorii superioare se pot obstrua.   

Efectele negative erau si mai importante atunci cand unghiul in care erau asezati bebelusii era de 40° comparativ cu asezarea in unghi de 30°. Acest lucru sugereaza faptul ca pozitia semi-sezanda este un factor de risc mai periculos decat durata de timp in care copilasul sta in scaunul auto.

 Aceste efecte adverse au fost descoperite in special in momentul simularii miscarii si nu se identifica in mod normal in testul static. Este o descoperire extrem de importanta deoarece ea sugereaza faptul ca nou-nascutii care stau o perioada de timp in pozitie semi-sezanda pot suferi tulburari respiratorii si cardiovasculare importante si in cazul unei deplasari cu o durata mica, cum ar fi 30 de minute.

Aceste rezultate nu trebuie insa sa va sperie si sa va faca sa nu folositi scaunele auto, ci mai degraba sa le folositi in mod corect si sa alegeti modele adecvate nou-nascutului, cu o curbura cat mai mica, modele pe care le puteti gasi aici.

O alta recomandare importanta facuta de medicii pentru parinti este aceea de a evita deplasarile lungi, fara pauza.

Dr Renu Arya  de la Great Western Hospitals NHS Foundation Trust , Departamentul de Pediatrie, face urmatoarea recomandare: “Parintii nu trebuie sa renunte sub nicio forma la utilizarea scaunelor auto pentru copii atunci cand ii transporta cu masina, dar trebuie sa tina cont ca studiile noastre sustin recomandarile Academiei Americane de Pediatrie de a nu se folosi scaunele auto pe post de patut pentru copii”.

  1. Tensionarea centurilor

Asigurati-va ca scaunul este corect instalat si centurile tensionate. Daca centurile nu sunt tensionate corespunzator, copilasul poate aluneca pe sub ele sau capul poate cadea in fata.

Nu plecati niciodata la drum fara sa va asigurati ca centurile sunt corect fixate.

2. Regula celor 2 ore

Expertii in Siguranta Auto Copii si producatorii de scaune auto au ajuns toti la concluzia comuna a stabilirii unui timp maxim standard de calatorie pentru bebelusi. Asa a aparut “Regula celor 2 ore”.

Aceasta regula nu este valabila doar pentru scaunele auto, ci pentru orice tip de carucior sport fara pozitie de somn, in care copilasul nu sta la orizontala.

Aceasta recomandare se bazeaza pe studiile de mai sus, dar si pe alte studii observationale. Atunci cand bebelusul sta in pozitie semi-sezanda pentru o perioada indelungata, poate fi afectata respiratia acestuia si de asemenea poate fi afectata dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale.

Adesea bebelusii adorm in masina, iar acest lucru este ok atat vreme cat sunt supravegheati. Totusi, scaunul auto nu e un loc sigur pentru somn.”

Pentru a concluziona, iata recomandarile noastre bazate pe datele de mai sus: pentru nou-nascuti (atat la termen, cat si bebelusi prematuri):

  1. Pentru bebelusii nou-nascuti si pentru bebelusii nascuti premature, optati pentru scaune auto care sa aiba o pozitie cat mi apropiata de orizontala, scaune pe care le puteti descoperi AICI.
  2. Evitati deplasari pe distante foarte mari in primele luni.
  3. Supravegheati intotdeauna bebelusii mici pe parcursul deplasarii cu masina.
  4.  Daca totusi sunteti nevoiti sa va deplasati pe o distanta mai mare, faceti pauze, in primele luni la 30 de minute, apoi, dupa 6 luni (cand copilasul incepe sa poata sta in sezut) la 2 ore (Regula celor 2 ore).
  5. Asigurati-va ca opriti masina in conditi de siguranta (parcare, benzinarie) si scoateti copilasul din scaun in timpul opririi.

Si in final, iata cateva recomandari generale referitoare la somnul bebelusilor, recomandari bazate tot pe studiile medicale efectuate in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii:

 Pozitia de somn recomandata de medici este pozitia culcat la orizontala (pe spate). The Lullaby Trust  da sfaturi in privinta pozitiei de somn corecte in general: “Bebelusii trebuie culcati intotdeauna pe spate, nu pe burta si nici pe o parte.

Pozitionand bebelusl pe spate pentru som (pozitie supina) in fiecare noapte este una din cele mai eficiente masuri pe care le puteti lua pentru un somn sanatos si in siguranta.

Exista date certe provenite din studii efectuate in diverse tari care indica faptul ca asezarea pe spate a bebelusilor pentru somnul de zi sau de noapte reduce semnificativ riscul de moarte subita a sugarului (SIDS).”

Dupa ce bebelusii se dezvolta mai bine si se pot rostogoli, isi vor gasi o noua pozitie favorita de somn.

 In acest moment nu trebuie sa va mai faceti griji deoarece coloana este deja suficient de dezvoltata pentru a sustine o respiratie corecta si nu trebuie sa ii mai fortati sa doarma pe spate. Dupa ce cresc, este ok sa doarma si pe burtica deoarece deja se pot misca singuri daca nu se simt confortabil.

Bebelusii trebuie sa doarma pe o suprafata ferma, orizontala, pe saltele din materiale inerte termic de tipul cocosului si nu in acele “cuiburi” (Baby Nest-uri sau Baby Pods) din material textil care au inceput sa devina din ce in ce mai populare la noi (nerecomandate de Academia Americana de Pediatrie si interzise in Canada din cauza riscului de sufocare si posibila asociere cu Sindromul Mortii Subite a Nou-Nascutului).

Acest articol preia informatii din ale Studiului din 2016 finantat de The Lullaby Trust si desfasurat in spitalele:  Great Western Hospitals NHS Foundation Trust, The University of Bristol and The University of Southampton.