De ce expiră scaunele auto pentru copii e o intrebare pe care multi dintre parinti ne-o adreseaza.

Scaunele auto sunt fabricate din plastic, material rezultat din prelucrarea produselor petroliere. Acest tip de plastic este alegerea excelenta pentru fabicarea unei carcase rezistente și fiabile, dar este supus degradării din cauza factorilor de mediu. Scaunele auto stau într-o mașină în timpul iernii, la temperaturi foarte joase, dar și până la temperaturi foarte ridicate de 60 de grade Celsius sau chiar mai mult. Expunerea îndelungat la temperaturi extreme poate distruge plasticul, făcându-l fragil.

Expunerea la soare poate provoca, de asemenea, deteriorarea țesăturilor sintetice utilizate pentru fabricarea huselor de pe scaunele auto.

Alimentele sau băuturile vărsate sau agenții de curățare folosiți sau murdăria adunată în chingi, catarame, dispozitive de reglare și alte piese pot împiedica funcționarea lor în condiții de siguranță după un timp.

Majoritatea scaunelor auto pentru copii au o durată de viață estimata de 4-5 ani, dar există și modele a căror durată de viață estimată poate fi de 6-7 sau chiar 10-12 ani (acest lucru fiind specificat de fiecare proucător în parte)

Iata cum puteți găsi data de fabricație a scaunului auto:

CUM AFECTEAZĂ ASTA VIAȚA UNUI SCAUN AUTO?

Degradarea plasticului poate interfera cu performanța unui scaun auto. Capacitatea carcasei de a menține integritatea și de a transfera energia de impact către centura de siguranță sau sistemul Isofix ar putea fi compromisă. De exemplu, folosind un scaun de mașină cu ham cu prindere în 5 puncte orientat spre față în timpul unui accident înainte, forțele de reținere sunt întâi transferate către materialul din chinga al hamului, apoi transferate către carcasa scaunului de mașină înainte de a fi transferate la centura de siguranță sau sistemul Isofix și în final la mașină. Dacă plasticul este degradat, carcasa s-ar putea rupe în timpul transferului de energie.

ALTE MOTIVE PENTRU CARE EXPIRĂ SCAUNELE AUTO

Pe lângă îmbătrânirea materialelor, standardele s-ar fi putut schimba de la fabricarea scaunului auto. Dacă se modifică reglementările, este posibil ca un scaun auto mai vechi să nu mai fie conform  cu noile standarde de siguranță.

Standarul de omologare al scaunului auto îl regăsiți pe eticheta galbenă sau portocalie prezentă în partea inferioară sau spătarul scaunului.

În prezent, standardele de omologare acceptate în Uniunea Europeană sunt: R44.03, R44.04 sau R129 (i-Size). Aflați mai multe despre omologarea scaunelor auto pentru copii AICI.

 

SUNT OBLIGAȚI PRODUCĂTORII SĂ INDICE O DATĂ DE EXPIRARE A SCAUNELOR AUTO?

Nu. Nu există nicio reglementare care să impună o dată de expirare a scaunelor auto.  Producătorii de scaune auto le decid în funcție de durata de viață utilă a produsului lor. Majoritatea scaunelor auto expiră după 6 până la 7 ani de la data producătorului. Rețineți că nu este data cumpărării; ar fi putut sta pe raftul magazinului luni sau mai mult.

CE FAC DACĂ UN SCAUN AUTO ESTE EXPIRAT?

Un scaun auto sau un scaun pentru copii sau care a fost implicat într-un accident auto care a expirat ar trebui să fie eliminat definitiv, astfel încât să nu poată fi refolosit de nimeni altcineva.De aceea, Fundația Siguranță Auto Copii a lansat proiectul: “A Doua Șansă a Scaunului Meu Auto”. Afla mai multe despre cel mai nou proiect al Fundației Siguranță Auto Copii AICI.

Vino într-unul din punctele de colectare din Centrele Siguranță Auto Copii România cu scaunul tău auto expirat sau avariat ca urmare a unui accident auto și ajută-ne să îi dăm o nouă viață si să SALVĂM o Viață.