Copilul meu îli desface singur centurile. Ce să fac?

Panică, panică. Ce e de făcut? Ce soluție magică există? Ce dispozitiv aș putea cumpăra pentru a evita această situație?
Problema desfacerii centurilor scaunului de către cei mici apare în general după vârsta de 1-1.5 ani și e mai frecventă în cazul în care părinții au făcut compromisuri în prima etapă și au cedat lacrimilor celui mic, „eliberându-l” din scaun și oferindu-i „confortul” brațelor.

Cu alte cuvinte, nu ar trebui să vă puneți această problemă în cazul bebelușilor mici, ci de abia după ce treceți de la categoria de scoică la următoarea grupă de scaune auto.

Iată care sunt sfaturile experților Siguranță Auto Copii pentru problema complicată a micilor scamatori care desfac singuri centurile de siguranță ale scaunelor auto:
1. Primul pas este achiziția scaunului auto numai după testarea prealabilă a acestuia de către copil. Un scaun care nu asigură confortul, necesar pentru cel mic, va deveni un loc de tortură și îl va determina, în mod inevitabil, să încerce să scape de acolo, fie prin plâns (pentru a va determina sa îl scoateți de acolo), fie căutând metode de a ieși singur prin desfacerea centurilor.

2. Asigurați-vă că centurile scaunului nu sunt răsucite, sunt bine așezate, poziționate în raport cu umerii și corect tensionate. Pentru a verifica acest lucru, efectuați testul ciupiturii. Între corpul copilașului și centurile scaunul trebuie să rămână spațiu pentru 2 degete.

3. Iarna, evitați îmbrăcamintea groasă, cosmonauții, gecile cu puf, articole vestimentare care crează un strat de aer gros între corpul copilașului și centurile scaunului auto.

4. Pentru siguranță, recomandăm utilizarea oglinzilor retrovizoare speciale care vă permit supravegherea micilor pasageri de pe bancheta din spate a autovehiculului.

5. Încercați să transformați calătoria în scaunul auto într-o experiență plăcută, amuzantă pentru copilaș. Fredonați împreună cu cel mic un cântecel, sponeti o poezie, ca in exemplul de AICI. Sau găsiți jocuri amuzante de tip „fazan” sau „găsește animalul”. În acest mod, atenția celui mic nu va mai fi concentrată pe scaunul auto, ci pe activitatea pe care o faceți împreună.

NU recomandăm utilizarea de clipsuri de prindere a centurilor. Aceste dispozitive sunt interzise de legislația din Uniunea Europeană, deoarece în cazul producerii unui accident, îngreunează extracția micului pasager din autovehicul. Conform legislației europene, sistemele de centuri trebuie să poată fi deschise prin apăsarea unui singur buton, printr-un singur click.

Scaunele din Statele Unite sunt prevazute cu astfel de clipsuri, dar nici legislația federală nu le impune, iar experiența a demonstrat că eficiența lor în privința împiedicării desfacerii centurilor este extrem de redusă.

Singurele sisteme anti-desfacere centuri agreate ăn Uniunea Europeană și testate de ADAC sunt de tipul unor vestuțe care îmbracă trupul celui mic și care nu afectează desfacerea printr-un singur click a centurilor. Totuși, nici eficiența acestor sisteme nu este de 100%.


În concluzie:

1. Faceți alegeri corecte raportate la vârsta, înălțimea și greutatea copilului
2. Fiți CONSECVENȚI în utilizarea scaunelor auto. Pentru ORICE drum, indiferent de cât de mică e distanța copiii trebuie transportați în scaun auto.
3. Asigurați corect copilul în centuri, verificând înainte de orice drum prinderea acestora.
4. Nu folosiți haine groase pe timp de iarna. Mai multe sfaturi pe această temă găsiți AICIcum imbracam copiii iarna in masina.
5. Nu folosiți dipozitive/ accesorii care nu au fost testate împreună cu scaunul auto sau care nu au fost testate de ADAC.

Pentru mai multe sfaturi corecte legate de transportul în siguranță al micilor pasageri va recomandam să apelați la experții acreditați ai Fundației Siguranță Copii România din cele 3 Centre:

Centrul Siguranță Auto Copii București, Splaiul Unirii 47
Centrul Siguranță Auto Copii Constanța, Bd Mamaia 213
Centrul Siguranță Auto CopiiBrașov, Strada Soarelui nr. 8

Fundația Siguranță Auto Copii este membră a European Transport Safety Council și câștigătoare a Premiului de Excelență oferit de Comisia Europeană și a premiului Jaques Barrot pentru activitatea susținută în domeniul prevenției și educației rutiere.