Alerte de siguranță scaune auto copii se emit de fiecare dată când una din instituțiile care efectuează testări independente sau o autoritate de protecția consumatorilor recomandă retragerea de pe piață a unor modele de scaune auto.
Este important ca toți consumatorii să fie informați la timp despre acest aspect, astfel încât să poată solicita înlocuirea produsului cu unul funcțional sau restituirea banilor aferenți respectivei vânzări.
Cele mai cunoscute instituții implicate în acest proces sunt ADAC, Stiftung Warren Test, Autoritatea Europeana de Protecție a Consumatorului (cea care emite alertele RAPEX).

Problemele nu apar doar la producători no-name, ci și la producători consacrați, așa că un scaun nu trebuie ales doar după nume de brand ci după performanța individuala.
Unii producători reacționează mai rapid decât aceste instituții și fac propriile retrageri voluntare de pe piață, înainte ca alertele să devină publice.

Este important ca atunci când achiziționați un scaun auto să verificați dacă pentru acesta există vreo alertă de siguranță sau o retragere voluntară de pe piață pentru a nu face o alegere pripită.
Iată câteva din cele mai recente alerte de siguranță și retrageri voluntare de pe piață a unor modele de scaune auto:
1.Model scaun auto comercializat sub brandurile: BCES, Chicco, Feeblibear


Alerta: A12/00727/22 din 13.05.2022
Risc: produsul comercializat nu e cel pentru care se emisese autorizatia de vanzare.

Este recomandată retragerea de pe piață

2. Model scaun auto iZi Go X1 marca BeSafe


Alertă: A12/00772/20, dată 29.05.2020
Risc: scaunul se poate detașa de pe bază în cazul unui accident, rezultând rănirea copilului.

Este recomandată retragerea de pe piață a loturilor de produse fabricate între Octombrie 2017 – ianuarie 2020, numere de serie ZG0247548 și ZG(0)270529
3. Model scaun auto Baby Safe 5 Z, producător Britax-Romer


Retragere voluntară de pe piață din partea producătorului cu data iulie 2023
Risc: risc potențial de siguranță prin formarea unui spațiu între mâner și carcasa scoicii ceeea ce poate duce la accidentarea copilului(desprinderea mânerului și căderea scoicii)
Recomandare: oprirea de la utilizare a acestui model și înlocuirea tuturor produselor afectat.
Verificați numărul de serie al scoicii dvs pentru a solicita înlocuirea acesteia: https://www.baby-safe-check.com/

4. Model scaun auto Mink marca Kinderkraft


Alerta A12/00350/20 din data de 30.06.2020
Risc: desprindere componentă mâner scoică și risc rănire bebeluș Este recomandată retragerea de pe piață.

5. Model scaun auto Halfords I-Size Revolve Child Seat marca Halfords


Alertă: A12/00014/22 din data de 07.01.2022
Risc: în eventualitatea producerii unui accident acest scaun nu reține micul pasager, existând riscul de rănire al acestuia

Este recomandată retragerea de pe piață

6. Model scaun auto Sparco 4142 Turvaistuin marca Sparco


Alertă: A12/01251/21 din data de 03.09.2021
Risc: În cazul unui impact frontal scaunul nu protejează capul copilului existând risc de rănire a acestuia.

Recomandare: retragere de pe piață

7. Model: Bază Isofix Kiros i-Size, producător Chicco


Alertă: A12/00578/21 din data de 30.04.2021
Afectare: bazele produse în perioada 2019/11/23 – 2020/11/19 și distribuite în perioada iulie 2020 – April 2021.
Risc: detașare scaun de pe baza isofix în caz de impact sau frânare bruscă cu rănirea copilului. Recomandare: retragerea de pe piață

Acestea sunt câteva din ultimele modele de scaune auto la care s-au identificat riscuri de siguranță, pentru care comercianții trebuie să anunțe utilizatorii și să le recomande ferm să nu le mai utilizeze, înlocuind-le cu altele sigure sau restituind contravaloarea acestora.

Suplimentar față de aceste teste, specialiștii Centrelor Siguranță Auto Copii monitorizează permanent modelele de scaune auto pentru copii,  colectează toate informațiile disponibile la nivel internațional, verifică și anunță producătorii asupra problemelor identificate astfel încât aceștia să poată lua măsurile cuvenite pentru ca cei mici să fie transportați în dispozitive sigure.

Vom actualiza periodic această secțiune a alertelor de siguranță, astfel încât părinții să aibă aceste informații în timp cât mai real și să facă alegeri sigure pentru copiii lor și vom actualiza permanent selecția modelelor prezente în Centrele noastre astfel încât ele să corespundă celor mai ridicate standarde ale industriei.

 

Lasă un răspuns