extrase din Legislatia Rutiera din Romania

Trqnsportul copiilor in autovehicule este reglementant prin Legislatia Rutiera, armonizata cu cea a Uniunii Europene.

Iata aspectele esentiale pentru parinti:

1. Copiii cu inaltime mai mica de 135 cm pot circula ca pasageri in autoturisme DOAR daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul

2. Copiii cu inaltime mai mare de 135 cm pot fi transportati ca pasageri in autovehicule DOAR daca poarta centuri de siguranta pentru adulti reglate astfel incat sa nu treaca pezste zona gatului sau a fetei ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun auto pentru copii instalat in autovehicul

3. Transportul copilului in copilului in conditiile prevazute anterior se realizeaza pe locurile din spate ale autovehiculului. In cazul copilului sub 3 ani transportul se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul autovehiculului.

4. Copiii pot calatori pe locul din dreapta fata a autovehiculului daca au mai mult de 12 ani si o inaltime mai mare de 150 cm. Legea prevede ca orice copil astfel transportat sa fie asigurat cu o centura de siguranta ajustata in functie de greutatea sa, care sa nu treaca peste gat sau peste gura

5. Copiii pot fi transportati si in scaune auto montate pe locul pasagerului din dreapta , cu spatele la sensul de mers, doar cu dezactivarea airbagului frontal

6. Copiii pot fi transportati si in scaune auto montate pe scaunul din dreapta, cu fata la sensul de mers, conform instructiunilor producatorului (Nota Redactiei: producatorului autoturismului)

Si acum partea INTERESANTA:

Amenzile: Nerespectarea acestor prevederi poate duce la amendarea soferului, iar cuantumul amenzii variaza intre 660 si 825 lei plus 3 puncte de penalizare.

Ceea ce e cu adevarat IMPORTANT e faptul ca nu de frica amenzii sau a sactiunii tu, parinte, decizi sa iti transporti copilul in scaun auto, ci pentru ca il iubesti, ca ai da tot ce poti tu ca lui sa ii fie bine. Mai jos aveti un extras complet din capitolul de Legislatie Rutiera referitor la transportul copiilor in autovehicul.

extrase din Legislatia Rutiera din Romania

 

reIata ce spune Legislatia Rutiera referitor la scaunele auto pentru copii si anume Aricolul 97 modificat prin HG 11/2015:

Capitolul V – Reguli de circulație / Secțiunea I – Reguli generale

ART 97 – alin 1 – Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

  • (1^1) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
  • (1^2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • (1^3) Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, în sensul prezentului articol, se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.
  • (1^4) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii prevăzut la alin. (1) şi (1^2) trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Clasificarea, reglementările privind standardele de omologare şi utilizarea acestor dispozitive în funcţie de grupele de masă şi componenţa sistemelor sunt prevăzute în anexa nr. 1F.
  • (1^5) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.
  • (1^6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1^5), tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar şi în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezenţa dispozitivului instalat şi blochează declanşarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.
  • (1^7) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1^6) se aplică în mod corespunzător şi în cazul tipurilor de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia normală de deplasare a autovehiculului.
  • (1^8) Se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.
  • (1^9) Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (1^8) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
  • (1^10) Conducătorul de autovehicul care transportă un copil în condiţiile prevăzute la alin. (1^8) are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia. Dispoziţiile prevăzute la alin. (6) se aplică în mod corespunzător.

ART 97 – Alin 2 – (2) Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

  • (2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
  • (2^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical prevăzut la alin. (1^8) sunt transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Dispoziţiile prevăzute la alin. (1^10) se aplică în mod corespunzător.
  • (2^3) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

Așadar toti copiii cu inaltimea mai mica de de 135cm trebuie să fie transportati în scaune auto pentru copii. După această înalțime,copiii pot fi asigurati cu centura mașinii doar dacă aceasta se poate pozitiona corect, dica la mijlocul clavizulei si mijlocul soldului.

Un scaun auto pentru copii poate fi instalat si pe locul pasagerului din dreapta daca se dezactiveaza airbagul frontal si se impinge cat mai in spate scaunul pasagerului (pentru scaunele instalate cu spatele la sensul de mers). Airbag-ul frontal nu trebuie dezactivat in cazul in care scaunul e montat pe scaunul pasagerului din dreapta cu fata la sensul de mers.