Scaunul auto scump care mi-a aruncat copilul în fața mașinii este o poveste reală, petrecută în urmă cu 2 ani și povestită de mămica implicată în eveniment. E o poveste care, într-o lume ideală, în care părinți responsabili doresc să își transporte copiii în scaune auto, ajung să facă alegeri neinspirate, ei având, de fapt, cele mai bune intenții.
„Nu îmi doresc să-mi scriu numele aici. Nu vreau altceva decât ca povestea mea să fie o lecție pentru alți părinți. Am fost acolo, în locul acela întunecat unde simți că lumea ți se prăbușește în câteva secunde.
Într-o zi obișnuită, conduceam pe E85, faimosul drum supranumit „șoseaua morții”, împreună cu familia mea. Eram însărcinată și aveam în mașină copilul meu de doi ani, așezat într-un scaun auto scump, ales cu grijă, dintr-un magazin de renume. L-am cumpărat având încredere că un preț mare și un brand cunoscut sunt garanția siguranței.
Ceea ce nu știam – și nimeni nu mi-a spus – era că acel scaun nu fusese testat suplimentar la impact. Pe site-urile din România, modelul apărea lângă logo-ul unei cunoscute organizatii germane de testare, ceea ce îmi dăduse impresia că este un produs verificat și sigur, iar vanzatorul, cica „acreditat” in siguranta rutiera, m-a asigurat telefonic ca asa e.
Momentul impactului: când „siguranța” devine o iluzie
Apoi, a venit accidentul. O frână bruscă, o secundă de neatenție a celuilalt șofer, impactul. Centurile mele și ale soțului meu ne-au ținut pe loc. Frățiorul nenăscut a fost protejat de mine. Dar copilul meu… copilul meu a fost aruncat cu tot cu scaun în partea din față a mașinii.
Am trăit momentul ca în reluare. A fost ceva imposibil, de neimaginat. Cum poate un scaun auto să nu-și facă treaba? În loc să protejeze copilul, s-a transformat într-o catapultă. A zburat pur și simplu, iar el, prins în centurile sale, s-a izbit de elementele dure ale habitaclului.
Norocul nostru? Oamenii potriviți la locul potrivit. Paramedicii au ajuns rapid. Copilul meu trăia. Avea răni, dar trăia.
Ce am aflat după accident?
După ce am ajuns la spital și medicii ne-au spus că, din fericire, copilul nu are leziuni fatale, am început să pun întrebări. Cum s-a putut întâmpla așa ceva?
Răspunsul l-am primit de la specialiști în siguranță auto pentru copii:
- Scaunul nu era testat de organizatia germana, deși distribuitorul se folosise de sigla acestuia. Organizatia in cauza testează fiecare noua versiune a modelului de scaun, daca e cazul, iar rezultatul unei versiuni nu e transfersabil altei variante, doar pentru ca numele e acelasi si urmeaza un numar 2 sau 3 sau un sufix dupa denumire.
- Instalarea fusese greșită, iar eu nu știam asta. Instruirea pe care am primit-o la magazin a fost superficială. Nu am fost învățată cum să verific dacă scaunul este fixat corect. Mai mult, cand i-am contactat, reprezentantii magazinului, extrem de aroganti, mi-au dat cu tifla si mi-au spus ca eu sunt vinovata ca nu am insistat mai mult si ca nu m-am doicumentat singura despre instalare
- Scaunul nu avea un sistem solid de prindere. Deși era scump, conceptul lui de design nu era optimizat pentru siguranță în caz de impact.
Etică? Ce etică?
Partea care mă înfurie cel mai mult este modul în care unii distribuitori din România profită de lipsa de informație a părinților. Logo-ul organizatiilor independente de testare apare lângă unele modele de scaune care nu au fost testate de această organizație. Poate nu înțeleg ce înseamnă testare. Sau poate o fac intenționat, mizând pe confuzia părinților.
Acum știu că, dacă scaunul ar fi fost corect instalat – și dacă ar fi fost un model testat riguros –, copilul meu nu ar fi fost proiectat din locul lui.
Un scaun bun, corect instalat, da, face diferenta.

Ce am învățat și ce vreau să învețe alți părinți
- Nu cumpărați un scaun doar pe baza prețului și a brandului. Verificați dacă acel model exact a fost testat suplimentar la impact.
- Faceți instalarea la un centru specializat. Ce am crezut că am făcut bine, de fapt, a fost greșit. Nu va lasati pacaliti de sintagme fara acoperire, de diplome obtinute online (noua, romanilor, ne place ce ne falim cu tot felul de acreditari si diplome fara nicio relevanta)
- Nu vă lăsați păcăliți de marketingul înșelător. Dacă distribuitorul pune sigla unei organizatii independente de testare lângă un model netestat, întrebați și verificați pe site-urile oficiale.
- Scaunul trebuie să rămână fixat în masina în caz de accident. Dacă există risc ca el să zboare din mașină, atunci copilul tău nu e protejat, ci expus unui pericol și mai mare.
Final fericit? Nu chiar…
Copilul meu trăiește, dar rănile lui și trauma mea rămân. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost dacă impactul ar fi fost mai puternic.
Dar vreau să trag un semnal de alarmă: un scaun prost instalat este mai periculos decât absența lui. Și un scaun scump, dar prost conceput sau prost instalat, nu valorează nimic în momentul în care ai nevoie de el să-și facă treaba.
Dragi părinți, nu vă jucați cu viața copiilor voștri. Pentru că eu am aflat pe pielea mea cât de scump poate fi un moment de neatenție, o informație lipsă și o înșelătorie de marketing. Și sper ca voi să nu treceți prin ce am trecut eu.”
Această poveste este inspirată dintr-un caz real, petrecut în urmă cu 2 ani.
Nu am dorit să facem publice fotografiile cu acest accident și nici detalii legate de scaun sau de magazin, deoarece, din păcate, nu este o practică singulară. Corectând o situație punctuală, nu înseamnă că nu se poate repeta cu un alt model de scaun și un alt magazin „acreditat”.
Însă, dacă primiți acest semnal de alarmă general, puteți voi, părinții, să vă luați măsurile de precauție necesare, să vă informați și, în felul acesta, să fiți siguri că, dacă tot ați investit într-un dispozitiv de protecție, acesta este ceea ce trebuie și, mai ales, este corect utilizat. Doar așa poate proteja viața copilului în caz de accident.