Cu o populație de peste 19,41 milioane de locuitori și o infrastructură rutieră slab dezvoltată, România ocupă timp de câțiva ani consecutivi primul loc în numărul de decese auto produse în Uniunea Europeană cu o rată de 96 de decese / 1 milion de locuitori (neschimbată din 2018 până în 2019) . Dintre decesele și rănirile grave cauzate de accidentele rutiere, copiii ocupă un loc semnificativ, fără prea multe schimbări în ultimii doi ani. Unul dintre cele mai importante elemente pe care am reușit să le identificăm ca fiind cauza morții sau a rănilor grave în rândul copiilor care erau pasageri în mașina implicată în accident este acela ca mai mult de 2 treimi (76%) nu erau prinsi in scaun auto omologat (testat ADAC/PLUS/OAMTC/WHICH/NHTSA) .

Din aceste date statistice, FUNDATIA SIGURANTA AUTO COPII a început să construiască o strategie de educare a părinților și a părinților cu privire la importanța utilizării sistemelor de siguranță (scaune auto testate pentru copii.

Împreună cu parteneri din Inspectoratul pentru Situtii de Urgenta, Academia de Conducere Defensivă „Titi Aur”, Brigada Rutiera, Fundația Siguranta Auto Copii a început 4 proiecte majore în România, toate având ca scop educarea părinților și reducerea numărului de decese cauzate de incidente de circulație în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-12 ani cu scopul de 0 decese până în 2030

  1. Initierea unui program lunar de cursuri gratuite adresate parintilor si viitorilor parinti cu tema Siguranta Auto a Micului Pasager.

Cursurile sunt dezvoltate  de Dr. Alice Dona-Mitu, Expert acreditat in Siguranta Auto Copii, în colaborare cu dl  Comisar in Rezerva Costin Tatuc, expert în Siguranta in Trafic si se bucura de sprijinul si colaborarea Dl Cristian Caldararu de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta si al trainerilor specializati din cadrul Academiei de Conducere Defensivă „Titi Aur”. AICI afli mai multe despre Cursurile Gratuite de Siguranta Auto a Micului Pasager.

2. Caravana Nationala „Siguranta Auto Copii, – serie de evenimente itinerante ce cuprind  sesiuni gratuite de testare/ instalare scaune auto copii in diverse mari orașe ale României . In anul 2019 si inceputul anului 2020, proiectul Caravana Nationala Siguranta Auto Copii s-a desfasurat la București, Ilfov, Iași, Arad, Constanța. AICI afli mai multe despre evenimentul Caravana Nationala Siguranta Auto Copii care se va desfasura in orasul tau. 

3. Initierea evenimentului anual : Saptamana Sigurantei Auto a Micului Pasager, a carui prima editie s-a desfasurat in perioada 13-18 iulie 2020 si a constat  intr-o serie de  actiuni speciale dedicate sigurantei auto a copiilor: actiuni desfasurate in trafic in colaborare cu Brigada Rutiera Bucuresti si Politia Rutiera Constanta, simulari de teste de impact cu manechin copil in cadrul poligonului special amenajat de la Academia Titi Aur,  webinarii destinate parintilor cu scopul explicarii notiunilor de siguranta auto pentru copii, concursuri de testimoniale pentru parintii care au avut experienta de a intelege importanta scaunului auto pentru copii intr-un accident rutier. Afla AICI despre evenimentele incluse in programul Saptamana Sigurantei Auto a Micului Pasager.

4. Siguranta Auto a copilului tau incepe in maternitate,  proiect derulat in Bucuresti impreuna cu ASSMB si in Constanta cu sprijinul partenerilor locali. AICI afli mai multe despre cum poti beneficia de o scoica auto de imprumut prin proiectul Siguranta Auto a Copilului tau incepe din Maternitate.

Fundatia Siguranta Auto Copii a achizitionat un numar de 30 de scoici de nou-nascut, certificate ADAC, pe care le pune la dispozitia proaspetilor parinti cu titlu gratuit, pe o perioada de 3 zile, pentru a-si putea scoate bebelusii din maternitate.  Scopul proiectului este de educare a proaspetilor parinti in privinta constientizarii  faptului ca bebelusii trebuie sa calatoreasca exclusiv in dispozitive de retentie, scaune auto speciale, inca de la primul drum.

5. Dezvoltarea unei rețele de Centre de Siguranță Auto Copii în România,  proiect unic in Romania. Ne mandrim cu deschiderea primelor doua centre in Bucuresti (17 iulie 2019) si Constanta (17 Septembrie 2020). Urmatoarele Centre Siguranta Auto Copii vor fi deschise incepand cu anul 2021 in toate orasele importnte din Romania, astfel incat parintii sa aiba acces mai usor la consultanta specializata in privinta alegerii, instalarii si intretinerii scaunelor auto si accesoriilor pentru scaune auto copii.

6. Proiectul Rabla pentru Scaune Auto, proiect prin care Fundatia Siguranta Auto Copii si-a propus sa scoata din circuitul deseurilor scaunele auto uzate, redandu-le o noua viata si contribuind astfel la ecologizarea mediului inconjurator prin  refolosirea plasticului, metalului, materialelor textile  din compozitia scaunelor auto in fabricarea unor articole utile.

7. Realizarea in parteneriat cu Brigada Rutiera Bucuresti a unei serii de filmulete pe teme de educatie rutiera destinate micilor participanti la trafic, cu scopul reducerii numarului de accidente in randul copiilor pietoni, pasageri in autovehicule, biciclisti, utilizatori de trotinete.

Prin toate aceste proiecte si prin multe altele pe care si-a propus sa le dezvolte in parteneriat cu partenerii sai, FUNDATIA SIGURANTA AUTO COPII Romania isi sa schimbe mentalitatea parintlor printr-un proces constant de educare, sa schimbe perceptia autoritatilor in privinta importantei sigurantei auto a celor mai mici participanti la trafic, astfel incat, prin toate actiunile sale la sfarsitul anului 2030 sa putem vorbi de 0 decese pe soselele Romaniei in randul copiilor mai mici de 14 ani.