Testarea Plus este un testare de impact speciala, realizata la prestigiosul institut VTI in colaborare cu alte institutii precum NTF, Folksam, Volvo, reprezentanti ai producatorilor de scaune auto din Suedia. Acaesta testare are mai multe componente: un test dinamic, un test al componentelor, al trainiciei acestora si al ratei de ardere (flamabilitate).

Este o testare obligatorie pentru scaunele auto destinate pietei din Suedia, dar sunt multi producatori internationali care doresc sa isi testeze modelele nou lansate si sa obtina certificarea Plus.

Toate scaunele auto care poarta marcajul testului VTIPlus sunt aprobate spre a fi instalate in toate locurile destinate pasagerilor din autovehicul.

Scaunele auto care au trecut de testarea Plus ofera maximum de protectie pentru zona cervicala a copilului (zona gatului), care este supusa unor forte extraordinar de puternice in cazul unui impact frontal.

Marcajul Plus aplicat scaunelor auto are doua versuni: scaune aprobate pana la o greutate maxima de 18 kg si scaune aprobate pana la o gretate maxima de 25 kg.

Testarea Plus masoara fortele la care zona gatului copilului este expusa in cazul unei coliziuni frontale. Acest tip de testare nu se face in alta tara europeana si nu este parte a procesului de omologare a unui scaun auto.

Testarea Plus efectuata in Suedia este o testare voluntara, la latitudinea producatorului, fiind singura de acest gen (spre deosebire de testarile efectuate de ADAC, OAMTC, NHTSA sau WHICH care sunt independente si pe care producatorul nu le poate solicita).

Testarea Plus se face pentru scaune din grupele 1 si 2, grupe destinate copiilor cu varsta intre 1 si 6 ani si greutate intre 9 si 25 kg.

Iata cateva conditii pe care un scaun auto trebuie sa le indeplineasca pentru a putea fi testat Plus:

  • Sa fie aprobat pentru instalare atat pe locul pasagerului din fata, cat si pe locurile din spate ale autovehiculului
  • Un scaun care poate fi folosit  pana la 18 kg pentru scaunul din spate va avea marcaj 18 pe stickerul cu testarea Plus
  • Pentru a obtine marcajul Plus 25 kg, scaunul trebuie sa poata fi instalat pana la 25 kg pe toate locurile din autovehicul
  • Un scaun Rear-Facing prelungit cu prindere in Isofix poate primi marcaj Plus pana la maxim 18 kg, deoarece ancorele Isofix ale masinii nu sunt dimensionate pana la 25 kg
  • Un scaun cu marcaj Plus pana la 18 kg nu este mai prost comparativ cu un scaun cu marcaj Plus pana la 25 kg, dar daca va doriti ca cel mic sa calatoreasca cat mai mult cu spatele la sensul de mers, atunci va recomandam sa optati pentru acele modele cu marcaj Plus pana la 25 kg.

Scaunele care se monteaza cu fata la sensul de mers nu au sanse de a trece vreodata testarea Plus, dat fiind parametrii masurati in acest sens si anume fortele exercitate asupra coloanei cervicale a copilului in cazul unei coliziuni frontale la o viteza de 56.5 km/h cu distanta mica de franare.

Ne-am dorit sa oferim parintilor din Romania informatii clare, non-comerciale si neinterpretate in favoarea sau defavoarea unui brand sau model anume despre aceast test de impact, despre modul in care este realizat si despre modelele care au fost supuse acestei testari.

Va asteptam cu drag in Centrul Siguranta Auto Copii pentru a afla mai multe si a testa o gama variata de scaune auto copii, toate selectate in cel mai riguros mod de catre specialistii nostri pe baza unor criterii obiective.

Misiunea noastra este ca fiecare copil care pleaca intr-un scaun auto testat si instalat de specialistii nostri sa fie protejat corect in timpul calatoriei cu autovehiculul.