Cu o populație de peste 19,41 milioane de locuitori și o infrastructură rutieră slab dezvoltată, România ocupă timp de câțiva ani consecutivi primul loc în numărul de decese auto produse în Uniunea Europeană cu o rată de 96 de decese / 1 milion de locuitori (neschimbată din 2018 până în 2019) . Dintre decesele și rănirile grave cauzate de accidentele rutiere, copiii ocupă un loc semnificativ, fără prea multe schimbări în ultimii doi ani. Unul dintre cele mai importante elemente pe care am reușit să le identificăm ca fiind cauza morții sau a rănilor grave în rândul copiilor care erau pasageri în mașina implicată în accident este acela ca mai mult de 2 treimi (76%) nu erau prinsi in scaun auto omologat

(testat ADAC/PLUS/OAMTC/WHICH/NHTSA) . Din aceste date statistice, FUNDATIA SIGURANTA AUTO COPII a început să construiască o strategie de educare a părinților și a părinților cu privire la importanța utilizării sistemelor de siguranță (scaune auto testate pentru copii. Împreună cu parteneri din Inspectoratul pentru Situtii de Urgenta,Academia de Conducere Defensivă „Titi Aur”, Poliția Rutieră, Asociația Spitalului din București, Fundația Siguranta Auto Copii a început 4 proiecte majore în România, toate având ca scop educarea părinților și reducerea numărului de decese cauzate de incidente de circulație în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-12 ani cu scopul de 0 decese până în 2030

Iată un rezumat al proiectului care a început la sfârșitul anului trecut și este în desfășurare acum: Caravana pentru siguranța copiilor in autovehicul

1. Initierea unui program lunar de cursuri gratuite adresate parintilor si viitorilor parinti cu tema „Siguranta Auto a Micului Pasager”.

Cursurile sunt dezvoltate în colaborare cu dl Costin Tatuc, expert în trafic, experți de la Departamentul pentru Situații de Urgență din România, experți de la Academia de Conducere Defensivă „Titi Aur”

2. „Caravana Nationala „Siguranta Auto Copii”, – serie de cursuei si sesiuni gratuite de testare/ instalare scaune auto copii in diverse mari orașe ale României (până acum București, Iași, Arad, Constanța).

3. ” Săptămâna siguranței mașinilor pentru copii România: 13-18 iulie 2020- o saptamana de evenimente speciale dedicate sigurantei auto a copiilor, evenimente desfasurate in colaborare cu Brigada de Politie Rutiera Bucuresti, Brigada de Politie Rutiera Constanta, Academia Titi Aur.

4. Proiectul „Siguranta Auto a copilului tau incepe in maternitate”, proiect derulat impreuna cu ASSMB. Proaspetii parinti primesc imprumut pentru o perioada de 3 zile o scoica auto pentru a putea externa in siguranta nou-nascutul din spital.

5. Dezvoltarea unei rețele de centre de siguranță auto pentru copii în România, cu deschiderea primelor doua centre in Bucuresti si Constanta.

Prin toate aceste proiecte si prin multe altele pe care si-a propus sa le dezvolte in parteneriat cu partenerii sai, FUNDATIA SIGURANTA AUTO COPII Romania si-a propus un tel ambitios: sa schimbe mentalitatea parintlor printr-un proces constant de educare, sa schimbe perceptia autoritatilor in privinta importantei sigurantei auto a celor mai mici participanti la trafic, astfel incat, prin toate actiunile sale la sfarsitul anului 2030 sa putem vorbi de 0 decese pe soselele Romaniei in randul copiilor mai mici de 14 ani.