Scaunul auto- top greșeli recomandare și utilizare este un articol cu și despre importanța alegerii corecte a acestui dispozitiv de siguranță, cât și cu și despre impactul recomandărilor greșite asupra vieții și sănătății micilor pasageri.
Certificarea într-un domeniu în care este atât de ușor să greșești și să ghidezi drumul unui mic pasager spre un destin tragic este un lucru extrem de important DOAR atâta vreme cât ea este bazată pe un training real, serios, în format fizic și nu pe baza unui click și obținerea unei diplome de participare la un curs de conțtientizare.
Iată câteva din exemplele internaționale și autohtone de data recentă, când din pricina unor recomandări eronate din partea unor ″certificați″ rezultatul a fost accidentarea grava și⁄ sau decesul micilor pasageri.
1. Martyna, 3 ani, Polonia, 6 iulie 2021: o alegere greșită a dus la o supraviețuire miraculoasă, cu prețul unei leziuni permanente de coloană vertebrală și a unui handicap pe viață.
„În Redzikow, lângă Slupsk, Volkswagen Touareg, din motive necunoscute, a ieșit de pe șosea și a lovit un copac. La locul accidentului se află serviciile de urgență și poliția. Din constatările preliminare se pare că șoferul Volkswagen, șoferul în vârstă de 52 de ani, a pierdut controlul asupra mașinii, a ieșit pe banda opusă și apoi a lovit un copac. În urma accidentului, un pasager în vârstă de 32 de ani a murit, iar șoferul în vârstă de 52 de ani și un copil au fost transportați la un spital din Slupsk. Persoana cea mai grav accidentate a fost Martyna, o fetiță în vârstă de trei ani.
Doar pielea și mușchii au rezistat
Este un miracol că copilul era în viață. A fost salvată de centura de siguranță cu care a fost prinsă de scaunul de mașină – explică dr. Wojciech Wasilewski.
– Așa s-a produs traumatismul: centura de siguranță o ținea strâns, dar fata dormea și așa avea capul căzut în față. Lovitura bruscă a fost atât de puternică încât a produs separarea funcțională dintre cap și coloanal cervicală. Pielea și mușchii țineau capul încă prins de trunchi, dar ligamentele și oasele s-au rupt. La scanare a fost clar că distanța dintre cap și restul corpului a crescut cu 2 cm. Între craniu și coloană, distanța era de 1 cm și încă un centimetru între prima și a doua vertebră. Sunt neurochirurg de 30 de ani și am lucrat la pacienți cu leziuni în această parte a corpului. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu a avut vreodată o luxație atlanto-occipitală atât de gravă. Din raportul paramedicilor, care au acordat primul ajutor victimelor accidentului, știam că copilul își putea mișca mâinile și picioarele, ceea ce ne dădea speranță, că măduva spinării nu a fost secționată. Este foarte rar ca, după o astfel de traumă gravă, funcțiile vitale să fi fost încă păstrate. Așa că erau multe lucruri pentru care să lupți.
Era clar că Martyna putea evita scaunul cu rotile doar dacă ajungea în cel mai bun centru. Paramedicii au sunat la Centrul de Sănătate a Copilului din Varșovia, la Spitalul din Lodz, la spitalul din Szczecin, dar toți au refuzat să o primească pe fată.
Mai multe despre acest caz puteți afla: AICI.
Greșeala: Copilul era transportat CU FAȚA LA SENSUL DE MERS, într-un scaun auto prevăzut cu centuri cu prindere în 5 puncte, deși la vârsta aceea, era OBLIGATOTRI ca sensul de mers să fie CU SPATELE LA SENSUL DE MERS.
2. Jean, 1 an, România, noiembrie 2022: achiziția online a unui scaun auto rotativ 360 grade, cu sute de review-uri de 5 stele cel puțin discutabile pe site-urile de e-commerce a dus la un traumatism cranio-cerebral sever, ale cărui consecințe în timp sunt greu de estimat.
Practic, un impact lateral, produs în oraș, la o viteză de doar 30 km⁄h, impact în care adulții au scăpat practic nevătămați a dus la accidentarea gravă a copilașului prin catapultarea scoicii scaunului în plafonul mașinii.
Seara ar fi trebuit sa continue cu o petrecere, cu un tort cu lumânări in care micuțul Jean ar fi trebui sa sufle. Doar ca lucrurile nu au decurs așa si drumul a fost către spital ,unde copilaăul a avut urgent nevoie de îngrijiri medicale.
Epava acestui scaun arata astfel: o baza din plastic greoi, casant, 4 șuruburi care au sfâșiat pur si simplu baza smulgând faimosul scaun din baza pivotantă.
Testele de impact la care noi facem referire de fiecare data atunci cand recomandam un scaun auto se fac la 64 km/h impact frontal cu perete fix. Acest accident s-a produs la o viteza mult mai mica, iar vinovat de accidentarea copilului a fost chiar scaunul auto.
Vestea buna e ca Jean a scăpat, cazul lui crescând numărul copiilor răniți din Romania. De aceasta data SOARTA, îngerul lui păzitor l-au ocrotit. Dar…
Daca lucrurile ar fi stat altfel? Daca viteza ar fi fost mai mare? Unde s-ar fi oprit cursa lui Jean, catapultat cu tot cu scaun auto? Cel mai probabil in afara autovehiculului. Si cel mai probabil nu ar mai fi existat un tort si o alta sărbarorire…
Niciun scaun auto NU ARE VOIE sa se rupă astfel din baza isofix. Niciun scaun auto nu a fost proiectat drept catapulta.
Asa-numitele teste suplimentare nu au fost inventate degeaba. Astfel de produse s-au găsit si pe alte piețe la începuturi, dar, treptat, pe măsură ce organizațiile de protecție a consumatorului au devenit mai implicate, pe măsura ce publicul a aflat care sunt diferențele dintre un scaun auto si o coaja din plastic, lucrurile s-au schimbat comercianții nu au mai îndrăznit sa le comercializeze in acele tari.
Greșeala: alegerea scaunului auto pe baza review-urilo și nu a verificării existenței unui test de impact
3. Stefan, 1 an și 6 luni, mai 2023, Botoșani, România
Copilaș de 1 an și 6 luni, transportat CU FAȚA la SENSUL DE MERS, într-un scaun auto rotativ, omologat de la 40 la 125 cm și produs de un cunoscut brand de scaune de mașină, este implicat într-un accident auto, rezultând ruperea scaunului din baza isofix și proiectarea copilului în mașină, cu accidentarea importantă a acestuia. Interesant este faptul că atât magazinul de la care scaunul a fost achiziționat , magazin cu pretenții de experiență în materie de scaune auto care ar fi trebuit în această calitate să se asigure că părinții știu cum trebuie folosit un scaun auto pentru un copil atât de mic, cât și firma importatoare a respectivului brand, nu au fost interesați în verificarea imediată a situației și alertarea producătorului, ci mai degrabă în punerea ″batistei pe țambal″ și participarea la pseudo-evenimente dedicate siguranței în trafic a micilor pasageri de care, în mod evident și real nu le pasă după cum se vede din cazul de față.
https://www.botosaninews.ro/wp-content/uploads/2023/05/accident-varfu-campului-Botosani-2.jpeg
Greșeala: utilizarea cu fața la sensul de mers a unui scaun auto și lipsa verificării de către vânzătorul cu expertiză în domeniu a modului în care părinții au instalat scaunul auto
Iată și două contra-exemple, două situații în care copiii au scăpat fără nicio zgârietură din accidente cu adevărat serioase, doar pentru că scaunul auto în care călătoreau era unul corect ales și mai ales corect utilizat, pe baza recomandărilor colegilor noștri din centrele Siguranță Auto Copii România și Republica Moldova.
4. Melisa, 1 an, București, decembrie 2022: Părinții au ieșit împreuna fetița pentru a vedea luminițele de Crăciun. La nici 2 km de la plecarea de acasă am avut un accident de mașina , un domn a intrat in mașina lor cu peste 60 km la ora chiar in sensul giratoriu . Au venit si cei de la Smurd si poliția in 3 min . Fetița aflându-se corect poziționată in scaunul auto de proveniență scandinavă, a fost protejata complet chiar dacă mașina care a intrat in mașina părinților a lovit fix pe partea ei.
5. Sergiu, 2 ani, Brașov DN13, România, aprilie 2023
Iată pe scurt cazul: impact lateral (din dreapta), mașină foarte bună, 5 persoane accidentate (4 adulți și un copil de 2 ani).
2 adulți cu multiple fracturi, inclusiv pasagerul aflat pe scaunul din dreapta, pe partea unde s-a produs impactul), iar copilul pasager, transportat corect într-un scaun auto recomandat de una din colegele noastre si instalat in diagonala cu locul șoferului, a scăpat nevătămat.
Meritul absolut pentru finalul fericit al acestui accident în are MAMA, cea care a înțeles, s-a informat corect, din surse avizate, a luat la timp decizia de a schimba scoica cu un scaun potrivit și l-a avut instalat corect în autovehicul.
Piciorul anti-recul și baza s-au deformat, dar scaunul, un model omologat real și testat suplimentar la impact NU s-a rupt, protejând viața micului pasager în acest impact sever.
6. Andrei, 8 luni
Viată e mereu surprinzătoare. Astăzi va aducem (cu acordul mămicii si mulțumiri) povestea lui Andrei-
un bebeluș născut prematur la 28 săptămâni care a fost implicat alături de mămica sa într-un accident
grav cand abia împlinise 8 luni.
“Nu am crezut vreodată ca voi scrie așa ceva. Dar simt ca am datoria sa o fac.
Intai de toate, suntem cu totii bine. Astazi am fost implicati intr-un accident.
Un sofer in varsta a efectuat un viraj pe partea gresita a drumului, am virat brusc sa ocolim insa ne-a
acrosat partea din spate dreapta- acolo unde stateam. A rupt efectiv roata, suspensia si franele.
Masina nu s-a putut opri o buna portiune. Soferul (amicul nostru) conducea si a actionat rapid,
salvandu-ne vietile. Masina care ne-a lovit a continuat pe contrasens si a lovit masina din spatele
nostru frontal.
Suntem bine cu totii. Cu vanatai si dureri, insa bine.
Bebelușul meu micuț (născut prematur la 28 săptămâni) era in spatele pasagerului. Ii datorez
siguranța scoicii instalata in isofix la momentul impactului. Poziția in ea este
extraordinara- desi are 8 luni acum are doar 5kg. Protectia laterala era corect instalata la momentul
impactului.
A plans imediat si a fost verificat atent la spital- totul este bine. Daca nu era rear facing sau intr-o
scoica buna…nici nu vreau sa imi imaginez.
Va rog MULT de tot- circulati rear facing cat mai mult posibil- tintiti spre 7 ani daca se poate.
Verificati ATENT reglajele in scaun in mod regulat! Facusem asta chiar inainte de a pleca la un drum
lung si sunt atat de usurata ca am facut-o.
Daca dezbateti daca sa investiti intr-o scoica buna doar pentru ca e mai scump- nu ezitati. Merita
fiecare banut. Chiar nu se poate pune pret pe siguranta- eu deja am comandat una noua identica
pentru a o inlocui.
Scriu pentru a ajuta alti parinti sa invete din greselile mele.
VA ROG sa va asigurati ca nu aveti obiecte neasigurate in masina- devin proiectile. Ochelarii efectiv
mi-au zburat de pe cap. Cana metalica de apa a zburat direct pe podeaua masinii. Nu pot sa imi
imaginez daca ar fi lovit pe parcurs altceva sau daca ne-am fi rostogolit cum ar fi fost. Va rog tineti
lucrurile neasigurate din masina pe cat posibil in torpedo. Nu adaugati nimic in scaunul auto- nu se
stie niciodata.
Verificati de doua- trei ori centurile copilului in scaun INAINTE de a pleca. Eu le stransesem la
jumatatea drumului cu minute doar inainte de impact. Stranse bine-de aici pleaca totul.
Va las o poza cu masina noastra (acum dauna totala)- un Volvo V60. Sigura si rezistenta. Nu voi
include fotografii cu celelalte doua masini implicate din motive de protectia datelor si pana la
inchiderea dosarelor de dauna.
Imbratisati-va micutii tare de tot diseara si strangeti-le mereu centurile asa cum ii imbratisati- strans
si cu multa iubire. Nu stii niciodata ce pericol ne pandeste in clipa urmatoare.”
Acest caz real povestit cu deschidere si asumare de catre parinti este o lectie valoroasa de viata. O scoica
aleasa corect si cu reglajele verificate atent a protejat perfect un bebelus cand a avut mai mare nevoie
de asta.
Folositi mereu scoica dupa ce ati verificat instalarea si reglajele si faceti tranzitia catre scaunul auto cat
mai tarziu- ideal dupa 1 an. O scoica bine aleasa va proteja bebelusul cand are cea mai mare nevoie.
Nu am folosit numele real din respect pentru identitatea familiei, insa aplaudam gestul de a ne da ocazia
sa învățam cu toții din experiența lor.
Exemplele pot continua pentru că ele sunt multe și doar o parte din ele ajung la noi prin intermediul părinților care au avut parte de astfel de tragedii, părinți de bună credință, preocupați de sănătatea și siguranța copiilor lor, dar atât de ușor influențați fie de review-ri fake, fie de agresivitatea unor campanii de marketing care acum au început să vizeze din ce în ce mai evident și acest domeniu în care trebuie să fii extrem de cinic pentru a te deghiza în promotor al siguranței atunci când, de exemplu, tu nu faci un gest obligatoriu, de pildă, să anunți că un model de scaun auto pe care tu l-ai comercializat în România a fost retras de pe piață de către firma producătoare din rațiuni de siguranță.
Trăim într-o țară a diplomelor, certificărilor și atestatelor de tot felul, o țară în care doctoratele se obțin cu copy-paste și în care expertiza este un cuvânt neasumat, iar obținerea unei diplome pe baza unui curs online care atestă doar faptul că ai luat la niște informații legate de acest domeniu și că ai putea da sfaturi părinților care au în plan să călătorească cu copilul în Marea Britanie u echivalează în niciun fel cu asumarea de către cineva a protecției vieții puiului tău.
Asta, mai cu seamă pentru că trăim în țara europeană în care mor cei mai mulți copii ca urmare a unui accident rutier și că cinismul și comercialul nu ar avea ce să caute în povestea asta tristă.
Așadar, dragi părinți, iată care sunt recomandările de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți un scaun auto:
1. Să fie potrivit vârstei, înălțimii și greutății copilului
2. Să fie potrivit și verificat în acest sens pe mașina pentru mașina în acre urmează a fi instalat
3. Să fie testat suplimentare la impact: ADAC, NHTSA, OAMTC, Which, Plus, TCS
5. Să nu facă parte din modelele pentru acre s-a emis alerta RAPEX sau producătorul a decis retragerea voluntară de pe piață: Alerte de siguranță scaune auto copii – siguranta-auto-copii.ro
4. Să fie corect instalat- și pentru asta noi, echipa Centrelor Siguranță Auto Copii România și Republica Moldova (București, Constanța, Brașov, Timișoara, Chișinău) îți stăm la dispoziție, fie in centre, fie prin apel video
Toate cazurile prezentate sunt cazuri reale, majoritatea petrecute la noi în țară, cazuri care alături de cazul bine-cunoscut Gabriel El Vikingo arată că alegerea și instalarea scaunului nu trebuie făcută la întâmplare și că recomandarea unor astfel de dispozitive ar trebui să îi responsabilizeze cu adevărat pe cei care ar putea să treacă peste statutul de comerciant și să înțeleagă că de apendicită nu te duci să te operezi la supermarket ci la spital și că un sistem de direcție defect nu îl repari cu vecinul de jos, în fața blocului, ci la un service autorizat.
Lasă un răspuns