Scaunele auto copii se schimba dupa un accident? este o intrebare pe care o primim din ce in ce mai des de la parinti.

Traficul pe drumurile publice din Romania este din ce in ce mai haotic, iar regulile de siguranta rutiera nu sunt intotdeauna respectate de participantii la trafic.

Acesta este unul din motivele pentru care numarul accidentelor rutiere produse la noi in tara este atat de mare.

In ultima perioada ne-am intalnit din ce in ce mai des cu situatii in care parintii ne intreaba cum trebuie sa procedeze in cazul in care scaunul auto in care isi transportau copilasii a fost implicat intr-un accident rutier.

 

Iata care sunt recomandarile noastre privitoare la scaunele auto pentru copii implicate intr-un accident rutier.

 

  1. Cand trebuie sa luam in calcul schimbarea scaunului auto:

Atunci cand masina in care se afla instalat scaunul auto (cu sau fara copil pasager) a fost implicat intr-un accident produs la o viteza mai mare de 10 km/h, indiferent daca scaunul prezinta sau nu urme de deteriorare.

  1. Ce pasi trebuie sa urmam in vederea obtinerii despagubirii:

 

  • Completam pe formularul de Constatare Amiabila la sectiunea la rubrica Observatii: scaun auto prezent in masina. Daca se face constatare la Politie, Procesul verbal de Constatare trebuie sa mentioneze prezenta scaunului auto in masina in momentul impactului

Formular_Constatare_Amiabila

  • Contactam asiguratorul mentionat pe polita RCA a autovehiculului a carui sofer este vinovat de producerea accidentului
  • Prezentam asiguratorului dovada de achizitie a scaunului auto: bon fiscal, factura
  • Luam legatura cu distribuitorul sau importatorul in Romania a respectivei marci de scaune auto si ii rugam sa ne elibereze un document prin care producatorul recomanda inlocuirea scaunului auto implicat intr-un accident. De multe ori regasiti aceasta informatie si in manualul scaunului auto. Daca nu aveti datele de contcat ale distribuitorului, va rugam sa apelati la consultantii Fundatiei Siguranta Auto Copii pentru a va facilita obtinerea acestor documente.
  • Asiguratorul autovehiculului condus de soferul vinovat va deschide pe baza acestor documented osar de dauna Non-Auto
  • In cazul in care nu mai dispuneti de bonul fiscal sau factura care atesta achizitia, inspectorul de asigurari va evalua un scaun similar la pretul pietei si va va face oferta de despagubire.
  • In cazul in care acceptati oferta asiguratorului, trebuie sa predati scaunul auto implicat in accident pentru a primi suma integrala. Daca nu veti preda scaunul, atunci vi se vor returna doar 50% din aceasta valoare estimata.

 

 

Scaunul auto implicat intr-un accident auto NU trebuie sa mai fie utilizat, indiferent daca prezinta sau nu urme de deteriorare mecanica, deoarece pot exista microfisuri la nivelul structurii din material plastic si scaunul nu va mai prezenta siguranta in cazul in care va fi implicat intr-un alt accident.

 

Pana la solutionarea cazului, Fundatia Siguranta Auto Copii prin Centrele sale acreditate in Romania va pune la dispozitie  un scaun auto corespunzator varstei, inaltimii si greutatii copilasului vostru.

 

 

 

 

 

 

Va rugam sa ne contactati pentru astfel de situatii la adresa expert@siguranta-auto-copii.ro sau constanta@siguranta-auto-copii.ro sau telefonic la numarul: 0771799312

Speram ca sfaturile noastre va sunt de ajutor in cazul in care ati trecut printr-un astfel de eveniment.

Fundatia Siguranta Auto Copii, membru cu drepturi depline din partea Romaniei al European Transport Safety Council (ETSC) este singura organizatie non-guvernamentala din Romania care are ca obiectiv educarea parintilor, bunicilor, adultilor responsabili privitor la transportul in siguranta a micilor pasageri.