In acest articol va prezentam 3 din cele mai cautate accesorii scaune auto testate de ADAC in 2019, fiecare dintre acestea avand rolul de a face calatoria mai confortabila atat pentr copil, cat si pentru parinte.

In principiu, producatorii de scaune auto NU recomanda folosirea altor accesorii decat cele care au fost testate odata cu scaunul auto, deoarece accesoriile pot afecta modul in care scaunul auto se comporta in caz de impact.

In toamna lui 2019, in premiera, ADAC, adica Automobil Clubul German, a testat cateva dintre cele mai raspandite accesorii scaune auto pentru a determina in ce masura ele sunt utile, dar mai ales sigure.

Accesoriile testate isi doresc sa raspunda unor probleme generale ale parintilor: desfacerea centurilor de catre copil, caderea capului in fata sau in lateral.

Iata care au fost accesoriile testate si conculziile expertilor de la ADAC:

1. Sistem Antidesfacere Centuri 5 Point Plus

Acest sistem este conceput sub forma unei veste ce se ataseaza de centurile scaunului auto cu ajutorul unor elemente de fixare tip Velcro. Prin atasarea acestui sistem se reduce spatiul dintre corpul copilului si centurile de prindere ale scaunului auto, astfel incat micul pasager nu mai poate aluneca din scaun pe sub centuri. Acest lucru este valabil in general pentru copiii mai mici, deoarece copiii mai mari gasesc mereu metode de a ëvada”si de aceea e foarte important ca parintele sa ii explice copilului cat de important este sa ramana asezat corect, cu centurile atasate pe tot parcursul calatoriei.

Iata cum functioneaza: https://youtu.be/XITD-iAlBjo

Specialistii ADAC au constatat ca sistemul 5-Point Plus nu intra  in conflict cu cerintele legale care impun desfacerea centruilor proprii ale scaunului printr-un singur click. In testele de impact efectuate pe un scaun auto marca Cosatto care vine echipat in standard cu acest tip de dispozitiv NU s-au constatat efecte negative asupra manechinului, ajungandu-se astfel la concluzia ca acest tip de dispozitiv NU creste riscul de accidentare al copilului transportat in scaun in cazul in care este folosit ca accesoriu, asa ca il recomandam.

2. Pernele pentru gat

Parintii se plang adesea ca in timpul calatoriilor mai lungi, cand copilul adoarme, capul ii aluneca in fata.

Acesta este motivul pentru care au aparut pe piata diverse perne pentru gat, menite sa creasca gradul de confort in timpul calatoriei.

Specialistii ADAC au studiat acest tip de pernute si au ajuns la concluzia ca nu afecteaza in mod negativperformanta scaunului auto, desi nu confera aceeasi stabilitate pentru zona capului ca un sistem ce s-ar putea prinde de scaun cu o banda Velcro. Recomandarea specialistilor ADAC este ca in cazul folosirii unor astfel de perne, parintii sa se asigure ca acestea au dimensiunea potrivita pentru varsta copilului, recomandare pe care o sustinem si noi.

 

3. Tetiera NapUp

Acesta este un dispozitiv suplimentar ce poate fi atasat de spatarul scaunului cu doua curele. De principiu nu contravine standardelor de siguranta conform omologarilor R44.04 si R129, iar specialistii nu au constatat o crestere a riscului de accidentare a copilului in caz de impact, fiind recomandat de catre acestia in cazuri individuale, daca micul pasager accepta sa calatoreasca cu capul fixat in acest gen de dispozitiv, recomandare pe care o sustinem si noi

Iata cum functioneaza: https://youtu.be/–QQ0oZz38I

Pe langa aceste accesorii, testarea 2019 a inclus si alte dispozitive si sisteme precum ghidaje pentru centuri, ghidaje laterale pentru sistemul Isofix, huse de vara universale sau protectie de iarna universala pentru scaue auto. Pentru aceste ultime tipuri de accesorii, specialistii ADAC nu au avut un verdict pozitiv, asa ca nu am inclus descrierea lor in acest articol. Cu toate acestea, daca sunteti interesati, va rugam sa ne scrieti si va vom oferi cu drag cu informatii suplimentare referitoare la alte produse din gama accesorii scaune auto testate de ADAC in 2019