Cum gasesc Isofix-ul la masina mea? Cum aflu daca pot instala un scaun cu Isofix in masina sunt intrebari frecvente pe care le primim de la parinti.

Scaunele auto, centurile de siguranta si sistemele de prindere in centuri ale diverselor modele de scaune auto variaza destul de mult.
Scaunele auto au forme diferite, unele autoturisme au centurile de siguranta mai scurte, sau punctele de ancrare ale centurilor sunt pozitionate in mod diferit in diverse moodele de autovehicule. Toate aceste lucruri fac mai complicate instalarea corecta a unui scaun auto cu prindere in centuri si sta la baza numeroaselor erori de instalare a acestor modele.

Asa s-a nascut Isofix-ul- din dorinta de a simplifica montajul scaunelor auto in masina si de a reduce numarul erorilor de instalare.

Ce este de fapt Isofixul: e vorba de doua cleme de ancorare de care putem atasa prinderile speciale ale scaunelor auto. Pe langa aceste prinderi speciale in Isofix, scaunele auto din aceasta categorie pot prezenta un element splimentar anti-recul: fie picior care se sprijina in podeaua masinii, fie o centura supimentara numita Tether Strap care se prinde de un alt element al masinii: Top Tether )pe care cel mai adesea in gasim in spatele spatarului banchetei masinii, atunci cand deschidem portbagajul).
Cum gasesc Isofix-ul la masina mea?

Cum gasesc Isofix-ul la masina mea?

Pentru a afla daca masina ta are sau nu Isofix, verifica bancheta din spate, la imbinarea dintre spatar si sezut si vezi daca exista niste marcaje numite Isofix, sau verifica manualul autovehiculului. Daca Isofixul nu e clar marcat, incearca sa introduce mana intre spatarul banchetei din spate si setutul acesteia si sa vezi daca gasesti niste cleme (in dreptul locurilor laterale ale banchetei din spate la cele mai mult dintre masini).

Cum gasesc Isofix-ul la masina mea?

Este foarte important sa stiti faptul ca prinderea Isofix poate securiza o greutate totala maxima de 33 kg (greutatea scaunului plus greutatea copilului ISO 1326-1). De aceea, majoritatea scaunelor auto din categoria Rear-Facing, scaune cu prindere exclusive in Isofix care au ele o greutate totala de aproximativ 15 kg, sunt omologatepentru a fi folosite de copii cu greutatea de pana la 18-19 kg. Pentru a putea fi omologat sau primi un rezultat bun la testari, un scaun din categoria Rear-Facing prelungit cu prindere in Isofix, trebuie sa aiba un schelet facut din aluminiu, sa fie deci mai usor (undeva pana la 10 kg). Un astfel de scaun este de pilda Axkid One Plus, declarant in Suedia produsul anului 2020 si testat Plus pana la 125 cm.
Cum gasesc Isofix-ul la masina mea?

Acesta este motivul pentru scaunele evolutive cu Isofix, atunci cand sunt folosite Forward Facing, trebuie prinse atat cu Isofix, cat si cu centura masinii daca greutatea copilului este mai mare de 18 kg.

Tether Strap
Top Teher este denumirea unei centuri suplimentare cu rol anti-recul, anti-rasturnare, centura cere se prinde de un alt element de fxare prezent in masini, element numit Top Tether. Adesea acest element este pozitionat in spatele spatarului banchetei si il gasiti cand deschideti portbagajul, dar poate fi pozitionat si in partea inferioara a portbagajului sau pe plafonul masinii. In manualul autovehiculului puteti gasi informatii legate de pozitionarea acestui element suplimentar de siguranta.

Piciorul Anti-Recul

Acest element suplimentar de siguranta este prins de baza scaunelor si se sprijina de podeauan masinii. Rolul sau este de a impiedica rasturnarea scaunului in cazul unei coliziuni.
Cum gasesc Isofix-ul la masina mea?

In cazul in care nu ati reusit sa identificati prezenta sistemului Isofix la masina dvs, iata care sunt sfaturile Expertilor Fundatiei Siguranta Auto Copii Romania:

1. Cautati un scaun bun cu prindere in centuri pe care sa il utilizati in masina care nu este echipata cu acest sistem de fixare.
Exista suficient de multe modele cu prindere in centuri si rezultate exceptionale la testele de impact (unele cu mult mai bune decat cele ale modelelor cu Isofix). Ganditi-va ca centura de siguranta este gandita pentru a sustine greutatea unui adult, asa ca poate sustine fara probleme greutatea unui scaun auto cu copilasul asezat in el. Important este, intr-adevar, sa instalati corect astfel de modele si de aceea va sfatuim sa apelati la ajutorul unui tehnicial/ expert in siguranta aut copii. Centrele Sguranta Auto Copii Romania va pot pune in legatura cu tehnicienii/ exertii acreditati de noi in diverse orase.

2. In cazul in care doriti neaarat un scaun auto cu prindere in Isofix, iar masina dvs nu are o astfel de dotare din fabrica, recomandarea noastra este sa va adresati unui service auto de marca de unde sa achizitionati un kit isofix original pe care service-ul respectiv sa vi-l instaleze pe masina. Dupa instalarea kitului Isofix, va rugam sa ne contactati pentru a va putea recomanda un scaun auto corespunzator (in functie de pozitionarea pe care service-ul o va face pentru acest sistem isofix pe bancheta dvs).

Indiferent de alegerea facuta, nu uitati cele 3 elemente importante pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand achizitionati un scaun auto:

1. Sa fie compatibil cu varsta/ inaltimea si greutatea copilului
2.Sa fie compatibil cu masina in care urmeaza sa il instalati
3. Sa fi trecut printr-un test de impact (ADAC, OAMTC, NTHTS, PLus, Which).

Lasă un răspuns