Regula celor 2 ore: o prostie?

Noi am pus semnul intrebarii, dar taticul care ne-a ridicat mingea la fileu, a pus in loc semnul exclamarii si ne-a somat sa ii publicam mesajul si opiniile bine argumentate; facand apel la transparenta in comunicare.

Siguranta Auto Copii isi face datoria si va reda acest mesaj, avertisment si indrumare catre alti tatici care au nevoie de sfaturi realiste, obiective si nu se iau dupa mituri,  nascociri, fantasmagorii.

Iata mesajul acestui „tatic de bine”:

Stimati administratori, astăzi m-am hotărât să demontez o „mare teorie” raspandita cu inconstienta de voi: regula celor 2 ore pentru transportul cu masina al bebelușilor.

Da, ați citit bine! Se presupune că, indiferent de destinație, ar trebui să oprești din 2 în 2 ore pentru a lua copilul din scoică. Serios?

Cum să fac asta când mă îndrept spre o destinație sfântă, precum Băile Felix? Sau chiar la Agigea?

Eu, ca tătic cu experiență, am auzit de toate. De la marsupii („prostii, domnule! De ce să te cari cu copilul lipit de tine când există cărucioare ultramoderne?), la alăptare (laptele praf e mai bun, că măcar știi exact cât mănâncă și îi dai ce trebuie), până la poziția de somn (pe burtă doarme cel mai bine, ca asa dorm si eu).

Dar regula asta cu opririle din 2 în 2 ore?

Asta le întrece pe toate!

Vreau sa va spun pe sleau, care e parerea mea despre toate aceste mituri si nascociri pe care le imprastiati voi si sa aflati ce inseamna o viziune de parenting a unui tatic modern, la zi cu tot ce tine de kinderi, de la nastere la bacalaureat.

Sistemele de purtare: De ce să te cari cu copilul lipit de tine?

Hai să fim serioși! Am văzut un tătic care purta copilul într-un marsupiu din ăsta și părea că s-a transformat într-un cangur care și-a pierdut biletul de avion.

Cum să mergi așa prin mall, cu copilul atârnând pe tine, când există cărucioare ultramoderne cu suspensii mai bune decât SUV-ul meu?

Efectiv, mă simt ca într-un documentar National Geographic, doar că în loc de savană e secțiunea de lactate!

Regula celor 2 ore
Regula celor 2 ore

Alăptarea? Laptele praf e mai bun, că măcar știi cât mănâncă!

Alăptarea? O activitate inutilă, dacă mă întrebi pe mine.

Laptele praf este clar superior, pentru că măcar ai măsurători exacte. Știi cât mănâncă, cât mai trebuie, cât să rămână pentru următorul biberon.

E ca o ecuație de fizică, dar cu mai puține necunoscute!

Și, bonus, nu trebuie să te îngrijorezi că ești luat prin surprindere în public.

Am văzut o mămică încercând să alăpteze pe o bancă și arăta de parcă descifra un puzzle complicat!

Poziția de somn: „Pe burtă, ca un ghemotoc fericit!”

Să fie clar: bebelușii dorm cel mai bine pe burtă!

Intins, într-un cuib pufos, copilul arată ca un ghemotoc de pui de pisică fericit.

Ce atâta poveste cu „pe spate, să fie în siguranță”?

Nu mai bine îi dai copilului o pernă mică, moale, il pui intr-un babynest, îi faci un masaj scurt și îl lași să viseze la biberon?

La noi a funcționat mereu, și uite că suntem bine-mersi!

Regula celor 2 ore
Regula celor 2 ore

Regula celor 2 ore: bomboana pe coliva!

Să vă povestesc ce a patit prietenul meu din Bârlad, cand a plecat anul trecut spre Baile Felix, la proceduri.

Saracu’ „a pus botul”, cum se spune si a vrut să respecte faimoasa regula celor 2 ore, ca asa i-au zis niste aiuriti pe e un grup care cica isi zice Siguranta Auto Copii (fara suparare, dar aia sunteti voi)

E ingrozitor ce i s-a intamplat. Nu am cuvinte ! A oprit de cateva ori pe marginea drumului, ca să se relaxeze copilul.

Si de la atatea opriri de relaxare, l-a tras curentul atat de tare, incat a ajuns să se țină de burtă de durere

Ghiciti ce? A făcut anexita! Da, anexita!

Si i-a zis lui un ginecolog batran ca de la anexita asta nu mai poti face copii!

Doamne Dumnezeule! Asa ceva!

Hai domne’ sa lasam « miturile » si « fantasmele » astea si sa avem o abordare relaxată, mai cool, dar realistă :

Păi copilul e copil, ce să i se întâmple dacă stă mai mult în scoică? Acum avem scoici reclinabile care, teoretic fac totul perfect. Respiră pentru copil, îi susțin capul și spatele, și, probabil, „îi țin și de urât”. De ce mai sunt necesare opririle?

Drumurile lungi sunt pentru relaxare, nu pentru stres și griji inutile!

Hai acum sa redevenim seriosi😊

Desigur, acest text este scris sub formă de pamflet, a carui scop este acela de a va descreti fruntile si a va putea spune de ce Regula Celor 2 Ore este LEGE.

Regula celor 2 ore nu este o gaselnita inutilă, un mit, o fantasmagorie, nu am inventat-o noi, « nasoii » de la Siguranta Auto Copii, ci se bazează pe argumente științifice solide, susținute de studii și organizații internaționale precum Academia Americană de Pediatrie, adica de oameni care stiu ce se intampla cu bebelusii cand calatoresc in scoica auto, in masina perioade indelungate. De ce este importantă regula?

  1. Poate scădea saturația oxigenului
    Bebelușii, mai ales în primele 6 luni, au o anatomie fragilă. În poziția semi-verticală din scoică, plămânii lor nu pot funcționa la capacitate optimă, ceea ce poate duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge. Acest lucru se va traduce in disconfort, plans, agitatie.
  2. Crește stresul fiziologic
    Vibrațiile mașinii și poziția statică pentru perioade îndelungate pot provoca creșterea frecvenței cardiace și disconfort. Bebelușii nu pot exprima acest disconfort decât prin plâns, ceea ce poate fi confundat cu alte nevoi. Deci teoria ca nu se mai aplica la scoici reclinabile, cade si ea.
  3. Impactul vibrațiilor asupra coloanei Oasele bebelușilor sunt în formare, iar expunerea prelungită la vibrațiile generate de mașină poate afecta dezvoltarea coloanei vertebrale. Din nou, nu are treaba cu faptul ca e sau nu scoica reclinabila.
  4. Recomandările medicale clare
    Organizațiile medicale internaționale recomandă opriri frecvente la drumurile lungi, mai ales pentru bebeluși mai mici de 6 luni. În cazul acestora, opririle ar trebui făcute chiar mai des, la fiecare 20-30 de minute.
  5. Progresul tehnologic nu înlocuiește precauțiile
    Deși scoicile reclinabile reprezintă un pas înainte, ele nu elimină complet efectele negative ale călătoriilor lungi asupra sănătății copilului. Poziția ideală pentru bebeluși rămâne cea întinsă, pe un plan dur, cu pauze regulate.

Așadar, dragi părinți, deși pamfletul de mai sus încearcă să „demonteze” Regula Celor 2 ore, realitatea este că sănătatea și siguranța copilului vostru trebuie să fie prioritare. Opririle dese nu sunt doar o „regulă”, ci o măsură de protecție pentru cei mici.

Iata un Ghid util de alege a scoicilor auto.

Bibliografie

  1. Academia Americană de Pediatrie – Guidelines for Safe Infant Transport (2022).
  2. Davis, M., & Chowdhury, R. (2019). Impact of car seat positioning on infant oxygen levels. Journal of Pediatrics and Neonatology.
  3. O’Brien, K., & Salter, H. (2020). The effects of prolonged sitting on infant development. Child Safety Journal.
  4. Royal Society for the Prevention of Accidents (ROSPA). Car Seats and Safety Recommendations for Infants (2023).