Scaunul auto nepotrivit: risc pentru sănătate și siguranță

Multi parinti ne intreaba ce riscuri exista in cazul in care aleg un scaun auto nepotrivit pentru copii lor asa ca ne-am propus sa le trecem in revista pe cele mai importante.
Un model nepotrivit de scaun auto  nu protejează suficient împotriva rănirii și mai mult,  poate chiar contribui la rănirea în sine a micului pasager.

Este foarte important ca alegerea sa fie facuta corect, indiferent daca e vorba de scoica pentru bebelus, cat si de scaunul destinat celor de varsta mai mare. Copiii stau in astfel de dispozitive perioade indelungate, iar confortul, pozitia corecta, nefortata sunt esentiale pentru pentru micii pasageri.

Hai să o luam cu începutul și să explicăm ce, cum si de ce se întamplâ.
Într-un scaun auto nepotrivit, copilul stă într-o poziție care nu garantează o distribuție favorabilă a forțelor în caz de accident. Este periculos dacă centurile trec peste gâtul sau stomacul copilului sau dacă tetiera este la înălțimea greșită, iar zona capului este neprotejată. De asemenea, copilul se poate afunda în scaun, sau are spațiu insuficient pentru umeri sau chiar cădea în timpul unei manevre bruște.

Alegeți întotdeauna un scaun în funcție de vârsta și greutatea copilului, apoi verificați dacă se potrivește pe bancheta din spate a mașinii dumneavoastră. Poziționarea și tensionarea centurilor de siguranță, înălțimea tetierei și unghiul de înclinare scaunului pe banchetă sunt doar câteva dintre aspectele cărora ar trebui să le acordați atenție.

Leziuni ale gâtului și ale coloanei vertebrale

Atunci când alegeți un scaun auto pentru copii, merită să ne amintim că coloana vertebrală a copilului nu este încă complet dezvoltată, iar capul este mult mai greu decât cel al unui adult.
La un nou-născut, acesta reprezintă aproximativ 25% din greutatea corporală!

 

Dacă copilul mic este orientat cu fața la sensul de mers, în cazul frânării bruște, capul este aruncat înainte cu o viteză apropiată de cea a mașinii. Cartilajul nedezvoltat este susceptibil la deteriorare, iar gâtul nu poate oferi suport adecvat pentru greutatea mare a capului Acest lucru poate duce la leziuni ale coloanei vertebrale sau chiar la afectarea severă a acesteia (în cazuri extreme producându-se așa numita “decapitare internă”. Așadar, asigurați-vă că alegeți scaunul pentru copii potrivit vârstei copilului și țineți copilul cu spatele cât mai mult timp posibil.

Despre alegerea corectă a unei scoici pentru nou-născut, aveți mai multe detalii AICI.

Căderea capului în față

O poziție incorectă este deosebit de periculoasă pentru bebeluși, cu atât mai mult cu cât ei nu ne pot semnaliza faptul că ceva nu e ok. Corpul se poate îndoi prea mult într-un scaun de mașină nepotrivit,  astfel încât organele interne apesa pe diafragmă, iar copilul va respire mai greu și va obosi (din cauza efortului respirator suplimentar și a hipo-oxigenării creierului).
Când dormi în această poziție, mai ales dacă unghiul  de înclinare al scaunului este prea mic, capul cade adesea în față, ceea ce în cazuri extreme poate duce chiar la sufocare.

O altă problema  determinată de căderea capului în față este regurgitarea conținutului stomacului care curge înapoi în esofag și poate de asemenea conduce la sufocare.

Într-un scaun pentru copil bine ales, pelvisul, trunchiul și capul copilului sunt în linie dreaptă, ceea ce elimină problema căderii capului.


Problemele posturale

Un scaun auto nepotrivit și așezarea frecventă într-o poziție greșită pot contribui la defecte posturale. Problema este severă în cazul nou-născuților deoarece, după naștere, există adesea un grad de asimetrie. Acest lucru înseamnă că bebelușul este mai confortabil în poziții care pun o presiune inegală asupra mușchilor de pe ambele părți ale corpului. Problema nu este de obicei gravă și va dispărea de la sine cu îngrijirea corespunzătoare. Cu toate acestea, un scaun auto nepotrivit poate exacerba asimetria permițând sau chiar forțând copilul să adopte o poziție preferată. Prin urmare, merită să căutați modele ergonomice, care să corecteze poziționarea corpului. De asemenea, este esențial să se potrivească vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului – copilul nu ar trebui să fie așezat în fund dacă nu este încă pregătit pentru asta. Poziționarea forțată în acest fel poate duce la scăderea capului, plasarea incorectă a șoldurilor și picioarelor și înclinarea într-o parte.



Refuzul de a călători în scaunul auto

Un scaun pentru copii nepotrivit poate fi pur și simplu inconfortabil. În afară de problemele de sănătate descrise mai sus, disconfortul înseamnă de obicei plâns și o reticență generală de a călători cu mașina. Fiecare părinte știe că un copil nefericit poate transforma chiar și cea mai bine planificată călătorie într-un coșmar.
Un scaun auto montat corespunzător înseamnă un confort sporit nu numai pentru copil, ci și pentru cei care îi îngrijesc.

 

 

Așadar, dragi părinți: fiți selectivi atunci când alegeți un scaun auto.

Nu săriți etape și nu faceți compromisuri în ceea ce privește cele 3 criterii importante de alegere a scaunului auto:

  • Compatibilitatea cu vârtsa, înălțimea și greutatea copilului
  • Compatibilitatea corectă, verificată cu autovehiculul
  • Scaunul să fi fost testat independent )nu doar de către producător): ADAC, OAMTC, Plus, NHTSA, Which

Toate cele 3 criterii sunt la fel de importante, iar dacă primul pas corect a fost făcut și anume ați luat decizia de a vă transporta copilașul în scaun auto, este extrem de important ca acesta să nu fie doar un articol fashion, de design, asortat cu modelul de cărucior sau tapițeria mașinii, ci sa fie unul sigur, confortabil, pe care cel mic să îl utilizeze cu drag.

Și nu uitați, specialiștii Fundației Siguranță Auto Copii sunt oricând la dispoziția voastra, gata sa va acorde toate informațiile necesare pentru a face alegeri corecte și a gasi răspuns la întrebarea: Scaunul auto nepotrivit: risc pentru sănătate și siguranță

 

Bibliografie:

  1. Safety of children in cars: A review of biomechanical aspects and human body models,  KarinBrolinaIsabelleStockmana1MarianneAnderssona1KatarinaBohmancd2Laure-LiseGrasa3LottaJakobssonab4
  2. Child Passenger Safety,  Dennis R. Durbin, MD; Benjamin D. Hoffman, MD; COUNCIL ON INJURY, VIOLENCE, AND POISON PREVENTION; Phyllis F. Agran, MD; Sarah A. Denny, MD; Michael Hirsh, MD; Brian Johnston, MD; Lois K. Lee, MD; Kathy Monroe, MD; Judy Schaechter, MD; Milton Tenenbein, MD; Mark R. Zonfrillo, MD; Kyran Quinlan, MD
  3. Reducing child deaths on European roads (PIN Flash 34), ETSC

Lasă un răspuns