Greseli in recomandarea si utilizarea scaunelor auto pentru copii este cel de al doilea articol al povestii noastre cu prieteni imaginari.

Da, ati ghicit este vorba despre prietenul nostru Andrei din Cluj si gasca lui de mici experti calificati online in domeniul scaunelor auto si nu numai (nu de alta, dar puericultura in acceptiunea niciuneia din cele 10 definitii din DEX ale termenului,  e un vast domeniu de expertiza si e posibil sa mai avem surprize).

Asadar, am incercat sa grupam cateva din gravele erori de recomandare/ instalare a scaunelor auto, asa cum se intampla ele in viziunea lui Andrei din Cluj si a colegilor sai de scoala.

  1. Scoica auto este o investitie inutila spune cu aer doct expertul nostru Andrei. E o prostie sa dai bani pentru o scoica, atata vreme cat poti transforma acei banuti intr-un avans serios pentru un scaun auto (nici nu mai conteaza daca respectivul scaun se potriveste sau nu masinii, daca omul are sau nu isofix la masina). Important e sa vindem scaunul rotativ 360 a lui Andrei din Cluj, nu?

Iata ce spun adevaratii experti, mai precis expertii de la ADAC:

  • Bebelușii nu pot fi transportați la mașină în aceste produse combinate .
  • Sistemul de centuri proprii este de obicei  mult prea voluminos pentru nou-născuți , iar bebelușul stă adesea  în șezut în scaun.

Cu alte cuvinte, cea mai buna varianta de scaun auto pentru un nou-nascut este scoica.

2. Poti folosi orice model de scaun auto cu prindere in Isofix in orice masina, asadar ceea ce iti recomand eu, Andrei din Cluj sau Mihaela din Iasi sau alti membri ai mediului academic este 100% potrivit. Bineinteles, daca ii vei lua la intrebari pe cei doi experti vor spune ca asa zice producatorul. Si daca asa zice, clar asa este.

Apelam din nou la opinia specialistilor, adica a celor de la ADAC:

Este absolut necesar să efectuați un test de instalare cu copilul dumneavoastră și scaunul pentru copii în propria mașină –  deoarece nu fiecare scaun pentru copii se potrivește la fel de bine în fiecare vehicul.

Un scaun auto care nu se instaleaza corect in autovehicul si care nu face corp comun cu acesta in cazul unui impact, se poate transforma usor in proiectil,catapultand copilul in afara masinii sau in pasagerii de pe locurile din fata.

3. Atunci cand instalam scaunul auto rotativ, piciorul nu e nevoie sa faca contact cu podeaua. Poate sta si pe covorasul masinii. Asta in opinia creatorului de continut video Andrei din Cluj.

Ce spun oare expertii adevarati in siguranta auto copii despre rolul de element anti-recul al piciorului de fixare al unui scaun rotativ. De data aceasta apelam la Which, Asociatia Britanica de Protectie a Consumatorului, hulita de prietenii lui Andrei.

In cazul scaunelor auto rotative cu picior de sprijin,  trebuie să vă asigurați că acesta stă ferm pe podea.

Cu alte cuvinte, orice obstacol intre podea si baza piciorului trebuie sa dispara. Ciudata scaparea expertului nostru tinand cont ca pana si la trainingul online pe care l-a facut ar fi trebuit sa afle asta.

4. Daca scaunul auto nu este potrivit copilului, in sensul in care copilul e prea mic, vom folosi absolut orice tip de insert, indiferent de marca si modelul de la care luam acel accesoriu sau insert. Nu de alta, dar trebuie sa carpim cumva situatia si sa dam parintelui impresia ca sta bine copilasul in scaun.

Ce spun insa specialistii de la VTI:

NU, nu recomandam . Nicunul din producatorii de accesorii nu poate face dovada faptului ca a testat la impact aceste accesorii cu fiecare model de scaun auto in parte si ca valorile obtinute la testare nu au fost modificate prin adaugarea acestor accesorii”

Este drept, nu doar Andrei din Cluj face aceasta greseala. Si altii experti care vor sa conferentieze pe grupuri de Facebook fac exact aceeasi greseala, apoi denatureaza adevarul si pretind ca parintii sunt vinovati si agresivi.

5. Si pentru a incheia apoteotic aceasta avalansa de informatii, recomandari si exemple cu adevarat periculoase, am lasat-o la urma pe cea mai grava.

Dorind sa explice parintilor de ce in anumite scoici copilul are o pozitie chinuita si sa incerce sa dreaga busuiocul, prietenul nostru puericultor afirma doct in informat: punem niste sticle de apa  pentru a ajusta pozitia scaunului auto in masina

De data aceasta, preluam recomandarea unuia dintre producatori pentru a intelege de ce NU SE FACE NICIODATA ASA CEVA: