Dragă comunitate Siguranța Auto Copii,

Am luat o decizie personală pe care simt nevoia să o împărtășesc. Nu pentru că vreau să vă conving, ci pentru că știu cât de izolat te poți simți când ai impresia că doar tu vezi adevărul din spatele unei mari conspirații. Și pentru că și eu, la rândul meu, m-am simțit singură când am ales să-mi cresc copiii fără să mă plec în fața dictaturii „Marilor Producători de Scaune Auto”.

Totul a început când eram însărcinată cu primul copil. Am citit un articol despre un bebeluș implicat într-un accident rutier. Era așezat corect într-un scaun auto, bine prins cu centurile. După accident, micuțul a avut vânătăi exact acolo unde centurile l-au strâns. Practic, scaunul auto I-A CAUZAT RĂNILE!

Așa că am început să cercetez. Și ceea ce am descoperit m-a lăsat fără cuvinte: în foarte multe cazuri, scaunele auto cauzează vânătăi, iar uneori chiar fracturi! Știți că primele scaune auto pentru siguranță au apărut abia în anii ’60? Deci, timp de aproape un secol, copiii erau purtați în brațe, exact cum a intenționat natura. Nimeni nu avea vânătăi de la scaune auto atunci. Ce s-a schimbat? Vă spun eu ce: „Industria Scaunelor Auto”.

Această industrie e uriașă și ne obligă să cumpărăm capcanele lor din oțel la prețuri exagerate, doar ca să-și umple buzunarele. Politicienii, doctorii, blogerii de parenting, ba chiar și actrițe și cântărețe cunoscute precum Beyoncé sau Angelina Jolie – toți sunt în buzunarul lor! Studiile? Le fac ei, ca să ne convingă.

Când am ieșit din spital cu primul nostru copil, asistenta a insistat să-i arăt că era corect prins în scaunul auto. Vă dați seama ce intruziune? Când i-am spus că îmi pasă mai mult de autonomia mea parentală decât de profitul industriei, mi-a răspuns că îi pasă doar de siguranța copilului și de respectarea legii. Cine credeți că stă în spatele legii? Exact.

Soțul meu a fost sceptic la început. L-am înțeles. Ne-au spălat pe creier de mici. La început a sugerat să sărim peste scaunele cele mai restrictive, cum sunt scoicile, și să trecem direct la înălțătoare. „Ca să oferim o protecție minimă, știi, doar pentru orice eventualitate”, a spus el, naiv. L-am pus să vadă ce se întâmplă când pui un copil într-un scaun auto.

Ați observat? Copiii plâng, țipă, se zbat. Corpurile lor REACȚIONEAZĂ instinctiv, respingând scaunul auto.

Părinții noștri ne reproșează că nu ne protejăm corect copiii. Nu înțeleg că îi antrenăm să reacționeze corect în cazul unui impact. Uneori, frânez brusc intenționat, pentru antrenament. Corpurile lor devin mai rezistente așa.

Da, organizăm și „petreceri cu liniuțe și frânări bruște”. Mamele cu aceleași viziuni ne adunăm în parcarea supermarketului, ne întrecem cu mașinile, frânăm brusc și evităm coliziunile. Da, se mai întâmplă mici accidentări, dar toate contribuie la rezistența lor naturală.

Drifturi mamici

Recunosc, decizia asta a fost una dintre cele mai grele din viața mea. Nu pentru că mă îndoiesc de alegerea făcută. Simt în sufletul meu că e cea mai bună pentru copiii mei. Ci pentru că toată lumea mă judecă. O prietenă m-a acuzat că pun pe alții în pericol, că un copil neasigurat poate distrage șoferul sau poate sări din mașină. Chiar așa? Și ea își hrănește copiii cu supe instant!

Acum, să clarific: asta e doar o viziune personală. Nu spun că trebuie să faceți la fel. Doar gândiți înainte să urmați orbește ce vă spun doctorii, prietenii sau politia.

PS: Acesta este un pamflet. Așa cum nu există o conspirație mondială a stewardeselor care insistă să-ți pui centura în avion pentru ca să comanzi mai multe sucuri, nici „Industria Scaunelor Auto” nu complotează împotriva ta. E vorba doar de prevenirea unor tragedii evitabile. Puneți copiii în scaune auto și folosiți centurile.

 

 

Conspiratia Stewardeselor

Siguranța Auto a Copilului Tău NU Este Optională și Nu Este Negociabilă!

Dragi părinți,
Oriunde mergeți, fie că e vorba de un drum scurt până la magazin sau de o călătorie lungă, siguranța copilului vostru în mașină ar trebui să fie prioritatea numărul unu. Alegerea de a folosi un scaun auto potrivit și instalat corect nu este doar o responsabilitate legală, ci și o datorie morală. Este diferența dintre a preveni sau nu o tragedie.

De ce nu este negociabilă?

  1. Accidentele rutiere sunt imprevizibile. Poți fi cel mai atent șofer, dar nu poți controla ceilalți participanți la trafic sau situațiile neașteptate.
  2. Copiii sunt vulnerabili. Fără protecția adecvată, impactul unui accident poate avea consecințe devastatoare pentru corpul lor mic și fragil.
  3. Statistica nu minte. Folosirea corectă a unui scaun auto reduce riscul de rănire gravă cu până la 70% în cazul unui accident.

Amintește-ți: fiecare călătorie sigură este un pas către o viață mai lungă și mai sănătoasă pentru copilul tău!

NB: Textul de mai sus nu este unul original, ci a fost preluat si adaptat de pe Sammiches and Psych Meds.